• Menu
  • Skip to left header navigation
  • Skip to right header navigation
  • Preskoči na glavno vsebino
  • Preskoči na primarno stransko vrstico
  • Preskoči do noge

Before Header

+386 31 724 320 | [email protected] |

  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • YouTube

Feelgood

Feelgood smo ekipa strokovnjakov s področja gibanja in prehrane, ki vam bomo pomagali doseči dolgotrajne rezultate za bolj kvalitetno življenje. #pozdravipameti

  • STORITVE
    • COACHING
    • PREHRANA
      • Enkratni posvet
      • Jedilnik
      • Športniki
    • VADBA
      • Z osebnim trenerjem
      • Priprava programa
  • PRODUKTI
    • Mojster svoje prehrane
    • Treniram doma
    • Prehranski priročniki
    • Webinarji
    • Prehranska dopolnila
  • ZA PODJETJA
  • VSEBINE
    • Top 15
    • Prehrana
    • Vadba
    • Recepti
      • Zajtrki
      • Malice
      • Kosilo ali večerja
      • Sladice
      • Smuti
      • Vegetarijansko
    • Življenjski slog
    • Podcast
    • YouTube
  • O NAS
    • O nas
    • Ekipa
    • Reference
  • KONTAKT
  • Košarica
  • Isklanik
  • STORITVE
    • COACHING
    • PREHRANA
      • Enkratni posvet
      • Jedilnik
      • Športniki
    • VADBA
      • Z osebnim trenerjem
      • Priprava programa
  • PRODUKTI
    • Mojster svoje prehrane
    • Treniram doma
    • Prehranski priročniki
    • Webinarji
    • Prehranska dopolnila
  • ZA PODJETJA
  • VSEBINE
    • Top 15
    • Prehrana
    • Vadba
    • Recepti
      • Zajtrki
      • Malice
      • Kosilo ali večerja
      • Sladice
      • Smuti
      • Vegetarijansko
    • Življenjski slog
    • Podcast
    • YouTube
  • O NAS
    • O nas
    • Ekipa
    • Reference
  • KONTAKT
  • Košarica
  • Isklanik

Kaj pa negativne kalorije?

// 17. februarja, 2018 // Avtor: Mario Sambolec// Objavljeno v: Hujšanje, Miselnost in motivacija, Prehrana //

Se spomnite reklame za revijo Hopla? Glavna iztočnica je bila: Kaj pa, če bi bilo vse res?

A ne bi bilo fajn, če bi to držalo za negativne kalorije, kot si ta fenomen predstavlja vedno večja množica vernikov v idejo, da določena živila porabijo več kalorij za prebavo, kot jih vsebujejo.

Smo končno odkrili »sveti gral« – vrelec večne Instagram riti – to so t.i. »negativna« živila, ki nas »shujšajo« kar sama?

1. Pizda smo (postali) leni. Še hoja nam je odveč pomislim, ko vidim koga vozakati se naokoli s tistim hudičevim dvokolesnikom na baterije. Zadnjič sem šel po stopnicah v drugo nadstropje, ko me je mlajši dečko vprašal: je lift pokvarjen, al’ kaj? Rekel sem ne … in žal nisem pomislil nadaljevati: si morda ti?

2. In nekritični, da ne uporabim katere od bolj ostrih besed, ki mi je prišla prej na misel. Kupimo še tako bedasto idejo, če le podpira točko 1 – našo lenobo. Ker se mi ne da migat, da bi porabil nekaj odvečne energije (kalorij), bom raje poiskal razlog zakaj »ne morem« in prepustil prebavi »švicat’« namesto mene.

Če bi negativne kalorije delovale, kot si mnogi predstavljajo, bi nekdo, ki dosledno hrusta steblo zelene in kumarice, postopoma »pojedel« samega sebe.

Logično, itak. Če ješ veliko zelenjave in sadja, se pretvoriš v prah. Vsi poznamo vsaj enega vegana ali vegetarijanca, ki je zaradi negativnih kalorij izginil neznano kam.

Termični učinek hrane

TEF (thermic effect of food) je koncept v prehrani, s katerim pojasnjujemo količino energije (kalorij), ki je potrebna, da se hrana (posamezno makrohranilo) prebavi.

• TEF je tesno povezan s kalorično vrednostjo – bolj je obrok energijsko bogat, več energije potrebuje za prebavo.
• Niha od 3 do 30 % skupne kalorične vrednosti živila in ne more prekoračiti 100 %.
• Beljakovine imajo najvišji termični efekt (20-30 %), sledijo ogljikovi hidrati (5-10 %) in maščobe (1-2 %).

