Vajeni smo raznih žitnih kaš, med katerimi je verjetno najbolj priljubljena in hranljiva ovsena – klasični porridge – s kuhanimi ovsenimi kosmiči v nekakšnem mleku in okrašena s poljubnim sadjem ter oreščki …
Nič narobe, če radi tako začnete svoj dan, le ne pozabite na nek vir beljakovin poleg (jogurt, skuta, jajca ali enostavno vmešajte v kašo merico sirotkinih beljakovin v prahu). Več idej: Beljakovinski zajtrk.
Tudi sam sem precej “mahnjen” na kaše in si rad pripravim kakšno tista jutra, ko me čaka po zajtrku trening. Za “Paleo”, brez-glutensko verzijo sem tokrat poskusil kako se obnese zelena banana = banana za kuhanje = plantana.
Naravnost odlično! Kot nekakšen puding postane, ko malo postoji … sem takoj pomislil, ali bi bilo kaj takšnega všeč mojemu nečaku in nečakinji, za zamenjavo klasičnega “nekaj v mleku”, kar najraje rečeta, ko ju mama Vesna vpraša kaj bi za zajtrk.
Plantana je zanimiv, precej podcenjen, a poceni in presenetljivo hranljiv vir prehrane. Odlikuje jo odporni škrob, ki preprosto rečeno hrani naše prijazne bakterije v črevesju in ne meša inzulinskih štren (ne vpliva drastično na porast sladkorja v krvi), če je to za koga problem.
V iskanju boste najverjetneje naleteli na zelene, črne in rumene plantane.
- Zelene plantane so najmanj sladke in uporabne kot čips, pečen v pečici, ali na ponvi z malo kokosovega olja spodaj. Tako jih lahko uporabite z gvakamole omako, s čipsom zajmete kakšno pašteto, … kjerkoli namesto krekerja, pravzaprav.
- Rumene plantane so malenkost slajše in kot nalašč za naš puding (porridge) v receptu spodaj.
- Črne plantane so najslajše in običajno v rabi, kot sladica. Na primer: zarežete vanjo, jo malenkost razprete, nadevate s kokosovimi kosmiči, temno čokolado in pretresete s cimetom. Postavite v pečico za 10-15 minut.
Za Plantana puding potrebujete:
- 1-2 plantani, odvisno za koliko oseb kuhate (na voljo so v trgovini Leclerc in po novem jih nudi tudi Hofer).
- Neko tekočino: mleko, mandljevo mleko, kokosovo mleko, ali navadno vodo.
- Blender.
- Začimbe, kot sta cimet in burbonska vanilija.
- Leseno “kuhačo” za mešat.
- Merico ali dve sirotkinih beljakovin v prahu z okusom vanilije.
- Banano olupite, narežite na kolute in spulsirajte v blenderju do tekoče mase.
- Maso vlijte v kozico, dodajte vodo* in kuhajte ob pogostem mešanju približno 15-20 minut.
- Pred koncem primešajte še cimet, vanilijo in sirotkine beljakovine.
- Postrezite toplo, ali ohladite in ponudite kot sladico – puding.
* tekočino lahko prilivate sproti glede na konsistenco, ki jo zelite doseči – več vode, bolj bo kaša redka in obratno.
Več receptov:
– Plantana palačinke
– Beljakovinski zajtrki.
– Pecivo iz plantan in jabolk.
Mario Sambolec, dr. Feelgood.
[email protected]