Na pretekli delavnici z naslovom Bio/eko, zdravo ali drago? smo govorili tudi o tem, kako si lahko z upoštevanjem Feelgood smernic zagotovimo privoščljivo, hranljivo, okusno in zdravo hrano.
Preberite več:
– Tri Feelgood smernice zdrave prehrane.
S sestro Vesno, šefico Feelgood kuhinje, sva tokrat domislila “nizkocenovno” vendar “viskohranilno” pito, pripravljeno iz albuminske skute in špinače.
Preberite intervju z Vesno.
Feelgood pita s skuto in špinačo
Sestavine – spodnja plast:
- 250 g ovsenih kosmičev (grobo valjanih),
- 2 dcl navadne vode (lahko je tudi mleko).
- Jajce.
- Sol in poper.
Sestavine – zgornja plast:
- 500 g albuminske skute (sirarska skuta).
- 125 g (ovčjega) feta sira.
- 2 jajci.
- 300 g zamrznjene špinače (v lističih).
- Čebula in nekaj strokov česna.
- Sol in poper.
Preberite več:
– Po krivem obtoženo jajce.
– Kaj pa mleko in mlečni izdelki?
– Zakaj so ovseni kosmiči “zakon”?
Priprava spodnje plasti:
- Ovsene kosmiče zmešamo z 2 dcl vode in pustimo stati cca 5-10 minut, nato v to maso vmešamo še eno surovo jajce.
Priprava zgornje plasti:
- Nasekljamo čebulo in jo popražimo na dobri maščobi (kokosova mast, ghee maslo, oljčno olje, …),
- dodamo zamrznjeno špinačo in podušimo toliko časa, da se lepo razpusti,
- dodamo nasekljan česen ter začinimo po okusu.
- Posebej zmešamo albuminsko skuto in feta sir,
- dodamo dve jajci in nato še ohlajeno špinačo.
- Vse skupaj lepo premešamo, da dobimo enakomerno zmes in začinimo po okusu.
Preberite več:
– Maščobe in hlolesterol.
– Katere maščobe so najboljše za kuhanje?
»Testo« iz ovsenih kosmičev razporedimo po namaščenem pekaču, nato nanj nadevamo skutno-špinačno zmes.
Pečemo cca 30 minut na 180 stopinj Celzija.
Več o Feelgood delavnicah na naslovu [email protected].
Mario Sambolec, dr. Feelgood
[email protected]