• Menu
  • Skip to left header navigation
  • Skip to right header navigation
  • Preskoči na glavno vsebino
  • Preskoči na primarno stransko vrstico
  • Preskoči do noge

Before Header

+386 31 724 320 | [email protected] |

  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • YouTube

Feelgood

Feelgood smo ekipa strokovnjakov s področja gibanja in prehrane, ki vam bomo pomagali doseči dolgotrajne rezultate za bolj kvalitetno življenje. #pozdravipameti

  • STORITVE
    • COACHING
    • PREHRANA
      • Enkratni posvet
      • Jedilnik
      • Športniki
    • VADBA
      • Z osebnim trenerjem
      • Priprava programa
  • PRODUKTI
    • Mojster svoje prehrane
    • Treniram doma
    • Prehranski priročniki
    • Webinarji
    • Prehranska dopolnila
  • ZA PODJETJA
  • VSEBINE
    • Top 15
    • Prehrana
    • Vadba
    • Recepti
      • Zajtrki
      • Malice
      • Kosilo ali večerja
      • Sladice
      • Smuti
      • Vegetarijansko
    • Življenjski slog
    • Podcast
    • YouTube
  • O NAS
    • O nas
    • Ekipa
    • Reference
  • KONTAKT
  • Košarica
  • Isklanik
  • STORITVE
    • COACHING
    • PREHRANA
      • Enkratni posvet
      • Jedilnik
      • Športniki
    • VADBA
      • Z osebnim trenerjem
      • Priprava programa
  • PRODUKTI
    • Mojster svoje prehrane
    • Treniram doma
    • Prehranski priročniki
    • Webinarji
    • Prehranska dopolnila
  • ZA PODJETJA
  • VSEBINE
    • Top 15
    • Prehrana
    • Vadba
    • Recepti
      • Zajtrki
      • Malice
      • Kosilo ali večerja
      • Sladice
      • Smuti
      • Vegetarijansko
    • Življenjski slog
    • Podcast
    • YouTube
  • O NAS
    • O nas
    • Ekipa
    • Reference
  • KONTAKT
  • Košarica
  • Isklanik

Feelgood čufti v paradižnikovi omaki

// 21. avgusta, 2015 // Avtor: Mario Sambolec// Objavljeno v: Kosilo ali večerja, Recepti //

Spomnim se kosil v osnovni šoli. Pladenj v rokah, kartonček okoli vratu in kar se je večkrat zdelo kot kilometer dolga vrsta do česar koli so kuharice že stregle tisti dan v tednu.

Zelo pogosto so bili to čufti v paradižnikovi omaki in pire krompir.Misel na to jed je ostala z menoj do danes in še vedno izzove nasmešek. Na poseben način pocrklja mojo dušo.

Ko bi sestavine v tistem obroku vsaj podobno koristile tudi telesemu zdravju, vendar uprašen krompir iz vrečke, instant omaka in sumljivo mleto meso se s čim takšnim na žalost ne morejo pohvaliti. Zato sem recept nadgradil na Feelgood in prepričan sem, da ne razočara:

Sestavine za mojo večerjo:
• 150 g mletega mesa,
• dve rezini slanine ali pancete (domače ali naše avtohtone kraškopoljske),
• dva deci ustekleničene paradižnikove omake,
• pol korenčka,
• mlada čebula,
• žlica domače svinjske masti, masla ghee ali kokosove maščobe,
• deci rdečega vina,
• malo juhe iz kosti, če jo imate slučajno na voljo,
• česen, morska ali himalajska sol, poper, origano in peteršilj, paprika in čili, ali začimbna mešanica podobna tej.
• Cvetača, surovo maslo in muškatni orešček za cvetačni pire.

Priprava:

• Faširano maso začinite s soljo, poprom in nasekljanim česnom, … sam dodam še žličko Cajun začimbne mešanice, vi lahko namešate karkoli podobnega. Kroglice nato popecite na izbrani maščobi (na zmernem ognju toliko, da porjavijo z vseh strani).
• V tem času narežite cvetačo na cvetke in jo pokuhajte v sopari (v kozici z malo vode in na blagi temperaturi).
• Mesne kroglice odstavite, v ponev prestavite narezano mlado čebulo in nasekljan korenček. Kuhajte kakšno minut’ko, da zelenjava fino vpije maščobo v ponvi, zatem dodajte koščke pancete. Pozor, ogenj naj ostaja blag.
• Zalijte prvič, lahko z malo jušne osnove, če jo imate pri roki, sicer pogumno v akcijo kar z vinom. Kmalu vlijte še paradižnikovo omako.
• Solite, poprajte, dodajte origano, nasekljan čili in postavite čufte v paradižnikovo omako.
• Na blagem ognju kuhajte še kakšnih 10 -15 minut, da se okusi povežejo in omaka zreducira na želeno gostoto. V tem času se lahko posvetite cvetači.
• Kuhano cvetačo izdatno osušite (s pomočjo papirnate brisače), dodajte žlico surovega masla, sol, poper in povrh nastrgamo muškatni orešček. Vse skupaj premešajte s paličnim mešalnikom.

Ko predstavljeno jed na koncu potresete še s peteršiljem, naj bi izgledala nekako takole:

Recepta bodo verjetno najbolj navdušeni pristaši LCHF prehrane, saj je v obroku manj ogljikovih hidratov zaradi zamenjave krompirja s cvetačo. Gre za način kako vključiti več zelenjave v prehrano, ki večini morda ni blizu. Morda tekne tudi otrokom in tistim, ki sicer nad zalenjavo niso navdušeni. Lahko se pire pripravi po enakem vzorcu s polovico cvetače in polovico krompirja.

Poskusite in sporočite, kako se obnese.

Dober tek,

 

Mario Sambolec, dr. Feelgood
[email protected]

Prejšnja objava: « Feelgood vroča čorba
Naslednja objava: Feelgood solata s peso, bučo in feto »

Primarna stranska vrstica

Feelgood
Feelgood smo ekipa strokovnjakov s področja gibanja in prehrane, ki vam bomo pomagali doseči dolgotrajne rezultate za bolj kvalitetno življenje. #pozdravipameti

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Iz bloga

  • Top 15
  • Prehrana
  • Vadba
  • Recepti
    • Zajtrki
    • Malice
    • Kosilo ali večerja
    • Sladice
    • Smuti
    • Vegetarijansko
  • Življenjski slog
  • Podcast
  • YouTube

Iskanje

Iz trgovine

  • Feelgood prehrana
  • Feelgood vadba
  • Paketi
  • Predavanja in delavnice
  • Prehranski priročniki
  • Treniram doma
  • Webinarji

Košarica

Footer

Hitre povezave

  • Feelgood prehrana
  • Feelgood vadba
  • Feelgood predavanja
  • Blog

Trgovina

  • Trgovina
  • Moj račun
  • Košarica
  • Zaključek nakupa

Prijava na novičke

Trenutek...

Veseli smo, da ste se nam pridružili!

Site Footer

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • YouTube

Vse pravice pridržane © 2022 FeelGood · Splošni pogoji · Intelektualna lastnina · Zasebnost