Kvinojo poznamo kot žito, ali nekakšen nadomestek riža, vendar gre pravzaprav za seme.
Zanimivo seme, ki se kot redek predstavnik rastlinske prehrane lahko pohvali kot popolna beljakovina. Sicer ni tako praktičen vir beljakovin, kot živalski viri, vendar jo lahko razumemo kot dober ogljikov hidrat z nekaj beljakovinami poleg.
Feelgood kvinojina solata s tuno
Sestavine:
- 100 g kvinoje,
- 1 konzerva kakovostne tunine (v lastnem soku ali ekstra deviškem oljčnem olju),
- 1 bučka,
- 5 češnjevih paradižnikov,
- 1 žlica rahlo popraženih sezamovih semen ali pest orehov,
- sojina omaka tamari
- neprečiščen jabolčni kis ali sok eko limone
- ekstra deviško oljčno olje.
PRIPRAVA:
- Kvinojo kuhamo v vodi (razmerje 1 : 2) 15 minut na blagem ognju in pustimo, da se nekoliko ohladi ter nabrekne.
- Bučko narežemo na kolute in popečemo na žaru, male paradižnike narežemo.
- Vse sestavine zmešamo in začinimo po okusu s sojino omako, kisom, himalajsko soljo in poprom.
Bučke lahko postanejo na maslu ghee popražene polovičke brstičnega ohrovta ali brokoli. Češnjev paradižnik lahko nadomesti nastrgan korenček, praženim semenom, pinijam ali orehom pa je vsaj enakovredna menjava polovica narezanega avokada ali kaljeni mandlji.
Styling: Žana Kapetanović
Foto: Mateja Jordovič Potočnik
Mario Sambolec, dr. Feelgood
www.drfeelgood.si