Naši smutiji so drugačni od pretežno sadnih, ali včasih po sreči sadno-zelenjavnih napitkov, s kakršnimi je ideja o “smutiju” danes najtesneje povezana.
Feelgood pomeni upoštevati načelo BEZEG, po katerem želimo v vsakem obroku zagotoviti kvaliteten vir BEljakovin, ZElenjave (borovnice in avokado sta pravzaprav zelo blizu zelenjavi) in Goriva (v tem primeru je to malenkost več maščob, kot ogljikovih hidratov).
Preberite več:
– Načela Feelgood prehrane.
– Beljakovine.
– Ogljikovi hidrati.
– Maščobe in holesterol.
Na tej podlagi smo pripravili že mnogo receptov v Kuhinji dobrega počutja, tokrat za “hiter” zajtrk, malico, ali, če ga pripravimo “na gosto” in postavimo v skrinjo za pol ur’ce, pravcat sladoled:)
Potrebujemo:
- 1 merico (30-40g) sirotkinih beljakovin v prahu (okus vanilije),
- četrtino zrelega avokada,
- 1 šalico (zamrznjenih) borovnic,
- 1 dcl kokosovega mleka in 1-2 dcl vode za razredčit (po občutku),
- žlička (cejlonskega) cimeta,
- žlica kokosovih kosmičev, ali temne čokolade (za posip).
Priprava:
V posodici/šejkerju združimo vse sestavine (razen posipa), dodamo količino vode po želji (več vode, bolj bo smuti redek, manj vode, bolj bo kremast) in zmiksamo (lahko tudi s paličnim mešalnikom). Na koncu potresemo s koščki temne čokolado ali kokosovimi kosmiči.
Video recept.
Mario Sambolec, dr. Feelgood.
www.drfeelgood.si