Čast in slava v tem receptu pripada lisičkam. Lahko rečemo, da gobam kar v splošnem, z izjemo strupenih seveda. Količino najrazličnejših hranil, ki jih ponuja tovrstna “zelenjava”, si lahko predstavljate kot pavov rep – košato, bogato in bolj pestro od Yupolove barvne lestvice.
Zakaj so gobe zdrave
Gobe so sicer plesen, kar pomeni, da je njihov obstoj odvisen od prečiščevanja organskih snovi. Pomislite, kje jih najdemo – na razpadajočem, preperelem lesu in podobnih »gnilih« mestih. To pomeni, da so očitno sposobne najprej absorbirati in nato varno izločiti razne onesnaževalce (recimo jim “strupi”). Uživanje “medicinskih” gob šitak, maitak in gob reishi se izkaže kot odličen način, kako to doseči. In na srečo spadajo v to skupino tudi nam ljubši jurčki in lisičke.
Dr. Solomon P. Wasser v svoji poglobljeni objavi Review of Medicinal Mushrooms Advances opisuje gobe z besedo nevtracevtiki oz. “funkiconalna” hrana. Citira tudi izsledke študij iz Japonske, Koreje in Rusije, ki enotno pričajo o neverjetni učinkovitosti naravnih kemikalij v različnih gobah, predvsem z močnim delovanjem proti raku.
Čudovito in preprosto juho z gobami šitake smo na našem blogu že predstavili, le kliknite na povezavo in si oglejte recept.
Feelgood lisičkina juha:
Sestavine:
- Sesekljana rdeča čebula,
- sesekljan svež peteršilj,
- natrgane sveže lisičke,
- 1 manjši krompir,
- zelenjavna/jušna osnova,
- sol, črni poper v zrnu, ščep kumine.
Postopek priprave:
- Sestavine popečemo na kokosovem maslu ali maslu ghee.
- Ko se posedejo, dodamo še jušno osnovo, v kateri jih počasi (na blagem ognju) dušimo toliko časa, da se okusi prepojijo in koščki krompirja zmehčajo, da jih z vilicami zlahka prebodemo.
- Juho odstavimo in spasiramo do želene teksture v mikserju ali s paličnim mešalnikom.
Mario Sambolec, dr. Feelgood
www.drfeelgood.si
www.drfeelgood.si