Nekoč sem rekel:
Ni nujno zdravo zgolj in samo tisto, kar se na naslovnicah revij in spletnih medijev pojavlja kot nova “od zdravja prekipevajoča” modna muha.
Danes za izjavo stojim verjetno še trdneje, kot takrat in predlagam sledeč recept v dokaz, da besedi zdravo in drago nista privzeta sinonima.
Kilogram zamrznjenih, očiščenih, praktično »lokalnih« (Jadranskih) sardel’c, se da dobiti že za 3-4 eur/kg.
Brokoli in ostalo zelenjavo si lahko priskrbimo na lokalni tržnici in dobra novica je, da tako brokoli, kot rdeča čebula, uporabljena v tem receptu, spadata na seznam najmanj “špricane” zelenjave. Preberite več: Bio/eko – zdravo ali drago?
Sestavine:
Za dve osebi.
- 400 g odmrznjenih sardel,
- 500 g svežega brokolija,
- 1 rdeča čebula,
- pest češnjevih paradižnikov ali več (po želji),
- origano, sol, poper,oljčno olje, česen, jabolčni kis in žlička polnozrnate gorčice za polivko.
Postopek priprave:
- Ribice predhodno odmrznemo, speremo in odcedimo, začinimo s soljo, poprom in origanom (ali drugo začimbno mešanico) ter razporedimo na ogreto maščobo (kokosova maščoba ali maslo) v ponvi.
- Pečemo na zmernem ognju. Po petih minutah, če so sardele na spodnji strani že mamljivo zapečene, jih obrnemo naokoli.
- Brokoli narežemo na cvetke in v zelo malo vode, na blagem ognju, pokuhamo 5 minut – ravno toliko, da ostane še “živ”, se pravi do neke mere hrustljav in temno-zelene barve.
- Ta čas nasekljamo čebulo na tanke lističe in razpolovimo češnjeve paradižnike.
- Vse skupaj združimo v posodo in začinimo z gorčično polivko. Solato lahko postrežemo nemudoma, toplo, ali pa jo pustimo čakati v hladilniku, da se sestavine fino prepojijo in okusi povežejo, če se izrazim v tipično kuharskem žargonu.
Sardel’ce in zelenjavo združimo na krožniku, če smo za vino, si lahko privoščimo kozarec in zaželimo dober tek tistemu, ki sedi nasproti nas.
Video recept:
Mario Sambolec, dr. Feelgood
www.drfeelgood.si