• Menu
  • Skip to left header navigation
  • Skip to right header navigation
  • Preskoči na glavno vsebino
  • Preskoči na primarno stransko vrstico
  • Preskoči do noge

Before Header

+386 31 724 320 | [email protected] |

  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • YouTube

Feelgood

Feelgood smo ekipa strokovnjakov s področja gibanja in prehrane, ki vam bomo pomagali doseči dolgotrajne rezultate za bolj kvalitetno življenje. #pozdravipameti

  • STORITVE
    • COACHING
    • PREHRANA
      • Enkratni posvet
      • Jedilnik
      • Športniki
    • VADBA
      • Z osebnim trenerjem
      • Priprava programa
  • PRODUKTI
    • Mojster svoje prehrane
    • Treniram doma
    • Prehranski priročniki
    • Webinarji
    • Prehranska dopolnila
  • ZA PODJETJA
  • VSEBINE
    • Top 15
    • Prehrana
    • Vadba
    • Recepti
      • Zajtrki
      • Malice
      • Kosilo ali večerja
      • Sladice
      • Smuti
      • Vegetarijansko
    • Življenjski slog
    • Podcast
    • YouTube
  • O NAS
    • O nas
    • Ekipa
    • Reference
  • KONTAKT
  • Košarica
  • Isklanik
  • STORITVE
    • COACHING
    • PREHRANA
      • Enkratni posvet
      • Jedilnik
      • Športniki
    • VADBA
      • Z osebnim trenerjem
      • Priprava programa
  • PRODUKTI
    • Mojster svoje prehrane
    • Treniram doma
    • Prehranski priročniki
    • Webinarji
    • Prehranska dopolnila
  • ZA PODJETJA
  • VSEBINE
    • Top 15
    • Prehrana
    • Vadba
    • Recepti
      • Zajtrki
      • Malice
      • Kosilo ali večerja
      • Sladice
      • Smuti
      • Vegetarijansko
    • Življenjski slog
    • Podcast
    • YouTube
  • O NAS
    • O nas
    • Ekipa
    • Reference
  • KONTAKT
  • Košarica
  • Isklanik

Feelgood lečin daal in poširan piščanec

// 19. aprila, 2014 // Avtor: Mario Sambolec// Objavljeno v: Kosilo ali večerja, Recepti //

  • Daal ali parippu je ena poglavitnih jedi vzhodnjaške kuhinje in obstaja v mnogih različicah – podobno kot kari.
  • Gre za nekakšen indijski “golaž” ali enolončnico, ki se jo pripravi iz stročnic (najpogosteje leče, sicer tudi iz fižola ali graha) ob uporabi tipičnih začimb, kot sta ingver in kurkuma.
  • Maslo ghee je prva izbira maščobe za pripravo, garam masala “obvezna” začimba.
  • Tradicionalno jed ne vsebuje veliko mesa in se jo postreže ob rižu ali roti (nekvašen pšenični kruh).

Pri Feelgood smo recept uravnotežil nekako #pozdravipameti, po čemer smo znani.

Daal

Sestavine:

  • 250 g leče (rdeča se zelo hitro skuha, rjavo je potrebno namakati in kuhati približno 45 minut),
  • 1 žlička ghee masla,
  • 1 čebula,
  • 1 cm ingverja,
  • 3-4 režnjev česna,
  • 2 korenčka,
  • ½ bučke,
  • 1 rdeča paprika,
  • 1 rumena paprika,
  • sol, poper, kurkuma, koriander, garam masala,
  • 4 žlice kokosovega mleka (ne vode, temveč mleka).

