Sta etičnost in vpliv na okolje edina in najbolj pomembna kriterija pri izbiri hrane?

Mario Sambolec
11 julija, 2019

Menim, da ne. Trdim, da sta etičnost in vpliv na okolje le dva ozira, ki lahko vplivata na izbiro prehrane, obstaja pa še množica drugih.

Živila lahko izbiramo na podlagi več kriterijev:

  • Okus (različna živila, drugačni načini priprave, …)
  • Cena (koliko živilo stane in koliko sredstev imamo na razpolago).
  • Priročnost (koliko časa nam vzame nabava in priprava).
  • Prehranska vrednost (vsebnost kalorij, mikrohranil in makrohranil).
  • Vplivi na telo (vsebnost določenih koristnih snovi – polifenoli, prisotnost poživil – kofein, konvencionalna ali ekološka pridelava, vsebnost kemičnih sredstev, itd.).
  • Družbene norme (nekje je uživanje določenega živila sprejeto, drugje ni, nekje se pričakuje in drugje zavrača).
  • Okoljski vplivi (vpliv pridelava na okolje kjer obstajajo bistvene razlike; lahko ima naravnost katastrofalen učinek (CAFO reja), ali pomaga obnavljati prst in lahko celo prispeva k zmanjšanju emisij (t.i. holistic management).
  • Ideologija (vegani, lokavori, paleojedci, ketojedci, idr.).
  • Politična prepričanja (zavračanje X, ker je iz Y države/regije/podjetja).
  • Etika (koliko gorja in trpljenja povzroča pridelava živila).

Etika in okoljski vplivi sta zgolj dva od kriterijev. Sigurno jih obstaja še nekaj, ki se jih nisem spomnil našteti.

Upoštevajmo, da večina ljudi etike in okoljskih vplivov ne uvršča najvišje med svojimi prioritetami pri izbiri živil. Različni ljudje imajo različne vrednote, interese in življenjske cilje katerim bodo namenili več denarja, časa in volje.

NENAD KOJIĆ

Razmišljaj kritično in se odloči zase

Meso je problem, pravite in vse samo še bio/eko? Namesto zrezka kupim tofu (v plastični embalaži) in prinesem iz trgovine več sadja ter zelenjave (v plastičnih vrečkah).

Sranje, saj res: kaj pa plastika? Tudi ta povzroča masovno onesnaženje. Že pletem svoj eko ceker.

Izpuhi? Jah nič, prodam avto in odslej povsod samo še s kolesom.

Usnje? Ni panike, zamenjam čevlje s tevicami ali se navadim hoditi kar bos, hlače pa okoli pasu zavežem s štrikom.

Ogrevanje? Preselim se iz stanovanja nekam v gozd … in se pokrijem s praprotom.

Vsak ima pravico, da se sam zase odloči kaj mu je v življenju pomembno in čemu bo posvetil večinski delež svojih sredstev, časa in volje.

MARIO SAMBOLEC
  • Imamo pravico postaviti etičnost na vrh svoje prioritetne liste in izbirati živila skladno s to odločitvijo, morda tudi na račun ostalih kriterijev, kot sta cena ali priročnost.
  • Nimamo pravice odločati o tem, kaj bi morale biti prioritete drugih.
  • Nesramno je podajati zavajajoče trditve v zvezi z ostalimi kriteriji, na primer s prehransko vrednostjo ali vplivi na telo, z namenom, da bi druge prepričali (zavedli) v izbire, ki podpirajo naše prioritete in jih hkrati odvrnili od izbir, ki podpirajo njihove.
Mario Sambolec
• ustanovitelj podjetja Feelgood
• nutricionist MNU, PN1, ACA
• trener in predavatelj Fitnes zveze Slovenije
Preberi več
Spodbujanje uporabe kolagena kot prehransko dopolnilo za različne namene je trenutno izjemno razširjena praksa. Pa je kolagen dejansko učinkovit ali gre za še en marketinški
V članku postavimo na prvo mesto dokaze o prehranski vrednosti jajc in pojasnimo kakšen je njihov dejanski vpliv na zdravje.
Obremenjujoči vzorci in neresnične informacije o prehrani, ki jih brezbrižno prejemamo in prenašamo, so kot virusi - neopazni, a kljub temu nevarni.