- Daal ali parippu je ena poglavitnih jedi vzhodnjaške kuhinje in obstaja v mnogih različicah – podobno kot kari.
- Gre za nekakšen indijski “golaž” ali enolončnico, ki se jo pripravi iz stročnic (najpogosteje leče, sicer tudi iz fižola ali graha) ob uporabi tipičnih začimb, kot sta ingver in kurkuma.
- Maslo ghee je prva izbira maščobe za pripravo, garam masala “obvezna” začimba.
- Tradicionalno jed ne vsebuje veliko mesa in se jo postreže ob rižu ali roti (nekvašen pšenični kruh).
Pri Feelgood smo recept uravnotežil nekako #pozdravipameti, po čemer smo znani.
Daal
Sestavine:
- 250 g leče (rdeča se zelo hitro skuha, rjavo je potrebno namakati in kuhati približno 45 minut),
- 1 žlička ghee masla,
- 1 čebula,
- 1 cm ingverja,
- 3-4 režnjev česna,
- 2 korenčka,
- ½ bučke,
- 1 rdeča paprika,
- 1 rumena paprika,
- sol, poper, kurkuma, koriander, garam masala,
- 4 žlice kokosovega mleka (ne vode, temveč mleka).
Priprava:
- Na malo ghee masla (oljčnega olja ali kokosovi maščobi) rahlo popražimo čebulo (por), česen, stebla peteršilja, če jih imamo za porabit in nasekljan ingver, nato dodamo na kockice narezan korenček.
- Ko se vse skupaj nekoliko popraži, dodamo lečo ter zalijemo z vodo ali jušno osnovo, ki smo jo pridobili iz recepta spodaj, v razmerju 1:2.
- Dodamo na kocke nasekljano papriko, bučko in začinimo po okusu z garam masalo, soljo, poprom, koriandrom, kurkumo.
- Pomešamo in kuhamo pokrito, dokler se leča ne skuha. Proti koncu lahko lonec odkrijemo, da odvečna voda izpari.
- Po želji “zabelimo” s polovico pločevinke kokosovega mleka (200 ml, “od oka”). Okus bo tako bolj kremast, vendar bo postala tudi jed s tem občutno bolj kalorična.
Poširan piščanec
Sestavine:
- Piščančje prsi brez kosti in kože,
- 2 korenčka,
- približno 15 cm stebla pora,
- šopek listja peteršilja in 1 peteršiljev koren,
- ¼ srednje velike zelene,
- 1 jušna žlica poprovih zrn,
- 4 lovorjevi listi,
- sol.
Priprava:
- Zelenjavo narežemo in zložimo v večjo posodo.
- Na zelenjavo naložimo sveže piščančje meso med katerega razporedimo liste lovora in potresemo z zrni popra ter na vrh položimo listje peteršilja.
- Vse skupaj zalijemo s hladno vodo in pokrito pristavimo na ogenj.
- Paziti moramo, da nam jed ne zavre in tik pod vreliščem ogenj zmanjšamo na minimum.
- Tako »kuhamo« približno 10 minut, nato odstavimo z ognja in pokrito pustimo počivati.
- Po 15-20 minutah meso prestavimo iz vode, narežemo na poljubne koščke ali nastrgamo ter dodamo v pripravljen lečin daal.
Poširanje je okusu in zdravju zelo prijazen način priprave mesa (jajčk ali ribe). Zaradi nizkih temperatur katerim je živilo izpostavljeno, beljakovine v njem ne “zakrknejo” temveč vsrkajo okus zelenjave, začimb in zelišč, s katerimi se tistih dvajset minut družijo. Posledično je meso občutno bolj sočno in mehko.
- Poširano piščančje ali puranje meso je vir beljakovin s kompletno aminokislinsko sestavo in hranilno dopolni daal.
- Pri poširanju lahko uporabite zelenjavno jušno osnovo v prahu kot “bližnjico”. Le bodite pozorni, da izbereta takšno z večinskim deležem zelenjave.
Mario Sambolec, dr. Feelgood
www.drfeelgood.si