• Menu
  • Skip to left header navigation
  • Skip to right header navigation
  • Preskoči na glavno vsebino
  • Preskoči na primarno stransko vrstico
  • Preskoči do noge

Before Header

+386 31 724 320 | [email protected] |

  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • YouTube

Feelgood

Feelgood smo ekipa strokovnjakov s področja gibanja in prehrane, ki vam bomo pomagali doseči dolgotrajne rezultate za bolj kvalitetno življenje. #pozdravipameti

  • STORITVE
    • COACHING
    • PREHRANA
      • Enkratni posvet
      • Jedilnik
      • Športniki
    • VADBA
      • Z osebnim trenerjem
      • Priprava programa
  • PRODUKTI
    • Mojster svoje prehrane
    • Treniram doma
    • Prehranski priročniki
    • Webinarji
    • Prehranska dopolnila
  • ZA PODJETJA
  • VSEBINE
    • Top 15
    • Prehrana
    • Vadba
    • Recepti
      • Zajtrki
      • Malice
      • Kosilo ali večerja
      • Sladice
      • Smuti
      • Vegetarijansko
    • Življenjski slog
    • Podcast
    • YouTube
  • O NAS
    • O nas
    • Ekipa
    • Reference
  • KONTAKT
  • Košarica
  • Isklanik
  • STORITVE
    • COACHING
    • PREHRANA
      • Enkratni posvet
      • Jedilnik
      • Športniki
    • VADBA
      • Z osebnim trenerjem
      • Priprava programa
  • PRODUKTI
    • Mojster svoje prehrane
    • Treniram doma
    • Prehranski priročniki
    • Webinarji
    • Prehranska dopolnila
  • ZA PODJETJA
  • VSEBINE
    • Top 15
    • Prehrana
    • Vadba
    • Recepti
      • Zajtrki
      • Malice
      • Kosilo ali večerja
      • Sladice
      • Smuti
      • Vegetarijansko
    • Življenjski slog
    • Podcast
    • YouTube
  • O NAS
    • O nas
    • Ekipa
    • Reference
  • KONTAKT
  • Košarica
  • Isklanik

Feelgood rižota z morskimi sadeži

// 9. januarja, 2018 // Avtor: Mario Sambolec// Objavljeno v: Kosilo ali večerja, Recepti, Vegetarijansko //

Rižota z morskimi sadeži je bila od nekdaj ena mojih najljubših »fensi« jedi. Naročil sem jo ob vsaki svečani priložnosti, ko smo z družbo obiskali katero od boljših ribjih restavracij. Dvakrat v življenju, torej 🙂

Iznenada sem pomislil, da bi se lahko pockrljal s temi okusi. Pravzaprav ni bilo toliko iznenada, kot me je na to možnost spomnil Mercatorjev kupon za 25 % popusta na izbran izdelek po želji. Moja želja je bila rižota in izbran izdelek morski sadeži.

Sledeč vikend je ponudil idealno priložnost, da obrišem prah z odbitega predpasnika, ki sem ga dobil pred mnogimi leti v dar za rojstni dan (na njem je bil narisan naključen model s fuuuulll mišicam) in sčaram naslednji recept:

Sestavine (za 2 osebi)

  • Pol kg odmrznjenih (ali cca 700 g zamrznjenih) morskih sadežev*.
  • Deciliter vina (po pravilu gre h ribam belo. Jaz sem uporabil rdeče. #jebespravila J).
  • 150 g okroglozrnatega riža,
  • 3 dcl vode ali jušne osnove,
  • Čebula, česen, rožmarin, timijan, sol, poper in lovorjev list.
  • 2 dcl paradižnikove omake.
  • 5 vloženih inčunov** ali jedilna žlica oljčnega olja.
  • Zelenjava po izbiri (korenček, grah, paprika, bučke, …).

*Pakirani morski sadeži so pogosto polni različnih konzervansov in stabilizatorjev, a najbolj me moti surimi, ki je pravzaprav slaba imitacija mesa rakovic. Surimi je za morske sadeže to, kar je Kekec pašteta za meso. Zato izbiram tiste, ki jih ponuja Coolhouse na rinfuzo – brez nepotrebnih dodatkov (in brez surimija).

**Inčuni so zanimiv »flavor enhancer« oz. naravni ojačevalec okusa. Jedi dodajo neprepoznavno globino, kot tudi rdeče vino.

Priprava

  • Morske sadeže odtalite, sperite pod vodo in odcedite.
  • Inčune prestavite iz oljčnega olja v kozarčku na ogreto ponev in jih premešajte. Kmalu se bodo na vročini razpadli.

  • Na rahlo prepraženo čebulo vsipajte morske sadeže in počakajte, da voda deloma izhlapi.

  • Nasekljajte česen in ga pustite stati.
  • Dodajte še »tršo« zelenjavo, kot sta grah in korenje, če ste se ju odločili uporabiti.
  • Zalijte prvič: z vinom.
  • Dodajte rožmarin, lovor, timijan, solite, poprajte, …

  • Dodajte še riž in preostalo tekočino (jušno osnovo).

  • Pokrijte in kuhajte na blagem ognju približno 15-20 min.
  • Odkrijte, dolijte paradižnikovo omako, nasekljan česen in premešajte. Poskusite in dodatno začinite, če je potrebno.

  • Po 25-30 minutah rižoto odstavite s plina, primešajte ji peteršilj in pustite, da odstoji.

  • Postrezite ob zeleni solati. Radiču na primer, ali motovilcu, ki sta morda še aktualna.

Dober tek! 🙂

Mario Sambolec, Feelgood
www.feel-good.si

Prejšnja objava: « Dieta po Feelgood občutku
Naslednja objava: Izbira živil za uravnavanje apetita in lažji nadzor nad telesno težo. [Infografika] »

Primarna stranska vrstica

Feelgood
Feelgood smo ekipa strokovnjakov s področja gibanja in prehrane, ki vam bomo pomagali doseči dolgotrajne rezultate za bolj kvalitetno življenje. #pozdravipameti

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Iz bloga

  • Top 15
  • Prehrana
  • Vadba
  • Recepti
    • Zajtrki
    • Malice
    • Kosilo ali večerja
    • Sladice
    • Smuti
    • Vegetarijansko
  • Življenjski slog
  • Podcast
  • YouTube

Iskanje

Iz trgovine

  • Feelgood prehrana
  • Feelgood vadba
  • Paketi
  • Predavanja in delavnice
  • Prehranski priročniki
  • Treniram doma
  • Webinarji

Košarica

Footer

Hitre povezave

  • Feelgood prehrana
  • Feelgood vadba
  • Feelgood predavanja
  • Blog

Trgovina

  • Trgovina
  • Moj račun
  • Košarica
  • Zaključek nakupa

Prijava na novičke

Trenutek...

Veseli smo, da ste se nam pridružili!

Site Footer

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • YouTube

Vse pravice pridržane © 2022 FeelGood · Splošni pogoji · Intelektualna lastnina · Zasebnost