Poletne osvežilne pijače

Mario Sambolec
4 julija, 2019

V članku razkrijem seznam mojih Top 5 poletnih (brezalkoholnih) osvežilnih pijač.


V splošnem velja, da smo z leti manj odprti za novosti in bolj zapriseženi uveljavljenim rutinam ter navadam. To velja za mojega očeta in zdi se mi, da sva si po tem precej podobna. A prejšnje poletje me je presenetil vsaj dvakrat. Prvič, ko me je vprašal po nasvetu o prehrani zase in drugič, ko je ponovil za menoj in naročil čaj z ledom.

Že dolgo imam namreč navado poleti v kafičih izbrati čaj in kozarec ledu poleg, ki ju nato združim v prijetno osvežilno pijačo. Ali izkoristim ponudbo, kot je bila v eni ljubljanskih čajnic tistega sončnega popoldneva in izberem hišni ledeni čaj – v naprej pripravljen in že ohlajen.

Na sliki je Rooibos (rojboš) in prav tega sva z očetom naročila tisto soboto prejšnje poletje. Rekel je, da »ni slabo« in »bo za silo«. Saj veste, kakšni so očetje s pohvalami. Glede na to, da sedaj redno naročuje »čaj in kozarec ledu poleg« sklepam, da mu je všeč.

Čaj tako ni le za hladne dni in za pogret’. Kot ima kava svojo »ledeno« in »cold brew« različico, jo ima tudi čaj. Pod pogojem, da obe pijači pripravimo brez energijsko bogatih dodatkov, sta lahko odlična predstavnika poletnih osvežilnih pijač.

S čim sladiti?

A sladkorju se vendarle ni potrebno povsem odreči, če ste slajenja pijač vajeni ali so vam te ljube. Če vam uspeva ohranjati zdravo telesno težo in primeren odstotek maščobe, vam tudi zmerna količina navadnega cukra zelo verjetno ne škodi. Še posebej, če z njim ne nadomeščate kalorij iz bolj hranljivih virov prehrane, kot so zelenjava in beljakovinska živila. Sicer se lahko domače ohlajene čaje in druge osvežilne pijače posladka brez dodajanja odvečne energije z uporabo nekaloričnih sladil. Obstajajo kapljice za vodo v različnih okusih na osnovi stevije, ki se jih lahko doda čaju za želeno sladkost, tudi druge oblike t.i. sladil brez kalorij lahko pridejo v poštev.

Feelgood_sladila

Danes, ko se pred nekaloričnimi sladili vsepovprek svari, je takšno priporočilo skoraj bogokletno. A naj vas pomirim z nekaj povzetki prehranske znanosti #pozdravipameti o t.i. »umetnih« sladilh. Študije na ljudeh v resnici precej dosledno ugotavljajo naslednje:

  • Nekalorična sladila so z vidika zdravja in splošno gledano neproblematična.
  • Nimajo bistvenega vpliva na glikemijo (porast krvnega sladkorja).
  • Ne povečujejo apetita.

Nekalorična sladila večinoma dosežejo to, čemer so namenjena; omejitvi energijskega vnosa na račun dodanih sladkorjev in posledično lažje hujšanje oz. nadzorovanje telesne teže. Tisti, ki vas ta tema zanima bolj podrobno, si preberite naslednji članek: Kaj pa umetna sladila?

Pozor: s pijačami lahko užijemo veliko odvečnih kalorij!

Ta postanek se mi zdi precej pomemben, saj se v poskusih nadzorovanja telesne teže (in hujšanja) pogosto ukvarjamo zgolj s prehrano – tistim, kar pojemo – in premalo s pijačo. Opažam, da imajo pretežki ljudje v splošnem navado spiti nezanemarljiv delež svojih kalorij, na katere pa niso tako pozorni. Cukerček in »pljunek« mleka v kavo tu, medek v čaj tam, eno hladno pivce za živce, voda z okusom za žejo, sladka gazirana pijača za gušt in energijska za »krila«, koktejl ali viski, ker je glih vikend … in smo pri količini energije, ki bi bila podobna dnevnim energijskim potrebam povprečnega dekleta ali 42 km maratonskega teka. Đabe potem, če praviš, da »paziš« pri prehrani in izbiraš samo »solatko« za kosilo.

Feelgood_pijače-kalorije

Bodimo realni. To seveda ne pomeni, da žlica medu v čaju »redi«. Nič, nobeno živilo ali skupina živil, ne redi kar samo po sebi, izvzeto iz konteksta daljše časovne daljice prehrane posameznika, kjer se na enem koncu nahaja energijski vnos in na drugi strani poraba. Niti cuker ne. Kljub temu pa si lahko s pozornostjo na energijsko vrednost naših pijač občutno olajšamo nadzor nad telesno težo.

Filozofiranje zaključujem s seznamom:

Top 5 poletnih (brezalkoholnih) osvežilnih pijač

  1. Voda ali radenska z limono. V bistvu limonada.
  2. Ohlajen čaj. Zeleni, roiboos, ingverjev čaj, idr.
  3. »Ledena« ali »Cold brew« kava.
  4. Gazirane pijače v svojih »zero« različicah.
  5. Kombuča – čajni »kefir«.

Namenoma sem zaključil s kombučo, saj predstavitvi te starodavne kitajske pijače, ki pridobiva veljavo ter prepoznavnost tudi pri nas, namenjam svoj članek: Kaj pa Kombuča?

Mario Sambolec
• ustanovitelj podjetja Feelgood
• nutricionist MNU, PN1, ACA
• trener in predavatelj Fitnes zveze Slovenije
Preberi več
Uporaba kolagena kot prehransko dopolnilo za različne namene je trenutno zelo popularno. Pa je kolagen dejansko učinkovit ali gre za še en marketinški trik?
V članku postavimo na prvo mesto dokaze o prehranski vrednosti jajc in pojasnimo kakšen je njihov dejanski vpliv na zdravje.
Obremenjujoči vzorci in neresnične informacije o prehrani, ki jih brezbrižno prejemamo in prenašamo, so kot virusi - neopazni, a kljub temu nevarni.