Paše grenko, sladko in slano v isti grižljaj?
Lahko, pod pogojem, da je nekje vmes čokolada.
Sestava maščob v mandljih, recimo, je podobna tisti v oljčnem olju – gre za pretežno mononenasičene maščobe (omega 9), ki ji prikimajo vse prehranske sekte, od vegi do keto.
Več: Prehrana za zdravje in prehrana za videz.
Stearinska kislina (nasičena maščoba) v temni čokoladi in govedini je enaka.
Zanimivo, ampak mediji pravijo, da v prvem primeru ščiti proti srčnožilnim boleznim, v drugem pa jih povzroča. Kdo bi si mislil. Več: Nasičene maščobe in holesterol.
Sol povzdigne krvni pritisk in je “ne smemo” preveč. Če je to res, potem iz enakih razlogov ne smemo preveč seksati. Ali se razveseliti v trenutku, ko sine zadane svoj prvi gol na nogometni tekmi. Pritisk dvigne tudi sodelavec, ki nam gre na živce, a ga moramo vseeno prenašati in šef, ko kriči na nas brez razloga.
Učinek nasičenih maščob na zdravje ni enak neodvisno od vira. Enako velja za sol. Industrijska, rafinirana – “bela sol” – ki se uporablja v industrijski hrani, kot so paštete, salame in druge predelane mesnine ter takšni in drugačni krekerčki, palčke in čipsi – je tista, ki gre “na živce” našemu zdravju.
Naravna sol – morska, kamena (himalajska) – v našem, lokalnem primeru je ni boljše, kot Sečoveljska (piranska), doda hrani okus, užitek, veselje, minerale, … vse, kar nikakor ne bi opisal kot nezdravo.
Za slane goveje, pardon, čokoladne piškote potrebujete:
- 225 g naravnega arašidovega ali mandljevega masla,
- 1 veliko jajce,
- žlička pecilnega praška (vinski kamen, ali soda bikarbona),
- žlička morske soli in temne melase ali poljubna količina naravnega nekaloričnega sladila (Sukrin, na primer).
- 50 g temne čokolade s 85 % deležem kakava,
- še nekaj drobljenih mandljev in zrnc morske soli za povrh.
Priprava:
- Premešajte izbrano maslo, jajce, prašek, sladilo in sol.
- Čokolado in oreščke nadrobite na koščke in dodajte v zmes.
- Piškotke oblikujte na peki papirju v poljubne oblike in pecite 15 minut v pečici, ogreti na 175 stopinj.
- Na koncu potresite z grobo soljo (solni cvet, kot ideja).
Nenavadno, ampak važno, da je čokoladno:)
Mario Sambolec, dr. Feelgood
[email protected]