Godi se nam ena zelo fina reč – mama ima vrt …… in vedno je pripravljena prisluhniti, kaj naj zasadi na svoje gredice. Tako smo dobili letos prvič pastinak.
Wikipedia pravi, da je to korenasta zelenjava v sorodu s korenjem, le svetlejše barve in bolj sladkastega okusa. Zanimivo, po vsebnosti mineralov in vitaminov oranžnemu sorodniku odlično parira, pogosto ga celo premaga (predvsem po vsebnosti ogljikovih hidratov – topnih vlakninah in po vsebnosti nekaterih mineralov). Odličen je tako kuhan kot surov, žal pa je padel v pozabo – v svojih najboljših časih je bil, kot krompir, vse dokler ta ni preplavil tudi evropskih njiv in počasi izrinil pastinak z naših krožnikov.
Pastinak – “zeliščni” pomfri 🙂
Po okusu je nekaj med korenjem in peteršiljem … with a “herby twist”. Skratka, nekaj posebnega, po vonju in okusu. Zelo rada ga dam v pečico h kopici drugih gomoljev in, ko ugriznem v pečen koren pastinaka, kolerabe, pese, zelene, … si vedno mislim, pa kaj je tega krompirja sploh treba, saj ima vse našteto bistveno več okusa v primerjavi z njim. Tokrat sem koren pastinaka uporabila bolj kot začimbo v paradižnikovi omaki, v kateri kraljujejo mesne kroglice. Spodaj je recept s “skrivno” sestavino (otrokoma namreč nisem povedala, kaj je v omaki vse dokler nista ob silnih pohvala vsega z užitkom pojedla 🙂
Za kroglice:
- 1kg mletega govejega mesa (jaz sem imela na voljo podplečje).
- 2 večja korenčka.
- 1 bučka.
- 1 čebula.
- 2-3 stroke česna.
- Sol, poper, paprika, … začimbe po okusu.
Za omako:
- 1 L paradižnikove omake.
- 2 manjša korena pastinaka.
- 1 manjša čebula.
- 2 stroka česna.
- Sol, poper, čili, … začimbe po okusu.
- Bučko in korenček na drobno naribamo, čebulo nasekljamo ter skupaj z začimbami dodamo mletemu mesu in temeljito pregnetemo, da se vsi okusi lepo povežejo.
- Oblikujemo kroglice velikosti pong-pong žogic in jih pečemo na rahlem ognju.
- Pečene kroglice shranimo v pokriti posodi on posebej pripravimo omako: na drobno nasekljamo čebulo in pastinak ter rahlo popražimo, dodamo česen ter zalijemo s paradižnikovo omako.
- Kuhamo kakšnih 10-15 minut na blagem ognju, dodamo predhodno pečene mesne kroglice in vse skupaj dušimo še kakšnih 10-15 minut, da se omaga nekoliko zgosti.
- Za prilogo si postrežemo kar nam najbolj prija: kuhan krompir, stročji fižol, bučke (pražene ali surove), dušen ali surov ohrovt ali zelje, blitva, …
Feelgood mesne kroglice s pastinakom v paradižnikovi omaki
Vesna Milenković, svetovalka za praktične rešitve na področju prehrane,
[email protected]