Sledi recept za nadvse preprosto Feelgood sladico, z vsega šestimi (naravnimi) sestavinami.
- Ovseni kosmiči,
- Suhe slive, hruške, … skratka sadje ali sladilo po izbiri*.
- “Prava” (burbonska) vanilija v prahu,
- Domača jajca
- Kokosova maščoba ali maslo ghee.
*Suhe slive lahko nadomestijo borovnice ali kak drug gozdni sadež, hruške pa voljno postanejo tudi banane, recimo. Sadje lahko tudi v celoti izpustite in sladite s katerim od priporočenih (nekaloričnih) alternativ sladkorju.
Zakaj izbrane sestavine?
Oves, nesporen prvak med žiti in težkokategornik po količini vlaknin (zakaj ga imamo radi si preberite tu). V tem receptu se druži s suhimi slivami (brez koščic, seveda) in hruškami. Da so slive dobre za prebavo, so nam govorile naše mame in poglejte, prav so imele. Več: Skuhajte svoj slivov džem.
Slive vsebujejo vodotopne vlaknine, ki so koristne za zdravje črevesa in kontrolo apetita. Ob vlakninah slive postrežejo še z vitaminom C in kalijem.
Omeniti moram tudi moč njenih antioksidantov (zaščitnih struktur, ki naše celice varujejo pred poškodbami). Velja, da so antioksidanti v slivah po aktivnosti vsaj dvakrat močnejši od tistih, prisotnih v rozinah in celo borovnicah. (Vir).
100 kalorij, kalij in 5 g vlaknin, so trije opisni pridevniki, ki veljajo za drugi »sladki« sadež v našem receptu, naj si bo to hruška, ali banana. Okus krasno zaokroži deviška kokosova mast – te maščobe so po sestavi pretežno srednjeverižne (MCT) in so bolj koristne, ali vsaj ne škodijo, kot nekatera (predelana) rastlinska olja oz. maščobe, ki se uporabljajo v komercialnih slaščicah (sončnično olje, margarine, …).
Preberite več:
– Po krivem obtoženo jajce.
– Ovseni kosmiči so prvak.
Potrebujemo:
- 6 jajc ali 300 g beljakov,
- 300 g ovsenih kosmičev,
- 400 g zrelih sladkih hrušk,
- 200 g suhih sliv brez koščic (lahko jih nadomestimo z drugim sadjem – borovnice so vedno odlična izbira),
- 1 žlička vanilje v prahu,
- kokosova mast za pekač.
Priprava:
- V razžvrkljana jajčka dodajte ovsene kosmiče, dobro premešajte in pustite stati 5 do 10 minut, da kosmiči malo nabreknejo.
- Na finem rezilu strgalnika naribajte hruško in jo dodajte h kosmičem.
- Začinite z vaniljo (in cimetom, če želite).
- Suhe slive namočite.
- Pekač namažite z mastjo in vanj nadevajte polovico ovsene zmesi.
- Nato po vrhu po celotni površini naložite suhe slive ter nanje še drugo polovico ovsene zmesi.
- Pecite na 180° Celzija, pokrito z alu folijo, približno 20 do 25 minut, nato folijo odstranite in pecite še 5 do 10 minut, dokler se ne pojavi zlatorumena skorjica.
Mario Sambolec, dr. Feelgood
[email protected]