Flatbread, tortilja, pita, čapatija, rotija, matza, tunnbrot, … in naš mandljev kreker, vsi spadajo v isto skupino. To je kruh, tipično ploščat in nekvašen, z vsega tremi temeljnimi sestavinami: moka, voda in sol.
Odličen prispevek o nekvašenem kruhu je že pred leti napisal Nara Petrovič, s portala mavrica.net.
Mini seki Suzani gresta patent in priznanje za odkritje meni najljubšega krekerčka – “mandel-krekerčka” in posebna pohvala za izjemen materinski dosežek.
Odrasli imamo radi kruh, tu ni debate, vendar imamo tudi moč volje poiskati zanj primeren kontekst v prehrani in z njim morda ne posegati pri prav vsakem obroku.
Zdi se, da je otrokom za to prav malo mar. Če je poba vsaj malo podoben otroku v meni, potem ne bo dvakrat pomislil, ali je sveža štruca zdrava, ali ne, temveč bo edino vprašanje v njegovih mislih: Nutella, ali marelična marmelada poleg? 🙂
Suzana se tega zaveda, zato se po svojih močeh potrudi pripraviti tudi bolj hranljive alternative navadnim belim žemljam, žitnim ploščicam in pekovskim pecivom, s katerimi so otroci danes pitani v vrtcih i šolah (posebna omemba OŠ Nove Jarše, ki služi kot izjemen primer dobre prakse).
Mandljevi krekerji so fin, hrustljav in okusen »podstavek« za raznolike namaze in se odlično obnesejo tudi v sendviču za malico na poti. Poskusite ga s skutnim namazom, doma narejeno pašteto ali biftkom, s pršutom in olivami, tuno in avokadom, naravnim mandljevim maslom in rezino jabolka. Naj vas vodi domišljija … prisluhnimo Suzaninim navodilom:
- 1 šalica (kaljenih) mandljev.
- ½ šalica bučnih semen.
- 1/3 šalica makovih zrn.
- ½ kokosove moke.
- 1/3 šalica (kaljenih) lešnikov.
Dodatne suhe sestavine:
- Sol & poper.
- Začimbe po izbiri (ali brez).
- Ksantan gumi* (poveže testo in mu doda elastičnost oz. prožnost).
- Ščepec sode bikarbone.
- Ščepec pecilnega praška.
*Ksantan je preprost »uprašen« produkt bakterijske fermentacije. Večkrat testiran, ne le na živalih, tudi ljudeh in ne kaže negativnih stranskih učinkov razen morebitnega napenjanja ter redkejšega blata pri osebah z netoleranco. Podrobnejšo oceno gumija preberite na strani priznanega nutricionista Chrisa Kresserja.
V receptu ga lahko poskusite nadomestiti s chia semeni in sporočite, kako se obnese.
Dodatne mokre sestavine:
- 2 jajci.
- 1 žlica kokosovega olja.
- 1 žlička jabolčnega kisa.
- 1,5 šal’čke vode.
Priprava:
- Vse sestavine za moko zmelješ v blenderju.
- Dodaš še ostale suhe & mokre sestavine in dobro premešaš, da nastane gladka zmes.
- Pekač obložiš s peki papirjem.
- Zmes vliješ v pekač, da je cca ½ cm debela.
- Pečeš cca. 45 min.
- Pustiš, da se ohladi.
- Ravni kruhek narežeš na manjše kvadratne kose.
Pri sestavinah za moko lahko eksperimentirate z različnimi oreščki ali semeni.
Pri začimbah si prav tako dajte duška. Jaz uporabljam različne. Če hočem, da je bolj sladko dodam cimet, pehtran, majaron.
Eden od tistih treh kosov na sliki zgoraj vsebuje največ 150 kcal, zanemarljivo malo B, do 10g OH in 10g M.
Mario Sambolec, dr. Feelgood
[email protected]