Iz 100 kalorij beljakovin dejansko izkoristimo približno 75 kalorij, iz 100 kalorij ogljikovih hidratov okoli 90 ter iz maščob praktično vse.

Energijska gostota hranil

Gre za razmerje med energijo (kalorijami) in težo hrane. Več ima določeno živilo kalorij na gram teže, bolj energijsko gosto je.

Živila z nizko energijsko gostoto so najpogosteje tista, ki vsebujejo:

• Veliko vode (solata, zelenjava, sadje, juhe).
• Pretežno beljakovine (ribe, perutnina, pusta govedina, mlečni izdelki iz posnetega mleka in sirotkine beljakovine v prahu).
• Vlaknine (krompir, stročnice, zelenjava).

Prehrana z nizko energijsko gostoto lahko pomaga ohranjati normalno telesno težo.

Osebe s prenizko telesno težo in vrhunski športniki ter rekreativci lahko pogosteje posegajo po bolj energijsko gosti hrani (v smeri rdeče puščice), osebe s prekomerno težo pa po živilih iz prej omenjenih skupin z nižjo energijsko gostoto (smer zelene puščice).

Preberite več:
– Beljakovine: Zakaj jih potrebujemo in kje jih najdemo?
– Ogljikovi hidrati in vlaknine: Med zrnjem, sadjem in gomolji.

Dieta z negativnimi kalorijami deluje.

Ste za? Shujšali boste, majkemi.

Smete jesti samo solato (brez olja, da ne bo pomote), kumarice, papriko, paradižnik, stebla zelene, grejpfrut, jagodičje, korenček, jabolka, bučke, brokoli in piti izključno hladno vodo. Ste karakter, ali mevža? Da vas vidim.

Šalim se, seveda. Da ne bi kdo slučajno poskusil in nato krivil mene, ko bi se mu utrgalo.

Vsa našteta živila so »negativna« zato, ker jih je za veliko večino nerealno pojesti v količinah, ki bi zadostile dnevnim energijskim (kaloričnim) potrebam. Razen, če ste zajec (ali zajčica).

Dieta po principu »negativnih« kalorij, s pridihom zdrave pameti.

Ugotovili smo, da bo za namen hujšanja »po filingu« (t.j. brez štetja kalorij) najbolj smiselno oblikovati prehrano tako, da pokrije ključne tri točke:

1. Visok TEF.
2. Nizka energijska gostota.
3. Sitost.

Skupni imenovalec so beljakovine, vlaknine in voda.

Praktično in znanstveno podprti napotki:

  • Pred glavnim obrokom spijte med 0,5-1 liter vode (Vir).
  • V obrok vključite največ beljakovin in zelenjave (Vir).
  • Izbirajte maščobe iz celega, nepredelanega vira. Mandelj namesto mandljevega masla, na primer. Ali olivo namesto oljčnega olja. (Vir).
  • Posegajte po živilih, ki vas najbolj nasitijo .
  • Jejte dokler niste siti, ne nabiti.
  • Ne pijte svojih kalorij (v obliki neprimerno sestavljenih smutijev in sokov).
  • V obrok vključite različne barve in jejte s krožnikov primerne velikosti.

Več podrobnosti: Dieta po Feelgood občutku.

 

Mario Sambolec, dr. Feelgood
www.drfeelgood.si

Prejšnja objava: « Lahko shujšamo s pomočjo moderne tehnologije?
Naslednja objava: Caponata – sicilijanski sataraš »

Primarna stranska vrstica

Feelgood
Feelgood smo ekipa strokovnjakov s področja gibanja in prehrane, ki vam bomo pomagali doseči dolgotrajne rezultate za bolj kvalitetno življenje. #pozdravipameti

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Iz bloga

  • Top 15
  • Prehrana
  • Vadba
  • Recepti
    • Zajtrki
    • Malice
    • Kosilo ali večerja
    • Sladice
    • Smuti
    • Vegetarijansko
  • Življenjski slog
  • Podcast
  • YouTube

Iskanje

Iz trgovine

  • Feelgood prehrana
  • Feelgood vadba
  • Paketi
  • Predavanja in delavnice
  • Prehranski priročniki
  • Treniram doma
  • Webinarji

Košarica

Footer

Hitre povezave

  • Feelgood prehrana
  • Feelgood vadba
  • Feelgood predavanja
  • Blog

Trgovina

  • Trgovina
  • Moj račun
  • Košarica
  • Zaključek nakupa

Prijava na novičke

Trenutek...

Veseli smo, da ste se nam pridružili!

Site Footer

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • YouTube

Vse pravice pridržane © 2022 FeelGood · Splošni pogoji · Intelektualna lastnina · Zasebnost