Vpliv spanja na dobro počutje in privlačen videz

Nenad Kojić

3 ključne točke:

  1. Kvaliteten spanec je tretji, integralni del sestavljanke za dobro počutje in privlačen videz.
  2. Pomanjkanje spanca lahko pošlje v nič ves trud pri prehrani in treningu.
  3. Spanje je temelj zdravega delovanja vseh telesnih sistemov.

Zaspani možgani so pretirano lačni možgani.

Izpostavimo dva mehanizma, ki stopita v igro, ko ne spimo dovolj:

1. Slabše uravnavanje apetita.

Pomanjkanje spanca oslabi delovanje tistih področij možganov, ki so zadolžena za uravnavanje apetita, in hkrati okrepi delovanje področij, ki spodbujajo iskanje hrane. Vpliva na dva za uravnavanje apetita ključna hormona – zniža koncentracijo leptina (hormon »sitosti«) in zviša koncentracijo grelina (hormon «lakote«). Dodatno negativno vpliva tudi na ostale manj pomembne hormone, ki prav tako uravnavajo občutke sitosti in lakote (npr. PYY in GLP-1). Nič ne bo narobe, če poenostavimo:

Zaspani smo v splošnem manj siti in bolj tečni (oziroma lačni 🙂 ).

2. Okrepljena želja po kalorični hrani.

Možgani se v zaspanem stanju okrepljeno odzivajo na kalorično hrano, predvsem na mešanice maščob, sladkorja in soli. To pomeni, da nas privlačijo vse tiste z odvečno energijo nabite sladice in prigrizki – klasični »junk« ali »kao zdravi« (bio/eko, vegi, LCHF) – ki jih želimo v želji po preoblikovanju telesa načeloma omejiti.

Povečana lakota + želja po kalorični hrani = misija nemogoče, ko govorimo o izboljšanju telesa ter duha v odnosu do hrane.

Zaspana presnova je oslabljena presnova.

Že samo nekaj dni pomanjkljivega, nezadostnega spanca lahko močno poslabša delovanje hormona po imenu inzulin, ki nadzoruje krvni sladkor. To se lahko pokaže kot slabše počutje po obrokih ali kot pomanjkanje energije ter poslabšane miselne sposobnosti in delovne storilnosti.

Zaspano telo je videti slabše (ima slabšo telesno sestavo).

Spanje je primarno namenjeno obnovitvenim procesom. Tudi mišičnim. Med spanjem se telo obnavlja in gradi nova tkiva. Če je ta proces moten, bo logično motena tudi obnova in prirast tkiv.

V praksi to pomeni, da boste ob pomanjkljivem spancu:

  • med hujšanjem izgubili večji delež puste telesne mase (mišic) in manjši delež maščobne mase.
  • med pridobivanjem telesne teže najbrž pridobili več maščobe in manj mišične mase.

Kakovosten spanec izboljša sposobnost uravnavanja apetita, omogoči učinkovito presnovo in neposredno vpliva tako na izgubo maščobe kot tudi pridobivanje mišične mase.

Rezultat iskanja slik za go to sleep better

Zato, naspite se. Potem bo vse videti bolje. Tudi vi 😉

Nenad Kojić
• nutricionist MNU
• mag. študent Prehrane (Biotehniška fakulteta)
• komunikator znanosti
Preberi več
Bilo je povsem na začetku moje trenerske poti. S prakso dela sem se šele dobro spoznaval, sebe pa uporabljal kot vzorec za testiranje različnih vaj
Mednarodni kongres Fitnes zveze Slovenije spada med največje strokovne dogodke na našem področju dela, zato si seveda štejem v čast in privilegij, da lahko prispevam...