Razstrupljanje: nuja ali nateg?

Mario Sambolec
5 februarja, 2021

Ponovoletno obdobje je čas, ko postane ponudba dopolnil za detox/razstrupljanje, notranje očiščenje in vzpostavitev kislo-bazičnega ravnovesja izjemno pestra.

Pa je razstrupljanje res nujno za zdravje in dobro počutje? So »detox« izdelki res učinkoviti ali gre za marketinški nateg?

Kako učinkovito je razstrupljanje z dopolnili?

Pomagajte, na kaj v splošnem pomislimo ob besedi »detox« oz. razstrupljanje? Tablete, diete, kaj je že tista jagoda iz Pakistana, ali je iz Himalaje? Topla voda z limono, ali voda s toplo limono? Ekstrakti, zelišča, »esencialna« olja, mineralne soli, gline, trave, alge, … ni da ni.

Na žalost ali na srečo, prav noben »super« in »detox« izdelek ne bo upravičil visokoletečih obljub, ki ga praviloma spremlja. Kovanci in bankovci so edine kovine in umazanije, ki se jih s tovrstnimi dopolnili lahko znebite.

Znanstvena literatura je o tem precej enotna. Ena izmed klasičnih raziskav na tem področju je študija Tinsleya in kolegov iz leta 2018, ki je povzeta v naslednji infografiki:

Feelgood_dopolnila-za-razstrupljanje

Dopolnila »za razstrupljanje« so maček v žaklju.

Kaj pa razstrupljanje s sokovi?

Naslovimo še pogosto prakso razstrupljanja z zelenjavno-sadnimi sokovi (ang., »juice cleanse«), ki jih zmorejo v izkoristljive vitamine in minerale pretvoriti prav posebni blenderji. Zaskrbljujoče je, ker so takšne ideje prevečkrat podprte tudi s strani nutricionistov, trenerjev, prehranskih svetovalcev, različnih terapevtov, nekaterih holističnih zdravnikov in seveda, booty in biceps influencerjev ter influenserk. Le kaj bi brez njihovih nasvetov.

Obrnimo se tudi tokrat k znanosti. Kim in sodelavci so z randomizirano in s placebom kontrolirano raziskavo ugotovili naslednje:

Feelgood_razstrupljanje s sokovi

Bolj kot ne edina, vsekakor pa za zdravje najbolj koristna stvar v tej zgodbi je omejitev zaužitih kalorij. Ko se nehamo prenajedati postanemo bolj zdravi. Kakšno presenečenje.

Kaj pa zakisanost?

Zakisanost je neznanstven termin, ki v strokovni literaturi ne obstaja. Gre za nekaj kar ljudje rečejo, čeprav ne razumejo o čem v bistvu sploh govorijo. Najpogosteje se zakisanost poljudno opredeljuje kot porušeno kislo-bazično ravnovesje v našem telesu, kot posledica uživanja določenih živil, a v realnosti gre za simptom slabega presnovnega zdravja. Slednjega ne povzroči ena stvar, na primer samo hrana, ampak kombinacija več dejavnikov življenjskega sloga.

Kislo-bazično ravnovesje je ključnega pomena za naše zdravje in se ohranja samostojno preko več mehanizmov. Vpliv na pH krvi z izbiro izključno bazičnih živil bi bil podobno učinkovit, kot bi bil poskus zvišati telesno temperaturo z obiskom savne.

Če posplošimo in poenostavimo lahko rečemo, da je zakisanost posledica prenajedanja, najpogosteje s hranljivo pomanjkljivimi in neuravnoteženimi živili, ter pomanjkanja telesne aktivnosti.

MARIO SAMBOLEC, MATJAŽ MACUH IN NENAD KOJIČ

Kopičenje odvečne energije v obliki maščobnih zalog je logična posledica, s tem pa tudi slabše počutje in splošno zdravje.

  • Rešitev niso detox zeli, zvarki in zeoliti.
  • Razstrupljanje v bistvu pomeni izgubiti odvečno maščobo, gibati se in izbirati energijsko ter hranilno primerno prehrano.

Če sledimo zgornji kljukici, bomo podprli lastne razstrupljevalne mehanizme, brez posebnih pripravkov in nevzdržnih protokolov.

Feelgood_razstrupljanje

Če si že privoščite razstrupljanje …

… naj bo to razstrupljanje miselnosti in prakse prehajanja iz ene skrajnosti v drugo. Da se lahko prenajedamo, zredimo in zapustimo, ko pa sodu izbije dno, pogoltnemo zvarek, ki nas prečisti in nas instantno navda z energijo. Edino kar se tako razstrupi je slaba vest.

Ko bi le imeli tableto, s katero bi lahko pri nekomu vcepili odnos do hrane. Ga pripravili do tega, da bi večkrat kuhal doma in zavrgel vse tiste »halo« številke. Da bi jedel v družbi, počasi in ob pogovoru. Morda večkrat nadomestil predelano hrano s sadjem in zelenjavo, pri obrokih redno izbiral kvalitetne vire beljakovin ter užival v hrani zmerno in zavestno – brez prenajedanja in slabe vesti.

Ko bi le imeli takšno tableto, bi z njo, kot z radirko izbrisali besedo razstrupljanje iz naših slovarjev.


Viri

  1. Kesavarapu, K., Kang, M., Shin, J. J., & Rothstein, K. (2017). Yogi Detox Tea: A Potential Cause of Acute Liver Failure. Case reports in gastrointestinal medicine, 2017, 3540756. https://doi.org/10.1155/2017/3540756
  2. Klein, A. V., & Kiat, H. (2014). Detox diets for toxin elimination and weight management: a critical review of the evidence. Journal of Human Nutrition and Dietetics, 28(6), 675–686. doi:10.1111/jhn.12286 
  3. Kim, M. J., Hwang, J. H., Ko, H. J., Na, H. B., & Kim, J. H. (2015). Lemon detox diet reduced body fat, insulin resistance, and serum hs-CRP level without hematological changes in overweight Korean women. Nutrition Research, 35(5), 409–420. doi:10.1016/j.nutres.2015.04.001 
Mario Sambolec
• ustanovitelj podjetja Feelgood
• nutricionist MNU, PN1, ACA
• trener in predavatelj Fitnes zveze Slovenije
Preberi več
Uporaba kolagena kot prehransko dopolnilo za različne namene je trenutno zelo popularno. Pa je kolagen dejansko učinkovit ali gre za še en marketinški trik?
V članku postavimo na prvo mesto dokaze o prehranski vrednosti jajc in pojasnimo kakšen je njihov dejanski vpliv na zdravje.
Obremenjujoči vzorci in neresnične informacije o prehrani, ki jih brezbrižno prejemamo in prenašamo, so kot virusi - neopazni, a kljub temu nevarni.