Garam masala ali “ta drugi curry” je začimbna mešanica, najpogosteje prisotna v indijski in azijski kuhinji.
Vas zanima, zakaj se je znašla v našem receptu za martinovo jed?
Ker pogreje, kot pravi Ajurvedska in ker “paše”, kot pravi moja sestra Vesna. Ni nujno kopirati tisto raco, ki mnogim ni ne bog si ga vedi okusna, ne posebej hranilna, le spodobi pač se, da je na krožniku ob rdečem zelju v času martinovanja.
Na eni preteklih Feelgood delavnic smo raje posegli po drugem, veliko bolj okusnem kosu mesa – pozabljenih in zanemarjenih puranjih bedrih. Ta se da dobiti v lokalnih trgovinah ali pri mesarju, enako kot sicer bolj priljubljena, vendar praviloma manj okusna “prsovina”.
Da bo kriminal še večji, v zelje nismo vmešali jabolk, temveč za potrebno sladkost uporabili koromač – sorodnik peteršilja, korenja in koriandra, z več vlakninami, kalija in vitamina C.
Vino v receptu, pred, ob in med njem seveda ostane. Tja si ne upam preveč drezati 🙂 Preberite članek: Zdravica rdečemu vinu.
Potrebščine
- 2 puranja zrezka (iz beder),
- česen, sol, garam masala,
- 400 g rdečega zelja,
- 1 manjša čebula,
- 1 list koromača,
- 1 dcl rdečega vina,
- himalajska ali piranska sol, poper, sok limone,
- nariban parmezan za posip.
Priprava zrezkov
- Na peki papir položimo zrezka in ju z obeh strani začinimo s soljo, premažemo s stisnjenim česnom in potresemo z garam masala začimbno mešanico.
- Pustimo stati nekaj minut, da se meso lepo prepoji z začimbami, nato pečemo v ponvi na zmernem ognju – 3-4 minute na vsaki strani.
Priprava zelja
- Nasekljamo čebulo in jo rahlo popražimo ter nato dodamo na enakomerne tanjše lističe narezano zelje.
- Začinimo s soljo ter zalijemo z vinom.
- Kratek čas dušimo, nato dodamo na kockice narezan koromač in nadaljujemo s kuhanjem še nekaj minut.
- Ko je zelje nekoliko zmehčano, začinimo s poprom in limoninim sokom.
- Ob serviranju potresemo z malo naribanega parmezana.
Več receptov dobite tu.
Mario Sambolec, dr. Feelgood
www.drfeelgood.si