Kaj je fitnes?

Mario Sambolec
31 maja, 2019

Ne mislim na prostor, omejen z zidovi in zapolnjen z napravami in utežmi. Mislim na celoten koncept vsesplošne telesne pripravljenosti. Včasih temu rečemo kondicija in posameznika v dobri kondiciji označimo kot »fit«. Še boljši približek ponudi beseda »forma«.

Kdaj torej lahko rečemo, da je nekdo v dobri formi, da je v dobri telesni kondiciji, da je »fit« oz, da je fitnes »spreman«?

Lahko potegnemo vzporednico s prehrano in vprašanjem: Kaj je zdrava prehrana?

Da bi rekli, da je prehrana neke osebe zdrava, bo morala izpolnjevati tri točke. Tri osnovne zakone.

  1. Energijska (kalorična) uravnoteženost.
  2. Primeren vnos hranil.
  3. Doslednost.
Feelgood_Sestavine-zdrave-prehrane

Zdrava prehrana pomeni jesti primerne količine kalorij (se ne redimo ali drastično hujšamo), večino teh kalorij zapolniti z minimalno predelanimi, hranilno bogatimi živili in s tem telesu priskrbeti zadostne količine vitaminov, mineralov, beljakovin, idr. Naposled je tu točka 3 (doslednost), ki v bistvu zahteva, da je način prehrane tak, ki nam omogoča upoštevati prejšnji dve točki. Skratka, zdrava prehrana je zdrava le dokler traja.

Fitnes ima tudi tri točke. Osnovne tri zakone, če želite, ki jih moramo izpolnjevati, če si želimo reči, da smo v formi. Sledijo po pomenu:

  1. Zdravje.
  2. Performans (zmogljivost).
  3. Telesna sestava.

Temelj in cilj dobre telesne pripravljenosti predstavlja zdravo telo (normalno stanje krvnega pritiska, maščob v krvi, krvnega sladkorja in drugih izvidov), z razvitimi sposobnostmi (moč, vzdržljivost, mobilnost) in ustrezno telesno sestavo (primerno razmerje med pusto mišično maso ter odvečno maščobo).

Več informacij o prehrani, ki bo za vas res zdrava in o telovadbi, zaradi katere boste fit, dobite na [email protected].

Tako kot je pri prehrani vseeno, če jemo vse »bio«, »eko«, »domače« in »naravno«, če je tega naposled preveč in se redimo. Vseeno je, če smo na »najboljši« dieti, če to upoštevamo le sem ter tja oz. omejen čas. In seveda ne bo dobro, če jemo dosledno skladno s svojimi energijskimi potrebami, a izbiramo večino časa hranilno revno hrano.

Enako je pri fitnesu vseeno, če smo »narezani« in ready za plažo, a ne štimajo krvni izvidi in komaj vstanemo iz postelje brez jamranja. In nič nam ne pomaga, če smo gibčni kot gumica in laufamo na šmarko v rikverc, če nosimo s seboj nezdravo količino odvečnega maščevja.

Trije Feelgood zakoni prehrane in fitnesa izpostavljajo bistvo #pozdravipameti, na katero se je potrebno osredotočiti in na njihov račun lahko prenehamo po nepotrebnem obremenjevati z večinoma zavajajočimi in nepotrebnimi mašili, ki frčijo na okoli v obliki popularnih mitov o tem, da je za zdravo prehrano potrebno jesti določeno krat v dnevu, ob določenih urah ali do določene ure, brez tega ali onega ali samo to ali ono, z mesom ali brez, z mlekom ali brez, s kruhom ali brez, … ali, da je merilo fitnesa koliko imaš »benča«, pot katero časovno oznako uspeš preteči maraton ali, če uspeš v dnevu opraviti tistih “magičnih” 10.000 korakov. Seveda je mitov ali bolje rečeno posameznih pristopov še mnogo, a skupno jim je dvoje:

  • So le eno drevo v gozdu. Če buljimo vanj, spregledamo vse naokoli. Spregledamo prej omenjeno bistvo.
  • Ne delujejo sami po sebi, temveč zgolj zato, ker nam zaradi njih na tak ali drugačen način uspe odkljukati katero od izpostavljenih treh točk.
Mario Sambolec
• ustanovitelj podjetja Feelgood
• nutricionist MNU, PN1, ACA
• trener in predavatelj Fitnes zveze Slovenije
Preberi več
Uporaba kolagena kot prehransko dopolnilo za različne namene je trenutno zelo popularno. Pa je kolagen dejansko učinkovit ali gre za še en marketinški trik?
V članku postavimo na prvo mesto dokaze o prehranski vrednosti jajc in pojasnimo kakšen je njihov dejanski vpliv na zdravje.
Obremenjujoči vzorci in neresnične informacije o prehrani, ki jih brezbrižno prejemamo in prenašamo, so kot virusi - neopazni, a kljub temu nevarni.