Solata je glavna zvezda dietne prehrane in oljčno olje njen zvesti spremljevalec. Seveda ni nujno, da je solata le nizkokalorična skleda listja s tremi koščki tune ali pustih piščancjih prsi. Lahko jo sestavlja tudi kaj drugega – ohrovt in avokado, na primer. Meja je pravzaprav lastna domišljija.
Ga ni slovenca, ki ne bi poznal krompirjeve solate, poleti posebej tekne grška, tudi paradižnikova, pa kumarična, zeljna s fižolom, z avokadom in jajcem, francoska pride v poštev, posebej, če preliv iz majoneze pripravimo sami.
Ko smo že prispeli do polivk, ki so drugačne od klasične – olje, sol, kis, vam predstavim se eno zanimivo – polivko iz avokada.
Zrel avokado,
Sok limone ali limete,
Sol, poper, čili in koriander,
Sveza kumarica (ali mlada bučka, če nimate),
žlica tamarija (sojine omake) ali kokosove omake (coconut aminos), po želji, ni nujno.
Priprava:
Vse skupaj spravite v multipraktik in pritisnite ‘play’:)
Zmiksajte do gladkega in voila! Avokadovo polivko lahko uporabite v najrazlicnejsih solatah, kot omako za meso ali ribo, ob jajčnih in drugih zelenjavnih jedeh.
Ideja: Pražen ohrovt z ingverjem v solati z rdečo peso, bučo in avokadovo kremo.
- Na kokosovi maščobi prepražite nasekljan ingver in mu dodajte na trakce narezan ohrovt.
- Solite, poprajte, pogosto premesajte in pražite na zmernem (polovičnem) ognju do mehkega.
- K ohrovtu primešajte na kockice narezano kuhano peso in bučo ter vse skupaj pomešajte z avokadovo kremo.
- Servirajte toplo ali ohlajeno.
Slika bi lahko bila boljša, okus težko. Prepričajte se 🙂
Mario Sambolec, dr. Feelgood
[email protected]