• Menu
  • Skip to left header navigation
  • Skip to right header navigation
  • Preskoči na glavno vsebino
  • Preskoči na primarno stransko vrstico
  • Preskoči do noge

Before Header

+386 31 724 320 | [email protected] |

  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • YouTube

Feelgood

Feelgood smo ekipa strokovnjakov s področja gibanja in prehrane, ki vam bomo pomagali doseči dolgotrajne rezultate za bolj kvalitetno življenje. #pozdravipameti

  • STORITVE
    • COACHING
    • PREHRANA
      • Enkratni posvet
      • Jedilnik
      • Športniki
    • VADBA
      • Z osebnim trenerjem
      • Priprava programa
  • PRODUKTI
    • Mojster svoje prehrane
    • Treniram doma
    • Prehranski priročniki
    • Webinarji
    • Prehranska dopolnila
  • ZA PODJETJA
  • VSEBINE
    • Top 15
    • Prehrana
    • Vadba
    • Recepti
      • Zajtrki
      • Malice
      • Kosilo ali večerja
      • Sladice
      • Smuti
      • Vegetarijansko
    • Življenjski slog
    • Podcast
    • YouTube
  • O NAS
    • O nas
    • Ekipa
    • Reference
  • KONTAKT
  • Košarica
  • Isklanik
  • STORITVE
    • COACHING
    • PREHRANA
      • Enkratni posvet
      • Jedilnik
      • Športniki
    • VADBA
      • Z osebnim trenerjem
      • Priprava programa
  • PRODUKTI
    • Mojster svoje prehrane
    • Treniram doma
    • Prehranski priročniki
    • Webinarji
    • Prehranska dopolnila
  • ZA PODJETJA
  • VSEBINE
    • Top 15
    • Prehrana
    • Vadba
    • Recepti
      • Zajtrki
      • Malice
      • Kosilo ali večerja
      • Sladice
      • Smuti
      • Vegetarijansko
    • Življenjski slog
    • Podcast
    • YouTube
  • O NAS
    • O nas
    • Ekipa
    • Reference
  • KONTAKT
  • Košarica
  • Isklanik

Ovsena pita s suhimi slivami

// 14. maja, 2012 // Avtor: Vesna Milenković// Objavljeno v: Recepti, Sladice //

Sledi recept za nadvse preprosto Feelgood sladico, z vsega šestimi (naravnimi) sestavinami.

  1. Ovseni kosmiči,
  2. Suhe slive, hruške, … skratka sadje ali sladilo po izbiri*.
  3. “Prava” (burbonska) vanilija v prahu,
  4. Domača jajca
  5. Kokosova maščoba ali maslo ghee.

*Suhe slive lahko nadomestijo borovnice ali kak drug gozdni sadež, hruške pa voljno postanejo tudi banane, recimo. Sadje lahko tudi v celoti izpustite in sladite s katerim od priporočenih (nekaloričnih) alternativ sladkorju.

Zakaj izbrane sestavine?

Oves, nesporen prvak med žiti in težkokategornik po količini vlaknin (zakaj ga imamo radi si preberite tu). V tem receptu se druži s suhimi slivami (brez koščic, seveda) in hruškami. Da so slive dobre za prebavo, so nam govorile naše mame in poglejte, prav so imele. Več: Skuhajte svoj slivov džem.

Slive vsebujejo vodotopne vlaknine, ki so koristne za zdravje črevesa in kontrolo apetita. Ob vlakninah slive postrežejo še z vitaminom C in kalijem.

Omeniti moram tudi moč njenih antioksidantov (zaščitnih struktur, ki naše celice varujejo pred poškodbami). Velja, da so antioksidanti v slivah po aktivnosti vsaj dvakrat močnejši od tistih, prisotnih v rozinah in celo borovnicah. (Vir).

100 kalorij, kalij in 5 g vlaknin, so trije opisni pridevniki, ki veljajo za drugi »sladki« sadež v našem receptu, naj si bo to hruška, ali banana. Okus krasno zaokroži deviška kokosova mast – te maščobe so po sestavi pretežno srednjeverižne (MCT) in so bolj koristne, ali vsaj ne škodijo, kot nekatera (predelana) rastlinska olja oz. maščobe, ki se uporabljajo v komercialnih slaščicah (sončnično olje, margarine, …).

Preberite več:
– Po krivem obtoženo jajce.
– Ovseni kosmiči so prvak.

Potrebujemo:

  • 6 jajc ali 300 g beljakov,
  • 300 g ovsenih kosmičev,
  • 400 g zrelih sladkih hrušk,
  • 200 g suhih sliv brez koščic (lahko jih nadomestimo z drugim sadjem – borovnice so vedno odlična izbira),
  • 1 žlička vanilje v prahu,
  • kokosova mast za pekač.

Priprava:

  1. V razžvrkljana jajčka dodajte ovsene kosmiče, dobro premešajte in pustite stati 5 do 10 minut, da kosmiči malo nabreknejo.
  2. Na finem rezilu strgalnika naribajte hruško in jo dodajte h kosmičem.
  3. Začinite z vaniljo (in cimetom, če želite).
  4. Suhe slive namočite.
  5. Pekač namažite z mastjo in vanj nadevajte polovico ovsene zmesi.
  6. Nato po vrhu po celotni površini naložite suhe slive ter nanje še drugo polovico ovsene zmesi.
  7. Pecite na 180° Celzija, pokrito z alu folijo, približno 20 do 25 minut, nato folijo odstranite in pecite še 5 do 10 minut, dokler se ne pojavi zlatorumena skorjica.

 

Mario Sambolec, dr. Feelgood
[email protected]

Prejšnja objava: « Feelgood borovničev smuti
Naslednja objava: Beljakovine in osteoporoza »

Primarna stranska vrstica

Feelgood
Feelgood smo ekipa strokovnjakov s področja gibanja in prehrane, ki vam bomo pomagali doseči dolgotrajne rezultate za bolj kvalitetno življenje. #pozdravipameti

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Iz bloga

  • Top 15
  • Prehrana
  • Vadba
  • Recepti
    • Zajtrki
    • Malice
    • Kosilo ali večerja
    • Sladice
    • Smuti
    • Vegetarijansko
  • Življenjski slog
  • Podcast
  • YouTube

Iskanje

Iz trgovine

  • Feelgood prehrana
  • Feelgood vadba
  • Paketi
  • Predavanja in delavnice
  • Prehranski priročniki
  • Treniram doma
  • Webinarji

Košarica

Footer

Hitre povezave

  • Feelgood prehrana
  • Feelgood vadba
  • Feelgood predavanja
  • Blog

Trgovina

  • Trgovina
  • Moj račun
  • Košarica
  • Zaključek nakupa

Prijava na novičke

Trenutek...

Veseli smo, da ste se nam pridružili!

Site Footer

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • YouTube

Vse pravice pridržane © 2022 FeelGood · Splošni pogoji · Intelektualna lastnina · Zasebnost