Za vse “mafinoljubce” 🙂
Potrebščine (za 12 mafinov):
4 jajca,
100 g ovsenih kosmičev,
100 g kokosove moke (kokosovih kosmičev),
500 g bučnega pireja (muškatne ali hokaido buče),
1 šalčka borovnic/malim/rozin/goji jagod, …,
1 merica (30g) sirotkinih beljakovin z okusom vanilije,
½ žličke sveže nastrgane ingverja,
1 žlička cimeta v prahu.
Priprava:
- Bučni pire pripravimo tako, da bučo umijemo, po želji/potrebi olupimo, izdolbemo in narežemo na manjše koščke. V malo vode bučo kuhamo do mehkega (približno 10 minut), nato jo pretlačimo v pire. Idealno je, da imamo pire že prej pripravljen in ohlajen, da ni vroč, ko vanj vmešamo ostale mokre sestavine za ta recept – jajca in nariban ingver.
- Posebej zmešamo še vse suhe sestavine in nato obe masi združimo. Če delamo mafine z rozinami, jih lahko dodamo že k mokrim sestavinam, borovnice/maline pa prišparamo za kasneje, saj je masa precej gosta in pretežka za tako rahle sadeže.
- Te dodamo kasneje, pri nadevanju mase v model za mafine in sicer tako, da model nadevamo do polovice in v vsak mafin nadevamo žličko borovnic/malin ter po vrhu nadevamo še preostanek mase.
- Mafine pečemo 20 min na 180°C.
Ker v tem receptu ni moke, mafini ne bodo pretirano narasli, njihova tekstura ni puhasta temveč polna in nekoliko vlažna. Privoščite si jih brez slabe vesti, saj so prej malica, kot slabo vest vzbujajoča sladica, med sladkanjem pa namesto žute štampe preberite, zakaj je buča fajn, ali jih lahko pojemo preveč in o vseh načinih, kako jih lahko uporabite:
Mario Sambolec, dr. Feelgood
[email protected]