Ali KrompiTuša, kot sva z mamo poimenovala najino različico originalnega bosanskega recepta za pito krompirušo oz. krompirjev »štrudel«.
Po krompiruši dišijo vikendi v spominu o mojem odraščanju. Kot otrok sem preživel Fužine in zrasel (skoraj dva metra visoko) na sicer skromni, vendar ponosni etnični bosansko-zagorski kuhinji.
Več v članku:
– Mladost, norost.
Takrat ni bilo govora o tem ali je nekaj zdravo ali ne, ali ima ogljikove hidrate ali preveč maščob, ali je čebula lokalna ali kupljena v trgovini po akcijski ceni. Bilo je za kosilo in ni bilo druge izbire. Se popravim, izbira je bila lakota, ki pa se ne spomnim, da bi pri meni kdaj zmagala.
V originalu je pita iz krompirja in čebule, ki se ju nariba, prepraži na masti, začini in zapeče v testu. Vse lepo in prav, ampak zakaj ne bi mi to malo nadgradili.
Predstavljam KrompiTušo – krompirušo 2.0 – krompirjev štrudel z mesom in špinačo:
Zame, mojo mamo, sestro in tri grize nečakinje potrebujemo:
Sestavine
dobre četrt kg mletega mesa (mlado goveje pleče, na primer),
- 3-4 velike čebule,
- tri velike krompirje,
- pol kg (zamrznjene) špinače,
- sol, poper, česen, malo čilija, paprike, paradižnikove omake ali mezge, origano, timijan oz. druge začimbe po okusu.
- približno pol kg moke (ajdova/pirina) za vlečeno testo.
Preberite več:
– 5 resnic o (rdečem) mesu.
Priprava
- Za vlečeno testo* je mama uporabila malo več pirine moke, ki se lepše vleče, ajdove pa ravno dovolj za prijeten okus (mešanico ocenim kot 60:40). Testo naj bo dobro pregneteno in postoji vsaj uro-dve.
- Meso prepražite na maslu ghee, kokosovi maščobi ali svinjski masti, mu dodate začimbe in malo paradajza za barvo.
- Ko je meso skoraj gotovo, primešajte odmrznjeno, odcejeno in posušeno špinačo.
- Krompir naribajte** in čebulo nasekljate (lahko z multipraktikom).
- Meso s špinačo, krompir in čebulo pomešajte skupaj in ohladite.
- Ohlajen nadev razporedite po razvlečenem testu in poljubno zavijte.
- Pecite v pečici 45 minut, na ventilacijski nastavitvi.
*Navodila mame za testo: moko vmešamo s toplo, slano vodo. Pomembno je, da se malo dlje gnete, kot bi bilo običajno. Gosto naj bo toliko, da se ne sprijema z delovno površino. Oblikovan in pretlačen hlebček pustimo stati vsaj uro, še raje več.
**Nariban krompir lahko posolite in nato odcedite, če želite manj »voden«, bolj gost nadev.
Za iztegnjeno dlan velik kos pite priskrbi največ 300 kcal, 10-15g B, 30-40g OH in 5g M.
Več idej in receptov obiščite našo Kuhinjo dobrega počutja.
Mario Sambolec, dr. Feelgood
[email protected]