Razstrupljanje: nuja ali nateg?

Mario Sambolec

Ponovoletno obdobje je čas, ko postane ponudba dopolnil za detox/razstrupljanje, notranje očiščenje in vzpostavitev kislo-bazičnega ravnovesja izjemno pestra.

Pa je razstrupljanje res nujno za zdravje in dobro počutje? So »detox« izdelki res učinkoviti ali gre za marketinški nateg?

Kako učinkovito je razstrupljanje z dopolnili?

Pomagajte, na kaj v splošnem pomislimo ob besedi »detox« oz. razstrupljanje? Tablete, diete, kaj je že tista jagoda iz Pakistana, ali je iz Himalaje? Topla voda z limono, ali voda s toplo limono? Ekstrakti, zelišča, »esencialna« olja, mineralne soli, gline, trave, alge, … ni da ni.

Na žalost ali na srečo, prav noben »super« in »detox« izdelek ne bo upravičil visokoletečih obljub, ki ga praviloma spremlja. Kovanci in bankovci so edine kovine in umazanije, ki se jih s tovrstnimi dopolnili lahko znebite.

Znanstvena literatura je o tem precej enotna. Ena izmed klasičnih raziskav na tem področju je študija Tinsleya in kolegov iz leta 2018, ki je povzeta v naslednji infografiki:

Feelgood_dopolnila-za-razstrupljanje

Dopolnila »za razstrupljanje« so maček v žaklju.

Kaj pa razstrupljanje s sokovi?

Naslovimo še pogosto prakso razstrupljanja z zelenjavno-sadnimi sokovi (ang., »juice cleanse«), ki jih zmorejo v izkoristljive vitamine in minerale pretvoriti prav posebni blenderji. Zaskrbljujoče je, ker so takšne ideje prevečkrat podprte tudi s strani nutricionistov, trenerjev, prehranskih svetovalcev, različnih terapevtov, nekaterih holističnih zdravnikov in seveda, booty in biceps influencerjev ter influenserk. Le kaj bi brez njihovih nasvetov.

Obrnimo se tudi tokrat k znanosti. Kim in sodelavci so z randomizirano in s placebom kontrolirano raziskavo ugotovili naslednje:

Feelgood_razstrupljanje s sokovi

Bolj kot ne edina, vsekakor pa za zdravje najbolj koristna stvar v tej zgodbi je omejitev zaužitih kalorij. Ko se nehamo prenajedati postanemo bolj zdravi. Kakšno presenečenje.

Kaj pa zakisanost?

Zakisanost je neznanstven termin, ki v strokovni literaturi ne obstaja. Gre za nekaj kar ljudje rečejo, čeprav ne razumejo o čem v bistvu sploh govorijo. Najpogosteje se zakisanost poljudno opredeljuje kot porušeno kislo-bazično ravnovesje v našem telesu, kot posledica uživanja določenih živil, a v realnosti gre za simptom slabega presnovnega zdravja. Slednjega ne povzroči ena stvar, na primer samo hrana, ampak kombinacija več dejavnikov življenjskega sloga.

Kislo-bazično ravnovesje je ključnega pomena za naše zdravje in se ohranja samostojno preko več mehanizmov. Vpliv na pH krvi z izbiro izključno bazičnih živil bi bil podobno učinkovit, kot bi bil poskus zvišati telesno temperaturo z obiskom savne.

Če posplošimo in poenostavimo lahko rečemo, da je zakisanost posledica prenajedanja, najpogosteje s hranljivo pomanjkljivimi in neuravnoteženimi živili, ter pomanjkanja telesne aktivnosti.

MARIO SAMBOLEC, MATJAŽ MACUH IN NENAD KOJIČ

Kopičenje odvečne energije v obliki maščobnih zalog je logična posledica, s tem pa tudi slabše počutje in splošno zdravje.

  • Rešitev niso detox zeli, zvarki in zeoliti.
  • Razstrupljanje v bistvu pomeni izgubiti odvečno maščobo, gibati se in izbirati energijsko ter hranilno primerno prehrano.

Če sledimo zgornji kljukici, bomo podprli lastne razstrupljevalne mehanizme, brez posebnih pripravkov in nevzdržnih protokolov.

Feelgood_razstrupljanje

Če si že privoščite razstrupljanje …

… naj bo to razstrupljanje miselnosti in prakse prehajanja iz ene skrajnosti v drugo. Da se lahko prenajedamo, zredimo in zapustimo, ko pa sodu izbije dno, pogoltnemo zvarek, ki nas prečisti in nas instantno navda z energijo. Edino kar se tako razstrupi je slaba vest.

Ko bi le imeli tableto, s katero bi lahko pri nekomu vcepili odnos do hrane. Ga pripravili do tega, da bi večkrat kuhal doma in zavrgel vse tiste »halo« številke. Da bi jedel v družbi, počasi in ob pogovoru. Morda večkrat nadomestil predelano hrano s sadjem in zelenjavo, pri obrokih redno izbiral kvalitetne vire beljakovin ter užival v hrani zmerno in zavestno – brez prenajedanja in slabe vesti.

Ko bi le imeli takšno tableto, bi z njo, kot z radirko izbrisali besedo razstrupljanje iz naših slovarjev.

 

Viri

  1. Kesavarapu, K., Kang, M., Shin, J. J., & Rothstein, K. (2017). Yogi Detox Tea: A Potential Cause of Acute Liver Failure. Case reports in gastrointestinal medicine, 2017, 3540756. https://doi.org/10.1155/2017/3540756
  2. Klein, A. V., & Kiat, H. (2014). Detox diets for toxin elimination and weight management: a critical review of the evidence. Journal of Human Nutrition and Dietetics, 28(6), 675–686. doi:10.1111/jhn.12286 
  3. Kim, M. J., Hwang, J. H., Ko, H. J., Na, H. B., & Kim, J. H. (2015). Lemon detox diet reduced body fat, insulin resistance, and serum hs-CRP level without hematological changes in overweight Korean women. Nutrition Research, 35(5), 409–420. doi:10.1016/j.nutres.2015.04.001 
Mario Sambolec
• ustanovitelj podjetja Feelgood
• nutricionist MNU, PN1, ACA
• trener in predavatelj Fitnes zveze Slovenije
Preberi več
To je zapis, ki se ne bi smel zgoditi. Dejansko že nekaj časa nalagam plasti izgovorov, s potuho katerih bi prekinil tradicijo zbiranja t.i. »Lekcij...
Na kaj pomislite ob godu sv. Martina? Starejši med vami morda na zahvalo za dobro letino, preobrazbo “grešnega” v “pravo” vino, morda kak žgvacet. Četudi...