V Sloveniji častimo česen, čebulo in peteršilj, vzhodneje pa priznavajo drugo »sveto trojico« – ingver, čili in koriander.
In to niso vse začimbe, ki jih vsebuje dober curry. Če se ne motim celo velja, da je curry pravzaprav nedefinirana jed, ki pozna toliko receptov, kolikor različnih kuharskih mojstrov ga pripravlja.
Sebe težko ocenim kot posebej spretnega s kuhalnico, vseeno pa uživam v okusnem curryu. Okusnem in hkrati bistveno bolj hranilnem od klasičnih različic, ki temeljijo na rafiniranih rastlinskih oljih in rižu – kombinacija industrijsko predelanih maščob in škroba, ki pusti zdravstvene posledice ali »špeh ročke« na še tako aktivnem oz. na »junk« odpornem posamezniku.
Recept
Tu je recept za dva, ki upošteva zgolj pravo hrano. Naravno hrano. Po vrstnem redu nastopajočih:
- Maslo ghee,
- jedilna žlica gorčičnih semen,
- čajna žlička triplata (fenugreek),
- mlada čebula,
- za palec debel kos ingverja in svežega čilija,
- stebla svežega koriandra (perje pustimo za dekoracijo na koncu),
- sva stroka česna,
- 2 ali trije češnjevi paradižniki (po želji),
- 300 g cvetače,
- 3 dcl kokosovega mleka (100% kokos, brez aditivov),
- curry v prahu, sol in poper.
- 400 g file bele ribe (uporabil sem zamrznjene fileje divje postrvi iz Hoferja – 1 kg stane cca 5 eur).
Akcija:
- Nasekljamo ingver, čili, stebla koriandra, mlado čebulo in česen.
- Na blagem ognju segrejemo maslo ghee (ne bodite plašni, kar veliko žlico uporabite) in na njem popečemo gorčična semena.
- Ko začnejo semena pokati kot sezam ali mini kokice dodamo triplat, fino premešamo in preverimo ali je ogenj res na srednji moči.
- Dodamo mlado čebulo, ingver, čili, česen in stebla koriandra.
- Kuhamo nekaj minut, da se začimbe povežejo med seboj na maslu in sprostijo okus.
- V tem času pripravimo cvetačni riž. Narežemo cvetačo na cvetke, operemo in pretresemo v blender. »Spulsiramo« jo dokler ne postane na las podobna rižu. Nič narobe, če so koščki malo večji, ne je le povsem uprašiti.
- Cvetačni riž pretresemo v kozico z malo vode. Kuhamo na sopari par minut – toliko, da se malenkost zmehča.
- Začimbe na ponvi vsake toliko malo premešamo. Cvetačo temeljito odcedimo in pretresemo v ponev. Vse skupaj premešamo.
- Začinimo s curryem v prahu (sam uporabljam tega), soljo in poprom ter prelijemo s kokosovim mlekom.
- Premešamo in pustimo kuhati 10-15 minut.
- Sedaj se lahko posvetimo ribi – odmrznjene in osušene fileje začinimo s soljo, poprom in pretresemo s sezamom (ali uporabite začimbno mešanico). Ribo popečemo na kokosovem olju, v ločeni ponvi, na vsaki strani cca 5 minut.
Feelgood curry z ribo, kokosom in cvetačnim rižem na koncu potresemo še s kitajskim peteršiljem – svežim koriandrom.
अच्छी रूचि ali dober tek v hindujščini 🙂
Mario Sambolec, dr. Feelgood
www.drfeelgood.si