Kako v veseli december po (zdravi) pameti?

Mario Sambolec

Če bi moral izbrati lik, ki pooseblja mesec december, bi se odločil za Božička – model je nasmejan do rdečih ličk in elegantno popolni vse do zadnje luknje na pasu. Verjetno nas ni malo, ki ga v tem oponašamo vsaj na kateri od številnih decembrskih zabav in druženjih

Škoda ker vino popusti, veselje mine, a trebuh vendarle ostane. Kaj lahko naredimo, da njegovo rast v tem kritičnem obdobju vsaj omejimo, če ne povsem obvladamo? Izvolite 4 napotke:

1. Gibajte.

Feelgood_veseli-december-gibanje

Ohranjanje splošne telesne aktivnosti je pomemben dejavnik pri uravnavanju telesne teže.

Saj razumem. Komu se pa da ven na mraz, ko je doma tako fino toplo. Ne mislim (le) na konkreten trening v telovadnici, fitnesu ali gymu. Predlagam (hitro) hojo, stopnice namesto dvigala, par sklec tu, nekaj počepov tam, 3-4 vaje za mišice ramenskega obroča in s tem lepšo držo enkrat vmes, morda med delavnikom v pisarni ali kar tako, sredi dneva, … karkoli, da se le razmigate. Ni treba celo uro ali več naenkrat. Gibanje se lahko razdeli na večkrat po malo – na koščke po 5/10/15 minut kadarkoli v dnevu vam znese.

Preberite več: Gibanje ali prehrana – kaj je bolj pomembno (pri hujšanju)?

2. Nehajte grickat.

Pri večjih obrokih, katerih je v prazničnem obdobju več, se ni potrebno omejevati, če si tega ne želite in bi radi brezskrbno uživali v dobri hrani. Le upoštevajte, da boste pri takšnem obroku pač »natankali« več, zato primerno »priškrtite« pri prejšnjih ali naslednjih.

Feelgood_veseli-december-prigrizki

Ne, več obrokov »po malo« ne bo »pospešilo« vašega metabolizma in zelo verjetno ne boste na obilnem družinskim kosilu ali pri večerni pojednimi pojedli prav nič manj, če si prej privoščite še prigrizek. Po navadi grickamo neke »brezveznarije«, ki so le vir odvečne energije. Oreščki, suho sadje, razni smutiji, sadni jogurti, kos kruha pa nekaj gor, …vse to so primeri izbir (živil), ki ne nasitijo v skladu s svojo presenetljivo visoko vsebnostjo energije (kalorij).

Preberite več: Dieta po občutku.

3. Beljakovine najprej.

Beljakovine so najbolj nasitno makrohranilo in “varovalka”zavarovalka” pred prenajedanjem.

MARIO SAMBOLEC

Ko si sit, ti enostavno ne paše več jest’. Ma ne ga srat’. Ampak, ker za sladko vedno najde prostor lahko preprečite, da bi snedli vse in še pladenj povrh tako, da izbirate primerne količine beljakovinskih živil. Med slednja spadajo pusto meso, jajca, ribe, skuta in mlačni izdelki iz posnetega mleka ter stročnice, kot so čičerika, fižol in leča.

Preberite več: Beljakovine – zakaj jih potrebujemo?

4. Ne mešajte alkohola z mastnimi jedmi.

Maščobe + alkohol = špeh.

Alkohol ne redi kar sam po sebi, vendar je pogosto odgovoren za (neprimerne) odločitve, ki jih sprejemamo pod njegovim vplivom. Burek (ali dva), kos pice (ali dva), … saj veste o čem govorim Prav tako so nekatere alkoholne pijače energijske (kalorijske) bombe. Ciljam predvsem na koktejle in druge sladke pijače, s katerimi je možno spiti tudi za cel dan hrane v enem samem večeru.

Feelgood_veseli-december-alkohol

Alkohol ustvari v telesu okolje, ki je naklonjeno kopičenju zalog. Z drugimi besedami: alkohol ima prioriteto in ustavi porabo maščob za energijo, dokler se ne presnovi. Višek maščob pri obroku je v situaciji, ko smo nažgani, idealen scenarij za rejenje po hitrem postopku. V izogib temu v času ponočevanja ali prenažiranja omejite dodane maščobe. Pusto meso, pršut, kruh, ribe, krompir, riž, zelenjava, … če se že odločite obiskati katero od stojnic bo hamburger z zrezkom brez dodane slanine in mastnega sira verjetno najboljša izbira. Nisem rekel najokusnejša, ampak to je davek na »dodano vrednost«.

Preberite več: Kako piti in se ne zrediti?

Mario Sambolec
• ustanovitelj podjetja Feelgood
• nutricionist MNU, PN1, ACA
• trener in predavatelj Fitnes zveze Slovenije
Preberi več
Bilo je povsem na začetku moje trenerske poti. S prakso dela sem se šele dobro spoznaval, sebe pa uporabljal kot vzorec za testiranje različnih vaj
Mednarodni kongres Fitnes zveze Slovenije spada med največje strokovne dogodke na našem področju dela, zato si seveda štejem v čast in privilegij, da lahko prispevam...
Kategorično razmišljanje je za mnoge tuj termin, čeprav se ga, precej ironično, poslužujejo zelo pogosto, če ne kar praviloma. Gre namreč za razmišljanje »po predalčkih«....