Golaž je ultimativni “comfort food” – hrana za dušo. Če je dober seveda … in sledeč vsekakor je, če vprašate mene 🙂
Potrebujete:
- 1 kg govejega mesa (podplečje ali bočnik, lahko tudi stegno).
- 1 kg čebule.
- 3 korenčke.
- 500 g graha.
- 500 g krompirja.
- 0,5 l paradižnikove omake.
- Česen, sol, poper, čili, lovorjev list (lahko tudi majaron, kumina, ali druge začimbe po vašem okusu).
Priprava:
- Nasekljajte čebulo, jo solite in podušite na ogreti maščobi.
- V tem času nasekljajte meso na kockice.
- Ko se čebula že nekoliko zmehča (bodite pozorni, da ne porjavi), dodajte meso, dosolite in poprajte ter lovorjevem list, ali dva.
- “Neskončno” dolgo, v pokriti posodi ob občasnem mešanju, vse skupaj dušite … v bistvu toliko časa, da postane meso povsem mehko.
- Občasno lahko zalijete z malo vode ali jušne osnove. Praviloma ni treba, saj čebula in meso spustita dovolj tekočine. Ampak napišemo za vsak slučaj 🙂
- Ko gre golaž že proti koncu in je meso mehko, zalijte s paradižnikovo omako, ki jo razredčite s približno 1-2 dcl vode.
- Dodajte tudi grah, ki je lahko svež ali zamrznjen.
- Odločite se kaj sledi: skupaj z grahom lahko dodate olupljen in na rezine narezan krompir, ali slednjega skuhate posebej in uporabite kot prilogo. V prid drugi varianti govori dejstvo, da se v paradižnikovi omaki krompir kuha nekoliko dlje in lahko ostane kar precej čvrst, v prid prvi pa priročnost.
- Ker imamo pri nas radi nekoliko bolj pikantne okuse, golaž začinimo tudi s čilijem. Navadno ga pripravimo v večjih količinah (iz dveh kilogramov mesa), da ga kaj ostane še za naslednji dan.
Za več idej in receptov obiščite našo Kuhinjo dobrega počutja.
Vesna Milenkovič, www.drfeelgood.si