Ideja za to nenavadno sladico se je pričela z robidami, ki so bile že na robu užitnosti …
Take dobrote z maminega vrta so preveč dragocene, da bi jih pustili kar zgniti. Lahko si pomagate tudi s kakšno sorodno rešitvijo, ali kupite zamrznjene, bodo zadostovale 🙂
Potrebujete:
- 700 g robid/malin/ribeza/mešanih godnih sadežev,
- 2 banani,
- 3 žlice želatine v prahu,
- malo cimeta,
- sladilo* po okusu, le agave ne, če ni res nuja,
- C vitamin v prahu (poljubno).
*Lahko bi primešali tudi merico ali dve sirotkinih beljakovin v prahu z naravnim okusom valilije. Tako ekstra sladilo verjetno ne bi bilo več potrebno, poleg tega pa bi dodali v sladico še nekaj pomembnih beljakovin.
Priprava:
- Robide skuhajte v malo vode; na količino, ki sem jo imela jaz na voljo, sem dala približno 2 dcl. Čas kuhanja na zelo blagem ognju (naj ne vre) je kakšnih 7 minut.
- Nato robide pretlačite skozi cedilo, da odstranite semena.
- Dokler je masa še vroča, dodate želatino, da se lahko raztopi in sladite po okusu.
- Banano najprej pretlačite z vilicami, dodate robidam, začinite s cimetom, dodate C vitamin, če želite, in na kratko pretlačite s paličnim mešalnikom, da dobite res enakomerno gladko zmes.
- Stekleno posodo ali pekač, obložite s prozorno folijo za živila in vlijete zmes.
- Bodočo strjenko spravite za nekaj ur v hladilnik; to je tudi edinikrat, ko je bila pri nas še na varnem – z otroki smo jo namreč zmazali kot za šalo.
Otroci so navadno navdušeni nad gumi bomboni in tile so popoln uspeh, sploh če jih spravite v zanimive oblike. Pomagate si lahko z nožem, žlico, ali kozarcem za oblikovanje lunic, z modelčki za piškote, … verjamem, da se boste tudi sami domislili kakšne zabavne rešitve. Poskusite lahko še naš Feelgood Bounty, ki smo ga predstavili pred kratkim.
Vesna Milenković, Feelgood coach
[email protected]