Američani rečejo comfort food.
Mi, hrana za dušo.
Naslednji recept res dobro nahrani in potolaži. Dušo s posebno vrsto meditacije, ki se ji reče kuhanje in telo s pravo hrano, ki so vse izbrane sestavine.
Za eno telo potrebujemo:
- 150 g divjačine ali govedine (najraje uporabim zamrznjeno meso srne “za golaž”, ki je na voljo po razumni ceni v Leclercu),
- čebula, zelena, korenček, grah ali stročji fižol,
- srednje velik domač krompir (100 g),
- za dva prsta velik kos slanine našega krškopoljskega pujsa (lahko je tudi panceta ali pršut),
- jušna osnova, če jo imate na razpolago,
- rdeče vino,
- žlica masla, masti ali kokosove maščobe,
- paradižnikova omaka,
- sol, poper, svež čili,
- peteršilj za povrh.
Za dušo poskrbimo pa takole:
- Nasekljamo polovico čebule, polovico korenčka, par rezin gomolja zelene in eno za drugim položimo v kozico na maslo ghee.
- Koščke mesa popečemo posebej na ponvi (na kokosovi maščobi, maslu ali svinjski masti), da malo porjavijo in jih nato prestavimo v kozico k zelenjavi. Dodamo koščke slanine in grah (lahko je zamrznjen).
- Krompir narežemo na kockice in v osoljeni vodi kuhamo na blagem ognju približno 15 minut (dokler se ne zmehča toliko, da ga lahko z vilico razpolovimo). Ta korak lahko opravimo vnaprej in ohlajen krompir hranimo v hladilniku.
- Zelenjavo in meso v kozici premešamo in zalijemo z jušno osnovo, če te nimamo, pa lahko z malo vode.
- Kuhamo nadaljnjih nekaj minut, nakar zalijemo še z vinom in paradižnikovo omako.
- Začinimo s soljo, poprom in čilijem.
- Po cca 20 minutah se meso fino zmehča, korenček in grah tudi, takrat primešamo še krompir in kuhamo dokler se omaka ne zreducira do želene gostote.
- Na koncu potresemo s peteršiljem.
Še globok vdih, nastavite na program pomirjujočih misli in odmeditirajte ob vroči čorbi🙂
Dober tek!
Mario Sambolec, dr. Feelgood
[email protected]