Mlečni izdelki so pogost problem in marsikomu povzročajo različne težave, tudi, če na njih v osnovi niso alergični. “Napihnjenost”, “čudno” blato, izpuščaji in mozolji so le trije neprijetni simptomi, o katerih najpogosteje potožite.
Kljub temu, vsi mlečni izdelki nimajo enakih učinkov in opažam, da so fermentirani izdelki – jogurt, starani siri, kefir – ter izdelki iz surovega mleka, predvsem kozjega, tudi ovčjega, za mnoge lažje prebavljivi …
Več o mleku lahko preberete v članku: Kaj pa mleko? … in poskusite sledeč recept za omleto s kozjo, ali navadno surovo skuto.
Za en »moški« obrok potrebujete:
- 4 jajca proste reje.
- Pest ali dve nasekljane špinače.
- Kavna šalica (recimo 70-100 g) skute iz surovega kozjega mleka.
- Žlička masla ghee.
- Sol, poper, kurkuma
- Paradižnik, gobice, … zelenjava po želji.
Priprava:
- Na ponvi in zmernem oglju segrejte maslo (ghee).
- Po njem razporedite nasekljano špinačo in počakajte trenutek, da malo ovene.
- Ta čas na hitro, v skodelici z vilico razžvrkljte jajčka, jih začinite s kurkumo v prahu, soljo in poprom ter prelijte po špinači.
- Nadaljujte s pečenjem še kako minuto (ponev lahko tudi pokrijete), da jajčka zakrknejo.
- Na koncu razporedite skuto/sir po polovici omlete in to prepognite.
- Jed obogatite, če špinači dodate gobice (šampinjone) in jo srevirate ob narezanem paradižniku.
Izgleda tako, kot dobro je bilo 🙂
Mario Sambolec, dr. Feelgood
[email protected]