Spomnim se kosil v osnovni šoli. Pladenj v rokah, kartonček okoli vratu in kar se je večkrat zdelo kot kilometer dolga vrsta do česar koli so kuharice že stregle tisti dan v tednu.
Zelo pogosto so bili to čufti v paradižnikovi omaki in pire krompir.Misel na to jed je ostala z menoj do danes in še vedno izzove nasmešek. Na poseben način pocrklja mojo dušo.
Ko bi sestavine v tistem obroku vsaj podobno koristile tudi telesemu zdravju, vendar uprašen krompir iz vrečke, instant omaka in sumljivo mleto meso se s čim takšnim na žalost ne morejo pohvaliti. Zato sem recept nadgradil na Feelgood in prepričan sem, da ne razočara:
Sestavine za mojo večerjo:
• 150 g mletega mesa,
• dve rezini slanine ali pancete (domače ali naše avtohtone kraškopoljske),
• dva deci ustekleničene paradižnikove omake,
• pol korenčka,
• mlada čebula,
• žlica domače svinjske masti, masla ghee ali kokosove maščobe,
• deci rdečega vina,
• malo juhe iz kosti, če jo imate slučajno na voljo,
• česen, morska ali himalajska sol, poper, origano in peteršilj, paprika in čili, ali začimbna mešanica podobna tej.
• Cvetača, surovo maslo in muškatni orešček za cvetačni pire.
Priprava:
• Faširano maso začinite s soljo, poprom in nasekljanim česnom, … sam dodam še žličko Cajun začimbne mešanice, vi lahko namešate karkoli podobnega. Kroglice nato popecite na izbrani maščobi (na zmernem ognju toliko, da porjavijo z vseh strani).
• V tem času narežite cvetačo na cvetke in jo pokuhajte v sopari (v kozici z malo vode in na blagi temperaturi).
• Mesne kroglice odstavite, v ponev prestavite narezano mlado čebulo in nasekljan korenček. Kuhajte kakšno minut’ko, da zelenjava fino vpije maščobo v ponvi, zatem dodajte koščke pancete. Pozor, ogenj naj ostaja blag.
• Zalijte prvič, lahko z malo jušne osnove, če jo imate pri roki, sicer pogumno v akcijo kar z vinom. Kmalu vlijte še paradižnikovo omako.
• Solite, poprajte, dodajte origano, nasekljan čili in postavite čufte v paradižnikovo omako.
• Na blagem ognju kuhajte še kakšnih 10 -15 minut, da se okusi povežejo in omaka zreducira na želeno gostoto. V tem času se lahko posvetite cvetači.
• Kuhano cvetačo izdatno osušite (s pomočjo papirnate brisače), dodajte žlico surovega masla, sol, poper in povrh nastrgamo muškatni orešček. Vse skupaj premešajte s paličnim mešalnikom.
Ko predstavljeno jed na koncu potresete še s peteršiljem, naj bi izgledala nekako takole:
Recepta bodo verjetno najbolj navdušeni pristaši LCHF prehrane, saj je v obroku manj ogljikovih hidratov zaradi zamenjave krompirja s cvetačo. Gre za način kako vključiti več zelenjave v prehrano, ki večini morda ni blizu. Morda tekne tudi otrokom in tistim, ki sicer nad zalenjavo niso navdušeni. Lahko se pire pripravi po enakem vzorcu s polovico cvetače in polovico krompirja.
Poskusite in sporočite, kako se obnese.
Dober tek,
Mario Sambolec, dr. Feelgood
[email protected]