Rdeča, zaradi rdeče pese, očitno, vendar ne izključno. V jedi se skriva Ždrepčeva krv (žrebičja kri), ki ima edinstven okus, izrazito barvo ter se posebej sklada z okusi te jedi.
Količine, ki jih potrebujete za pripravo rižote so po principu originalne bosanske kuhinje, kot me je učila mama: od oka.
Lahko vam povem približno koliko česa sem uporabil za svoje kosilo, nato ustrezno prilagodite zase. Če ste v dvomih, vprašajte – se vse da zmenit, ni problema. Lahko pridem tudi probat, če vam je rižota uspela 🙂
Sestavine:
- Dva žrebičja medaljona, velika vsak za eno dlan (cca 200-250 g),
- Arborio riž (100 g),
- pol gomolja rdeče pese (cca 150 g)
- mala glavica čebule in strok česna,
- šop blitve,
- dcl rdečega vina, (iskreno, lahko uporabite katekokoli rdeče vino, ne bo panike)
- juha ali jušna osnova za zalivat,
- sol, poper in timijan, rožmarin.
Priprava:
- Segrejte žličko masla ali oljčnega olja in na maščobi popražite drobno nasekljano čebulo.
- Dodajte na kocke narezano rdečo peso, trša stebla blitve in riž, ki ste ga sprali pod tekočo vodo.
- Premešajte in zalijte z vinom.
- Ko riž vpije tekočino, solite, poprajte, dodajte timijan, česen, rožmarin in prvič zalijte z juho.
- Znižajte temperaturo, pokrijte in pustite, da se rižota počasi kuha.
- Ta čas pripravite medaljone – solite jih in poprajte z obeh strani ter popecite na na zmernem ognju z obeh strani.
- Vmes preverite kaj se dogaja z rižem – verjetno ga bo potrebno zaliti še drugič, še preden to storite, pa mu primešajte še listje blitve.
- Nadaljujte s kuhanjem dokler se riž ne skuha (vpije vso tekočino) in blitva ne ovene. Rižoti pristoji tudi malenkost paradižnikove omake, ki jo svetujem vmešati na koncu, da pridobite želeno sočnost.
Postrezite s svežim peteršiljem (po želji) in seveda, kozarcem Ždrepčeve krvi.
Mario Sambolec, dr. Feelgood
[email protected]