6 dejstev o holesterolu

Nenad Kojić
23 maja, 2019

Sledeč zapis bo kratek, a skrajno jedrnat in uporaben. V petih točkah bomo predstavili osnovno in najpomembnejše znanje o holesterolu:

 1. Telo holesterol proizvaja tudi samo, v večji meri neodvisno od vnosa s prehrano. Povprečen posameznik dnevno izloči dobrih 1000 mg holesterola. Sodobna prehrana prispeva zgolj nižji % holesterola, vse ostalo proizvede teslo samo, predvsem v jetrih. Če je holesterola v prehrani zdravega posameznika več, ga bodo njegova jetra načeloma proizvedla manj (in obratno).
 2. Vnos holesterola s prehrano se izkaže za ne tako pomemben dejavnik bolezni srca in ožilja, kot smo nekoč mislili. Na vrednosti holesterola v krvi močneje vplivajo:
  – delež nasičenih maščob v prehrani,
  – delež polinenasičenih maščob v prehrani,
  – delovanje inzulina in hormonov ščitnice,
  – genetika.
 3. Holesterol je sterol (steroidni alkohol) ključen za normalno delovanje praktično vseh telesnih sistemov. Holesterol je za vse živali esencialen skoraj toliko, kot bolj poznana “energijska molekula” ATP. Brez holesterola tako rekoč za človeka ni življenja.
 4. Holesterol igra pomembno vlogo v regulaciji delovanja možganov in živčnega sistema, imunskega sistema in hormonskega ravnovesja.
 5. LDL in HDL sta prenašalca holesterola. Njuna delitev na “slab” in “dober” je, četudi razumljiva, strokovno pretirano površna. Bolj pomembno je o njima razumeti, da je LDL vzročno povezan z boleznimi srca in ožilja, na katere v negativnem smislu najbolj vpliva:
  prekomerna prisotnost nasičenih maščob v prehrani,
  – prekomerna stopnja telesne zamaščenosti,
  – določene genetske predispozicije.
 6. Telo relativno dobro nadzira količino holesterola v krvi. Ob tem postaja jasno, da holesterol v prehrani ni glavni določevalec ravni holesterola v krvi. Veliko večji vpliv imajo posameznikove splošne prehranske navade (predvsem vnos nasičenih maščobnih kislin), telesna sestava (predvsem delež telesne zamaščenosti) in zdravstveno stanje.

Zadnji stavek je praktično najpomembnejši. Vse prej je zgolj teorija. Tisto, kar pri večini ljudeh v resnici naredi največjo razliko je primerna ureditev prehranskih navad in izguba odvečne telesne maščobe. To sta dve poti po katerih pri drfeelgood.si že leta nevsiljivo, s posluhom in #pozdravipameti vodimo ljudi do zdravja ter boljšega počutja.

 
Nenad Kojić
• nutricionist MNU
• mag. študent Prehrane (Biotehniška fakulteta)
• komunikator znanosti
Preberi več
V članku izveste vse o magneziju: kako resnično je prepričanje, da deluje proti krčem, v kateri hrani se nahaja in ali res potrebujemo dopolnilo?
V članku izveste kakšna je razlika med navadami in rutinami, ter katere tri so najpomembnejše za cilje s področja preoblikovanja telesa in izboljšanja zdravja.
Uporaba kolagena kot prehransko dopolnilo za različne namene je trenutno zelo popularno. Pa je kolagen dejansko učinkovit ali gre za še en marketinški trik?