Priprava:

  1. Na malo ghee masla (oljčnega olja ali kokosovi maščobi) rahlo popražimo čebulo (por), česen, stebla peteršilja, če jih imamo za porabit in nasekljan ingver, nato dodamo na kockice narezan korenček.
  2. Ko se vse skupaj nekoliko popraži, dodamo lečo ter zalijemo z vodo ali jušno osnovo, ki smo jo pridobili iz recepta spodaj, v razmerju 1:2.
  3. Dodamo na kocke nasekljano papriko, bučko in začinimo po okusu z garam masalo, soljo, poprom, koriandrom, kurkumo.
  4. Pomešamo in kuhamo pokrito, dokler se leča ne skuha. Proti koncu lahko lonec odkrijemo, da odvečna voda izpari.
  5. Po želji “zabelimo” s polovico pločevinke kokosovega mleka (200 ml, “od oka”). Okus bo tako bolj kremast, vendar bo postala tudi jed s tem občutno bolj kalorična.

Poširan piščanec

Sestavine:

  • Piščančje prsi brez kosti in kože,
  • 2 korenčka,
  • približno 15 cm stebla pora,
  • šopek listja peteršilja in 1 peteršiljev koren,
  • ¼ srednje velike zelene,
  • 1 jušna žlica poprovih zrn,
  • 4 lovorjevi listi,
  • sol.

Priprava:

  1. Zelenjavo narežemo in zložimo v večjo posodo.
  2. Na zelenjavo naložimo sveže piščančje meso med katerega razporedimo liste lovora in potresemo z zrni popra ter na vrh položimo listje peteršilja.
  3. Vse skupaj zalijemo s hladno vodo in pokrito pristavimo na ogenj.
  4. Paziti moramo, da nam jed ne zavre in tik pod vreliščem ogenj zmanjšamo na minimum.
  5. Tako »kuhamo« približno 10 minut, nato odstavimo z ognja in pokrito pustimo počivati.
  6. Po 15-20 minutah meso prestavimo iz vode, narežemo na poljubne koščke ali nastrgamo ter dodamo v pripravljen lečin daal.

Poširanje je okusu in zdravju zelo prijazen način priprave mesa (jajčk ali ribe). Zaradi nizkih temperatur katerim je živilo izpostavljeno, beljakovine v njem ne “zakrknejo” temveč vsrkajo okus zelenjave, začimb in zelišč, s katerimi se tistih dvajset minut družijo. Posledično je meso občutno bolj sočno in mehko.

  • Poširano piščančje ali puranje meso je vir beljakovin s kompletno aminokislinsko sestavo in hranilno dopolni daal.
  • Pri poširanju lahko uporabite zelenjavno jušno osnovo v prahu kot “bližnjico”. Le bodite pozorni, da izbereta takšno z večinskim deležem zelenjave.

Mario Sambolec, dr. Feelgood
www.drfeelgood.si

Prejšnja objava: « Feelgood kvinojina solata s tuno
Naslednja objava: Feelgood omleta s skutnim nadevom »

Primarna stranska vrstica

Feelgood
Feelgood smo ekipa strokovnjakov s področja gibanja in prehrane, ki vam bomo pomagali doseči dolgotrajne rezultate za bolj kvalitetno življenje. #pozdravipameti

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Iz bloga

  • Top 15
  • Prehrana
  • Vadba
  • Recepti
    • Zajtrki
    • Malice
    • Kosilo ali večerja
    • Sladice
    • Smuti
    • Vegetarijansko
  • Življenjski slog
  • Podcast
  • YouTube

Iskanje

Iz trgovine

  • Feelgood prehrana
  • Feelgood vadba
  • Paketi
  • Predavanja in delavnice
  • Prehranski priročniki
  • Treniram doma
  • Webinarji

Košarica

Footer

Hitre povezave

  • Feelgood prehrana
  • Feelgood vadba
  • Feelgood predavanja
  • Blog

Trgovina

  • Trgovina
  • Moj račun
  • Košarica
  • Zaključek nakupa

Prijava na novičke

Trenutek...

Veseli smo, da ste se nam pridružili!

Site Footer

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • YouTube

Vse pravice pridržane © 2022 FeelGood · Splošni pogoji · Intelektualna lastnina · Zasebnost