Cvetača je res faca. Saj ne, da bi bilo kaj narobe s “klasičnim” pirejem iz krompirja – pravzaprav je v moji kuhinji zelo dobrodošel gost, posebej po kakšnem dobrem treningu. Vseeno pa tokrat predstavljamo njegovo “leno” verzijo, z manj ogljikovimi hidrati, za takrat, ko bi se raje cartali na kavču, kot športali.
Cvetača v dobrih 100 gramov vsebuje vsega 30 kalorij, zajeten kos vitamina C, več vlaknin in manj kalorij, v primerjavi s kompirjem, rižem, kruhom in pašto. Iz nje lahko pripravimo paleto različnih prilog, tako k mesu, ribi, lahko iz nje pripravimo zelo okusno kremno juho, jo pripravimo “gratinirano” z jajci in sirom, ali kot nekakšne polpete, kot je eksperimentirala Vesna zadnjič, ko je kuhani cvetači dodala jajce, malo sira in ovsenih kosmičev, nekaj začimb ter spekla “uštipke” (srbske mini palačinke). Danes predstavljam “univerzalni” cvetačni pire:
Sestavine:
- Srednje velika glava cvetače,
- 1 žlica surovega masla ali masla ghee,
- žlica surove smetane (ni nujno),
- sol, poper, muškatni orešček,
- drobnjak ali peteršilj za povrh*.
*Pire lahko obogatimo tudi s perjem mlade čebule in popečeno slanino.
Priprava:
- Cvetačo narežemo na cvetke in skuhamo v malo vode/jušne osnove, ali še bolje, skuhajmo jo na sopari.
- Kuhamo tako dolgo, da ostane še dovolj čvrsta (vilica gre normalno skozi cvetko, ne pa tako zlahka, da lahko cvetačo speštamo že s pogledom).
- Cvetačo odstavimo in dobro posušimo (ključno, sicer dobimo cvetačno brozgo, ne pire).
- K topli cvetači dodamo maslo, jo solimo, popramo in naribamo muškatni orešček. Vse skupaj lahko zmiksamo s paličnim mešalnikom, ali meni ljubše – uporabimo multipraktik in pasirajmo do željene strukture.
- Pire prestavimo v servirno skodelico in povrh potresemo izbrano zelenje, ali slanino.
Mario Sambolec, Dr. Feelgood
[email protected]