Se spomnite reklame za revijo Hopla? Glavna iztočnica je bila: Kaj pa, če bi bilo vse res?
A ne bi bilo fajn, če bi to držalo za negativne kalorije, kot si ta fenomen predstavlja vedno večja množica vernikov v idejo, da določena živila porabijo več kalorij za prebavo, kot jih vsebujejo.
Smo končno odkrili »sveti gral« – vrelec večne Instagram riti – to so t.i. »negativna« živila, ki nas »shujšajo« kar sama?
1. Pizda smo (postali) leni. Še hoja nam je odveč pomislim, ko vidim koga vozakati se naokoli s tistim hudičevim dvokolesnikom na baterije. Zadnjič sem šel po stopnicah v drugo nadstropje, ko me je mlajši dečko vprašal: je lift pokvarjen, al’ kaj? Rekel sem ne … in žal nisem pomislil nadaljevati: si morda ti?
2. In nekritični, da ne uporabim katere od bolj ostrih besed, ki mi je prišla prej na misel. Kupimo še tako bedasto idejo, če le podpira točko 1 – našo lenobo. Ker se mi ne da migat, da bi porabil nekaj odvečne energije (kalorij), bom raje poiskal razlog zakaj »ne morem« in prepustil prebavi »švicat’« namesto mene.
Če bi negativne kalorije delovale, kot si mnogi predstavljajo, bi nekdo, ki dosledno hrusta steblo zelene in kumarice, postopoma »pojedel« samega sebe.
Logično, itak. Če ješ veliko zelenjave in sadja, se pretvoriš v prah. Vsi poznamo vsaj enega vegana ali vegetarijanca, ki je zaradi negativnih kalorij izginil neznano kam.
Termični učinek hrane
TEF (thermic effect of food) je koncept v prehrani, s katerim pojasnjujemo količino energije (kalorij), ki je potrebna, da se hrana (posamezno makrohranilo) prebavi.
• TEF je tesno povezan s kalorično vrednostjo – bolj je obrok energijsko bogat, več energije potrebuje za prebavo.
• Niha od 3 do 30 % skupne kalorične vrednosti živila in ne more prekoračiti 100 %.
• Beljakovine imajo najvišji termični efekt (20-30 %), sledijo ogljikovi hidrati (5-10 %) in maščobe (1-2 %).
Iz 100 kalorij beljakovin dejansko izkoristimo približno 75 kalorij, iz 100 kalorij ogljikovih hidratov okoli 90 ter iz maščob praktično vse.
Energijska gostota hranil
Gre za razmerje med energijo (kalorijami) in težo hrane. Več ima določeno živilo kalorij na gram teže, bolj energijsko gosto je.
Živila z nizko energijsko gostoto so najpogosteje tista, ki vsebujejo:
• Veliko vode (solata, zelenjava, sadje, juhe).
• Pretežno beljakovine (ribe, perutnina, pusta govedina, mlečni izdelki iz posnetega mleka in sirotkine beljakovine v prahu).
• Vlaknine (krompir, stročnice, zelenjava).
Prehrana z nizko energijsko gostoto lahko pomaga ohranjati normalno telesno težo.
Osebe s prenizko telesno težo in vrhunski športniki ter rekreativci lahko pogosteje posegajo po bolj energijsko gosti hrani (v smeri rdeče puščice), osebe s prekomerno težo pa po živilih iz prej omenjenih skupin z nižjo energijsko gostoto (smer zelene puščice).
Preberite več:
– Beljakovine: Zakaj jih potrebujemo in kje jih najdemo?
– Ogljikovi hidrati in vlaknine: Med zrnjem, sadjem in gomolji.
Dieta z negativnimi kalorijami deluje.
Ste za? Shujšali boste, majkemi.
Smete jesti samo solato (brez olja, da ne bo pomote), kumarice, papriko, paradižnik, stebla zelene, grejpfrut, jagodičje, korenček, jabolka, bučke, brokoli in piti izključno hladno vodo. Ste karakter, ali mevža? Da vas vidim.
Šalim se, seveda. Da ne bi kdo slučajno poskusil in nato krivil mene, ko bi se mu utrgalo.
Vsa našteta živila so »negativna« zato, ker jih je za veliko večino nerealno pojesti v količinah, ki bi zadostile dnevnim energijskim (kaloričnim) potrebam. Razen, če ste zajec (ali zajčica).
Dieta po principu »negativnih« kalorij, s pridihom zdrave pameti.
Ugotovili smo, da bo za namen hujšanja »po filingu« (t.j. brez štetja kalorij) najbolj smiselno oblikovati prehrano tako, da pokrije ključne tri točke:
1. Visok TEF.
2. Nizka energijska gostota.
3. Sitost.
Skupni imenovalec so beljakovine, vlaknine in voda.
Praktično in znanstveno podprti napotki:
- Pred glavnim obrokom spijte med 0,5-1 liter vode (Vir).
- V obrok vključite največ beljakovin in zelenjave (Vir).
- Izbirajte maščobe iz celega, nepredelanega vira. Mandelj namesto mandljevega masla, na primer. Ali olivo namesto oljčnega olja. (Vir).
- Posegajte po živilih, ki vas najbolj nasitijo .
- Jejte dokler niste siti, ne nabiti.
- Ne pijte svojih kalorij (v obliki neprimerno sestavljenih smutijev in sokov).
- V obrok vključite različne barve in jejte s krožnikov primerne velikosti.
Več podrobnosti: Dieta po Feelgood občutku.
Mario Sambolec, dr. Feelgood
www.drfeelgood.si