Bi kdo žele bombon? … ali puding za lepšo kožo, manj bolečin v sklepih in boljši spanec?
Sladico si lahko pripravite sami, v vsega par minutah iz naravnih sestavin, ki jih lahko preštejete na prste ene roke. Recept na koncu članka vam lahko služi kot ideja.
Preberite več:
– Artritis.
– Kako (za)spati?
Zakaj želatina?
Ker je zakon! Tako poceni in spregledan vir hranil, predvsem aminokisline glicin, ki je povezana z vsemi obljubami v prvem stavku in precej manjkajoča v moderni prehrani. Nahaja se namreč v pogosto nepriljubljenih kosih mesa, kot sta goveji rep in kurje nogice ter v juhah iz kosti, mozgovih tudi ribjih. Kako pripraviti odlično govejo juho preberite na blogu kolega Sandija Bitenca.
Preberite več: Obrok iz juhe
Sam takšno juho naravnost častim, pripravljam (no, hvala sestri in mami) in uživam toplo ali hladno skoraj vsak dan. Je pa povsem razumljivo, da marsikomu taka investicija ni najbližje, čeprav zveni simpatično mamljiva. Najzahtevnejša publika so morda prav tisti, ki želatine (aminokislin) potrebujejo največ. Mislim na otroke, saj je glicin neposredno povezan z razvojem (tudi obnovo) kosti in kolagenskih tkiv. Ob vseh priljubljenih sodavicah in sladkih pijačah si kar težko predstavljam, da bi lahko starš s kurjo juho zmagal v bitki proti Coca Coli. Morda pa lahko vsaj konkurira z doma pripravljenimi žele bombončki 🙂
Feelgood čokoladni puding
Potrebujete:
- 400 ml konzervo kokosovega mleka.
- Enako količino vode.
- 4 jedilne žlice Great Lakes želatine.
- 5 jedilnih žlic 100 % kakava v prahu.
- Začimbe in sladilo po okusu (cimet, vanilija v prahu, nekaj kapljic stevije).
Priprava:
- Na dno posode/modelčka razporedite narezane jagode, ali drugo jagodičje (lahko tudi zamrznjeno).
- V kozico vlijte deci kokosovega mleka in deci vode. Dodajte začimbe po okusu (vanilija v prahu, cimet, …), par kapljic stevije, kakav in dve žlici želatine v prahu (Great Lakes se mi zdi ena boljših izbir).
- Želatino raztopite z rahlim mešanjem in vse skupaj rahlo pogrejte (do mlačnega, ne vrelega).
Tekočino prelijte po jagodah in pustite v hladilniku, da se dobro ohladi. Vsaj dve uri, še bolje dlje, če vam uspe tako dolgo čakati 🙂
Mario Sambolec, dr. Feelgood
[email protected]