• Menu
  • Skip to left header navigation
  • Skip to right header navigation
  • Preskoči na glavno vsebino
  • Preskoči na primarno stransko vrstico
  • Preskoči do noge

Before Header

+386 31 724 320 | [email protected] |

  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • YouTube

Feelgood

Feelgood smo ekipa strokovnjakov s področja gibanja in prehrane, ki vam bomo pomagali doseči dolgotrajne rezultate za bolj kvalitetno življenje. #pozdravipameti

  • STORITVE
    • COACHING
    • PREHRANA
      • Enkratni posvet
      • Jedilnik
      • Športniki
    • VADBA
      • Z osebnim trenerjem
      • Priprava programa
  • PRODUKTI
    • Mojster svoje prehrane
    • Treniram doma
    • Prehranski priročniki
    • Webinarji
    • Prehranska dopolnila
  • ZA PODJETJA
  • VSEBINE
    • Top 15
    • Prehrana
    • Vadba
    • Recepti
      • Zajtrki
      • Malice
      • Kosilo ali večerja
      • Sladice
      • Smuti
      • Vegetarijansko
    • Življenjski slog
    • Podcast
    • YouTube
  • O NAS
    • O nas
    • Ekipa
    • Reference
  • KONTAKT
  • Košarica
  • Isklanik
  • STORITVE
    • COACHING
    • PREHRANA
      • Enkratni posvet
      • Jedilnik
      • Športniki
    • VADBA
      • Z osebnim trenerjem
      • Priprava programa
  • PRODUKTI
    • Mojster svoje prehrane
    • Treniram doma
    • Prehranski priročniki
    • Webinarji
    • Prehranska dopolnila
  • ZA PODJETJA
  • VSEBINE
    • Top 15
    • Prehrana
    • Vadba
    • Recepti
      • Zajtrki
      • Malice
      • Kosilo ali večerja
      • Sladice
      • Smuti
      • Vegetarijansko
    • Življenjski slog
    • Podcast
    • YouTube
  • O NAS
    • O nas
    • Ekipa
    • Reference
  • KONTAKT
  • Košarica
  • Isklanik

Feelgood domača pašteta

// 31. decembra, 2015 // Avtor: Mario Sambolec// Objavljeno v: Malice, Recepti, Zajtrki //

Pašteta (pâté) = meso + mast.

Tako preprosto naj bi bilo. Sprejemljivi dodatki so različna zelenjava, začimbe, zelišča in vino. Pa je res tako v vseh, da jih ne naštevam po imenu, ki smo se jih navadili kupovati v trgovinah?

Niti blizu. (Rafinirano) rastlinsko olje, sojina moka, modificiran škrob, mlečne beljakovine, … cel džumbus, skratka. Aja, mesa je povprečno notri 20-30 odstotkov, pa še to »dobre vage«.

Je pa pašteta okusna reč in se ji ni treba odpovedati, če jo imate radi, ne glede kaj kvasi vaš prehranski svetovalec:). Le pripravite si boljšo verzijo – za katero boste sami spisali poljuben seznam sestavin. Ponujamo tri možnosti:

Prva, telečja, ala Vesna:

500 g telečjih jetrc (ali jetrc mladega goveda),
žlica kisle smetane z manj maščobe ali grškega jogurta,
lovorjev list,
poper v zrnu,
čebula,
sol, poper, koriander v prahu, čili.

DSCN1574Priprava:

  • Jetr’ca kuhamo na blagem ognju, približno 15 minut, v vodi, ki ne vre pretirano, temveč zgolj brbota. Dodamo lovorjev list, čebulo in poper v zrnu.
  • Kuhana jetrca odcedimo in ohladimo (malo vode v kateri so se kuhala prihranimo, če bi jo kasneje potrebovali za redčenje).
  • Jetra začinimo s soljo, poprom in mletim koriandrom ter ostalimi začimbami po lastnem okusu.
  • Dodamo malo masla in žlico-dve kisle smetane ter bodočo pašteto do gladkega spasiramo s paličnim mešalnikom.
  • Nadevamo v posodo, po vrhu zalijemo s stopljenim maslom in shranimo v hladilnik.

S 100 g paštete namažemo na kruh še 200 kcal, 20 g B, zanemarljivo OH in 10-15 g M.

