Kaj pa vitaminske infuzije?

Mario Sambolec
16 marca, 2018

Jao bože, ovim “instant” glupostima nikad kraja … sem pomislil, ko me je novinarka portala Siol povprašala, če sem že kdaj slišal o t.i. “vitaminskih infuzijah” in, če bi bil pripravljen odgovoriti na nekaj vprašanj o tej temi.

Se opravičujem za čefurščino. Saj razumete: Lahko preseliš čefurja iz Fužin, ampak Fužin iz čefurja nikoli.

Vabljeni prebrati kratek intervju o domnevnih koristih vitaminskih šusov direkt’ v žilo …

1. Ste že slišali za “vitaminske infuzije” ter kakšno je vaše mnenje o rastočem trendu, ki vitaminske tablete in praške nadomesti kar z infuzijo hranilnih snovi?

a) Zaenkrat ni nobenih dokazov, da je vitaminska infuzija na krkršen koli način boljša od prehranskih dopolnil vitaminov in mineralov v dobro razpoložljivi obliki (ter zadostnih količinah).

b) Neselektivno dodajanje vitaminov in mineralov izven konteksta poznavanja dejanskih potreb posameznika po mojem ni smiselno.

– ko je stanje zadostno, več določenega vitamina in minerala ne bo spremenilo ničesar – kvečjemu lahko povzroči neravnovesje, hipervitaminozo, idr. nevšečnosti.

– dokazano učinkuje samo dodajanje pomanjkljivih mikrohranil pri ljudeh s hudimi pomanjkanji ali pri ljudeh s prebavnimi težavami in moteno apsorbcijo – na primer: vitamin B12 pri starostnikih ali ljudeh z boleznimi prebavil oz. injekcije železa v primeru hudega pomanjkanja in pomanjkljive prehrane.

Preberite več:
Črevesne težave.
Prehrana in železo.
Prehrana za starostnike.

c) Vitaminske infuzije so slabo raziskane in nimajo znanstvenega ozadja. Od vseh je najbolj raziskana infuzija vitamin C: rezultati ne navdušujejo in se praktično ne razlikujejo od dopolnila v oralni obliki.

– Po 50 letih raziskav ni otipljivih dokazov, da infuzija vitamin C pomaga preprečiti kar koli.

– Infuzija vitamina C nima nobene očitne prednosti pred zadostno količino vitamina C iz hrane.

Preberite več:
Vitamin C.

d) Očitnih tveganj povezanih s samo infuzijo sicer ni – obstaja nekaj zadržkov:

– težav povezanih z neselektivnim megadoziranjem vitaminov ali mineralov, v kakršni koli obliki obliki,

– infuzije so zelo drage kljub temu, da so same sestavine po navadi zelo poceni.

2. Se vam zdi, da imajo vitamini, ki pridejo “direktno v žilo” večji učinek? Nekateri opozarjajo, da je sprejemanje vitaminov prek infuzije lahko bolj stresno za telo, kot če hranljive snovi zaužijemo, kaj menite o tem?

a) Vitamini, ki pridejo direktno v žilo najbrž nimajo večjega učinka.

b) Tak način dodajanja je lahko koristen v primeru hudega pomanjkanja ali težav z apsorbcijo – v tem primeru priporočam, da se jih uporabi po posvetovanju z zdravnikom in pod zdravniškim nadzorom.

3. Posamezni “koktejli” stanejo okoli 110 € za 250 ml, se vam zdi, da imajo večji učinek, kot če bi kupili kapsule (150 kapsul) B- compleksa stane okoli 8 evrov?

Učinek prehranskih dopolnil je odvisen predvsem od oblike hranila v dopolnilu – vse oblike vitaminov in mineralov niso enako dobro razpoložljive. Preberite več: Vitamini skupine B.

4. Kaj je potrebno za to, da naše telo vitamine sploh absorbira?

a) Dobra razpoložljivost (iz hrane ali prehransko dopolnilo v biološko razpoložljivi obliki). Magnezij, kot očiten primer, se nahaja v oblikah oksid, citrat, glicinat, idr. Izkoristljivost neorganskih oblik, kot je na primer oksid, (v Donatu, recimo) je vsega nekaj odstotna. Izkoristljivost organskih oblik je bistveno boljša – najboljše se obnese glicinat, ki je izkoristljiv skoraj v celoti.

Preberite več: Magnezij.

b) Zdrava prebavila (črevesna flora in encimi). Določene črevesne bolezni lahko poslabšajo sposobnost telesa izkoristiti hranila iz hrane. Na primer, dva primera:

1. Avtoimuna in vnetna obolenja, kot sta celijakija in kronova bolezen: učinkovito absorpcijo preprečujejo bolezenske spremembe, vnetje in poškodba črevesne stene, ki je v glavnem odgovorna za vsrkavanje hranil iz hrane.

2. Motnje v proizvodnji encimov: različne bolezni prebavil ali stres lahko zavrejo proizvodnjo prebavnih encimov (najpogosteje želodčne kisline ali encimov trebušne slinavke). Zaradi pomanjkanja encimov telo ne more učinkovito prebaviti vse zaužite hrane. Del hranil, ki ostane “zaklenjen” v neprebavljenih ostankih se ne more absorbirati.

5. Vitaminske infuzije naj bi zaradi visoke vsebnosti mineralov preprečevale tudi nastanek krčev v mišicah, se kot strokovnjaki za šport in prehrano s tem strinjate?

Ne. Mišični krči niso pogojeni samo s prehrano in/ali stanjem določenih hranil. Izvir krča se lahko zgodi tudi na ravni živčevja, ne le mišičja.

Dodatno gradivo:

 

Mario Sambolec
• ustanovitelj podjetja Feelgood
• nutricionist MNU, PN1, ACA
• trener in predavatelj Fitnes zveze Slovenije
Preberi več
V članku izveste kakšna je razlika med navadami in rutinami, ter katere tri so najpomembnejše za cilje s področja preoblikovanja telesa in izboljšanja zdravja.
Uporaba kolagena kot prehransko dopolnilo za različne namene je trenutno zelo popularno. Pa je kolagen dejansko učinkovit ali gre za še en marketinški trik?
V članku postavimo na prvo mesto dokaze o prehranski vrednosti jajc in pojasnimo kakšen je njihov dejanski vpliv na zdravje.