Ni veliko doživetij, ki bi prav vsakič izzvala moj nasmeh. Nekoč je to uspevalo tv seriji Prijatelji. Ko stojim v hladni vodi morja, do kopalk globoko in nabiram pogum potunkati se, sem tudi zelo zabaven (sebi in okolici).
Veliko mojih nasmehov je povezanih s hrano – kaj češ, sem pač »foodie«. Obiranje mesa s sočnih, ravno prav začinjenih in zapečenih rebrc je zame čisti užitek, ki mi zanesljivo izvabi širok nasmeh. A dober obrok je kot dober vic – najbolj zabaven je, ko ga z nekom podeliš. Hvala Špela, ker si se tisto popoldne smejala z menoj.
Za glavno jed potrebujemo:
– Svinjska/jagnječja/kozličkova/telečja rebra. Količina mesa naj bo odvisna od lakote (midva sva bila kar lačna, kot lahko sklepate po sliki).
– svinjska mast ali maslo ghee.
– mešanica začimb Cajun seasoning ali kaj podobnega.
– sol, poper.
Za solato:
– Mešano sveže zelenje (rukola, berivka, zelena solata, mlada špinača, …),
– svež koromač in meta,
– polovica avokada (poljubno),
– česen, polnozrnata gorčica, oljčno olje/olje makadamije in sok limone/jabolčni kis.
Priprava:
- Pečico ogrejemo na 180 stopinj.
- Rebra narežemo na posamezne kose, jih solimo, popramo, izdatno pretresemo s Cajun začimbno mešanico in s stopljeno maščobo (mastjo ali maslom ghee).
- Vse skupaj fino vtremo z rokami in razporedimo po pekaču. Lahko zalijete z malo vode ali čisto govejo juho, da se rebra ne izsušijo.
- Postavimo v pečico za cca 30-40 minut. Nato prestavimo na program žar/ventilacija in zapečemo, če na mesu še ni videti izrazite skorjice. Po 45 minutah bi rebr’ca že morala biti gotova.
- Mešano solato operemo, fino osušimo in postavimo v skledo.
- Dodamo nasekljan koromač (narežemo na fino z nožem ali za to uporabimo primeren nastavek multipraktika), svežo meto in avokado.
Pripravimo polivko iz nasekljanega česna, polnozrnate gorčice, kisa (limone) in oljčnega olja (olja makadamije).
Za dušo:
– Dobro družbo, kozarec rdečega vina in mir.
Mario Sambolec, Dr. Feelgood
[email protected]