Plantanos Maduros (čips iz plantan)

Mario Sambolec

Oslič z limono in rožmarinom, sladko-pikantno začinjena zelenjava, dišeč jasminov riž in Plantanos Maduros (čips iz plantan). Si predstavljate?

Če si ne, poglejte sliko na dnu prispevka. Božansko! Ali sem pristranski, ker gre za delo mojih rok?

Doletela me je redka čast in privilegij, pogostiti svojo mamo s kosilom. Ženici iz Bijeljine, vajene receptov bosanske kuhinje, katere določa predvsem cenovna dostopnost sodelujočih živil, sem se odločil previdno predstaviti nekaj okusov iz drugih kontinentov.

Mama me je izrecno prosila, če lahko ne zapravljam, zato sem sprejel izziv in sestavinam za sledeč obrok namenil skrajno nizek proračun. Želel sem vnovič pokazati, da je možno pripraviti najrazličnejše jedi, ki so v skladu s Feelgood načeli. Torej so ne le okusne, zdrave, temveč tudi cenovno dostopne.

Ribe so zdrave.

Tu ne bi smelo biti dvoma. Posebej sardele, če bi moral izpostaviti zgolj ene, vendar je (argentinski) oslič prav tako pogosta možnost izbire v naših trgovinah in stane približno 3-5 eur/kg. Ribo enostavno odmrznite, osušite, narežite počez (kot hrenovko) in bogato začinite. Popecite jo na hitro – vsaka stran naj dobi minuto ali dve žara – toliko, da se je prime lepa barvica. Nato jo prestavite za 15-20 minut v pečico, ogreto na 180 stopinj.

Potem je tu riž – poleg rib še ena obvezna sestavina azijske kuhinje in jasminov (ali basmati) je posebej privlačne arome. Rjav ali polnozrnat je tema za vzporeden članek, kljub temu pa lahko izpostavim nekaj ključnih točk:

  • Polnozrnato napram “belemu” (oluščenemu) žitu je podobno kot rjav proti navadnemu sladkorju.
  • Če imate raje polnozrnatega in vam godi, prosim, izberite takšnega.
  • Če izberete belega in ga pospremite z dovolj zelenjave (in sadja) v prehrani zelo verjetno niste prav nič na slabšem.

Preberite več: Razlike med gojenimi in negojenimi ribami.

Začimbe so več, kot le sol in poper.

Čeprav sta slednji nepogrešljivi, menim, da lahko z vključevanjem preostalih (mešanic) dosežemo nadpovprečne okuse, kljub amaterskem kuharskem znanju. Zelenjavo (bučke, paprike različnih barv ter stročji fižol) sem v tem primeru prepražil z dodatkom začimb, kot je sušena bazilika, majoram, čili, čebula v prahu, timijan, … in na koncu zalil z malo “kokosove” omake (coconut aminos). Namesto te se podobno obnese sojin Tamari.

Plantanos Maduros je čips iz (sladkih) plantan (banan “za kuhanje”).

Praviloma se plantane, ki so nekje vmes med povsem rumenimi ter zelenimi, nareže na kolobarje in ocvre v olju.

Verjetno veste, da cvrtje ni najprimernejši način priprave hrane, zato sem se odločil plantane popeči na ravno pravšnji količini kokosove masti, na zmernem ognju, počasi in na obeh straneh do zlato-rumene skorjice. Tako postane čips hrustljav navzven ter v sredini še prijetno sladkast. Pred serviranjem ga rad posipam s pikantno začimbno soljo, ki vsebuje papriko, koriander, čili ter kumino. Odlično se poda tudi z omako gvakamole.

Za več idej obiščite Feelgood kuhinjo dobrega počutja.

Kako je bilo mami všeč? “Sine, to je sladko, kislo, slano in pikantno. Vse, kar imam rada“, pravi mama 🙂

Mario Sambolec
• ustanovitelj podjetja Feelgood
• nutricionist MNU, PN1, ACA
• trener in predavatelj Fitnes zveze Slovenije
Preberi več
To je zapis, ki se ne bi smel zgoditi. Dejansko že nekaj časa nalagam plasti izgovorov, s potuho katerih bi prekinil tradicijo zbiranja t.i. »Lekcij...
Na kaj pomislite ob godu sv. Martina? Starejši med vami morda na zahvalo za dobro letino, preobrazbo “grešnega” v “pravo” vino, morda kak žgvacet. Četudi...
Ledeni obkladki se že leta uporabljajo kot tretma v primeru akutnih poškodb, denimo udarcev in zvinov. Ampak zakaj? Kdo si je to izmislil? Kako hlajenje...