Druga, piščančja, ala dr.Feelgood:

Približno 500g piščančje drobovine (jetrca, srčki, želodčki),
maslo ghee,
čebula (šalotka) in česen,
sol, poper, paprika, čili (ali “hot sauce”) in timijan,
deci rdečega vina, ali viskija,
žlička paradižnikove mezge, ali pol kavne šalice paradižnikove omake.

Na 100 g: 150 kcal; 20 g B, zanemarljivo OH in do 5 g M.

liver-patePriprava:

  • V ponvi segrejemo za žličko veliko masla, masti ali oljčnega olja in najprej prepražimo drobovino na čebuli, začenši z želodčki, ki potrebujejo malo več časa, na koncu dodamo jetrca.
  • Ko jetrca porjavijo, zalijemo z alkoholom.
  • Dodamo stisnjen/nasekljan česen in vse začimbe.
  • Počakamo toliko, da alkohol izhlapi, nato dodamo paradižnik.
  • Premešamo, poskusimo, če je dovolj slano/pikantno/”timijanasto” oz. “paprikasto”:)
  • Vse skupaj pretresemo v multipraktik in zmiksamo do lepe, fine, goste, … paštete.
  • Postavimo v hladilnik čez noč in jo naslednji dan razturimo z ajdovim kruhom, mandljevim krekerjem, ali sourdough toastom.

In tretja, ribja, ala Rio (Ma)Rio:

Konzerva dobre tune v slanici, ali ekstra deviškem oljčnem olju (“zelene” Rio Mare so nam všeč),
mlada čebula (ali šalotka) in česen,
inčun,
kapre in/ali olive,
čili ali poljubna “pekoča” omaka,
malo paradižnikove mezge ali ustekleničene paradižnikove omake*,
sol, poper, (bazilika, origano, peteršilj), sok polovice limone in žlička dijonske gorčice.

*namesto paradajza mnogi recepti predlagajo nekaj mlečnega, kot je jogurt, grški jogurt, skuta, sveži sir ali rikota (albuminska skuta). Izvolite poskusiti tudi tako. Verjetno je tekstura še bolj gosta in kremasta, okus a malo blažji in ne toliko “po tuni”.

tuna-1Priprava:

  • Odprite konzervice, olje odcedite, tuno stresete v multipraktik.
  • Dodajte vse preostale sestavine.
  • Zum zum! Premešajte do želene konsistence, pretresite v steklen kozarec in pospravite v hladilnik, da se pašteta zgosti in ohladi.
  • Poleg se poda sveže narezana zelenjava (korenček, steblo zelene, paprika, …). Lahko jo tudi namažete na kruh ali mandljev kreker.

Podobna sestava kot piščančja pašteta zgoraj, z morda malenkost več beljakovin na enako porcijo.

Poskusite jih in sporočite, katera je vaš favorit?:)

 

 

Mario Sambolec, dr. Feelgood
[email protected]

Prejšnja objava: « Feelgood biftek
Naslednja objava: Feelgood mandljevi krekerji »

Primarna stranska vrstica

Feelgood
Feelgood smo ekipa strokovnjakov s področja gibanja in prehrane, ki vam bomo pomagali doseči dolgotrajne rezultate za bolj kvalitetno življenje. #pozdravipameti

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Iz bloga

  • Top 15
  • Prehrana
  • Vadba
  • Recepti
    • Zajtrki
    • Malice
    • Kosilo ali večerja
    • Sladice
    • Smuti
    • Vegetarijansko
  • Življenjski slog
  • Podcast
  • YouTube

Iskanje

Iz trgovine

  • Feelgood prehrana
  • Feelgood vadba
  • Paketi
  • Predavanja in delavnice
  • Prehranski priročniki
  • Treniram doma
  • Webinarji

Košarica

Footer

Hitre povezave

  • Feelgood prehrana
  • Feelgood vadba
  • Feelgood predavanja
  • Blog

Trgovina

  • Trgovina
  • Moj račun
  • Košarica
  • Zaključek nakupa

Prijava na novičke

Trenutek...

Veseli smo, da ste se nam pridružili!

Site Footer

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • YouTube

Vse pravice pridržane © 2022 FeelGood · Splošni pogoji · Intelektualna lastnina · Zasebnost