Vsak mesec prinese kaj novega na moj jedilnik. V oktobru, mojem rojstnem mesecu, bodo jutra pogosto zadišala po jajčkih z ohrovtom in špinačo.
Kot dodatek raznovsrtnosti in različnih hranil, jih pripravim enkrat z malo slanine spodaj, drugič z ribanim kozjim sirom povrh.
- Jajca – verjetno najboljša beljakovina, vir izjemno zdravih maščob in “dobrega” holesterola,
- Ohrovt in špinača – dva vrhunska predstavnika zelenjave s samega vrha po koncentraciji najrazličnejših hranil in vlaknin.
- Pa še čili in kurkuma, ki ju potresemo povrh – dve prehransko izjemno močni začimbi z delovanjem proti vnetju, virusom, mikrobom in z spodbudnim učinkom na našo presnovo (“kurita maščobe”, po domače).
- Slanina preverjenega porekla – naša, avtohtona kraškopoljska – je presenetljivo skoncentriran vir pomembnih vitaminov in maščobnih kislin.
- Starani siri iz surovega mleka so poleg naravnega jogurta, kefirja, kisle smetane in masla (ghee) verjetno najbolje, kar mlečni izdelek sploh lahko ponudi. Super vir beljakovin in dobrih maščob.
Sestavine:
- Vsaj 4 jajca za možakarje (2-3 za gospe) + 20-30 g sira, ali nekaj kosov slanine,
- čajna žlička kostnega mozga, kokosove maščobe, ali masla ghee,
- velika pest nasekljanega ohrovta in enaka količina špinače,
- majhen čili,
- himalajska/piranska sol, poper, kurkuma.
Priprava (10 minut):
- Na izbrani maščobi najprej podušite nasekljan ohrovt (par minut, na blagem ognju v pokriti ponvi).
- Solite, poprajte, premešajte in dodajte nasekljano špinačo. Naredite nekaj luknjic (lahko kar z rokama), v katere odprete jajčka.
- Ponev ponovno pokrijte in pustite pri miru, da se ohrovt dodatno zmehča, špinača ovene, beljak zakrkne, rumenjak pa ostane še svež (ta korak lahko malo pohitrimo tako, da z metlico pomešate beljake in špinačo naokoli po ponvi, vendar ohranite rumenjak “pri življenju”, se pravi ne predrt).
- Tik pred koncem potresite z ribanim sirom in ponovno pokrijte, da se malo raztopi.
- Jajčka prestavite na krožnik, dodatno solite po potrebi, potresite s kurkumo in počez razporedite ščep nasekljanega svežega čilija (naj ne bo preveč pekoč, da koga ne zadane kap :).
- Če vas naslednjič zamika dodati še slanino, si prej oglejte naslednji video: jajčka s slanino.
Sem boljši jedec kot fotograf, ampak verjemite, za tole je vredno zjutraj vstati iz tople postelje:)
Mario Sambolec, dr. Feelgood
[email protected]