Kako piti in se ne zrediti oz. 6 pravil Feelgood džuskanja.

Mario Sambolec
12 decembra, 2017

Alkohol redi in ga ne smemo piti, če želimo shujšati.

Res?

Nisem prepričan. Izvolite moje razloge zakaj:

 • Nič ne redi kar samo po sebi, neodvisno od celotne prehrane posameznika oz. njegovega energijskega vnosa tekom določenega časovnega obdobja.
 • Ljudje smo genijalci v sposobnosti pridobivanja alkohola. Nekatere kulture so našle skrajno odročne in milo rečeno čudne načine kako pridobiti štamperle veselja. Na misel mi je prišla pijača masato, ki jo perujski lokalci pridobivajo s prežvekovanjem korenine yuca, katero izbljuvajo v kozarce in pustijo fermentirati.
 • Alkohol je večini fajn in v razumnih količinah prej neškodljivo socialno mazivo, kot slabe vesti vredna pregreha.

Sem mnenja, da se v prehrani lahko najde prostor za tisto, kar nekoga veseli in potolaži dušo.

Tudi alkohol, če ga znamo primerno umestiti v kontekst. Si ne pravim dr. Feelgood za brez veze 😉

Kdaj in zakaj je lahko alkohol problem?

 • Kot rečeno, alkohol ne redi sam po sebi, vendar je pogosto odgovoren za (neprimerne) odločitve, ki jih sprejemamo pod njegovim vplivom. Burek (ali dva), kos pice (ali dva), … saj veste o čem govorim.
 • Nekatere alkoholne pijače so energijske (kalorijske) bombe. Ciljam predvsem na koktejle in druge sladke pijače, s katerimi je možno spiti tudi za cel dan hrane v enem samem večeru. Dodajte povrh še prejle omenjeni kos pice in ste doprinesli vse čemur ste se odrekali pretekli teden.
 • Naslednji dan. Pika. Če ne upoštevamo osnovnih pravil Feelgood pitja, ki jih predstavim v nadaljevanju, se pogosto zgodi, da se sestavljamo še naslednjih nekaj dni, spuščamo treninge in se ne prehranjujemo, kot bi bilo treba.

Kako piti in se ne zrediti, ali drugače: 6 pravil Feelgood đuskanja

 1. Prepoznaj svoj limit. Za uspešen trening se ni potrebno “razmontirati”, kot bi bili televizijska omarica iz Ikee in za prijeten Feelgood večer ne vidim smisla v pretiravanju do točke, da se naslednji dan komaj česa spomniš. Bodite kot Zlatolaska: ne preveč, ne premalo, ravno prav.
 2. Voda = alkohol – 1. Za 5 alkoholnih pijač spijte 4 kozarce vode, itd. Več vode bo le razredčilo alkohol in ublažilo želen »uuuuhhhuuuu« efekt, z manj vode tvegate dehidriranost in glavobol, po moči primerljiv z knockout krošejem Dejana Zavca.
 3. Jej prej. S poudarkom na beljakovinah in zelenjavi. Oboje bo zagotovilo sitost, kar utegne vsaj ublažiti, če ne preprečiti nočno prenajedanje.
 4. Prihrani nekaj kalorij tekom dneva. Obroki naj temeljijo na beljakovinah (meso, jajca in beljaki, ribe, pusta skuta ali grški jogurt) in vlakninah (sadje, zelenjava, stročnice, gomolji in polnovredna žita). Odrecite se obilici dodanih maščob, sladicam in kalorično bogatim prigrizkom (»študentfutr«, na primer).
 5. Bodi pretkan pri izbiri alkoholnih pijač. Največ tistega »uuuuhhhuuuu« za najmanj dodatnih kalorij bodo zagotovile »čiste« pijače: gin, vodka, viski, … tudi vino je ok. Največ kalorij se skriva mešanih pijačah, kot so koktejli, kar koli s sadnimi sokovi in sodavicami, zato za mešanje priporočam nekalorične alternative (mineralna voda, Coca Cola Zero ipd.). Tudi pivo je za večino precej slaba izbira v tem pogledu, saj ima razmeroma malo alkohola glede na kalorično vrednost.
 6. Izbiraj pretežno beljakovinsko-ogljikohidratno hrano v času ponočevanja in priškrtite pri dodanih maščobah. Pusto meso, pršut, kruh, ribe, krompir, riž, zelenjava, … če se že odločite obiskati katero od stojnic bo hamburger z zrezkom brez dodane slanine in mastnega sira verjetno najboljša izbira. Nisem rekel najokusnejša, ampak jebiga, to je davek na »dodano vrednost« 🙂

[do_widget id=text-10]

.

p.s. Prekomerno uživanje alkohola škodi zdravju, če piješ ne vozi, … ali kliči bivšega/bivšo.


Feelgood programi prehranskega svetovanja

Pri Feelgood smo povzeli desetletje izkušenj v najpomembnejše korake, s katerimi lahko na razumen in sprejemljiv način v vsakdanje življenje uvedete navade, ki vodijo do izpostavljenih ciljev.

 • Cilj (shujšati, na primer) in jedilnik (dieta) ne bosta dovolj.
 • Da bi dosegli rezultat bo potrebno razviti navade in določene spretnosti.
 • Slednje omogoča redna praksa, s smiselnim napredovanjem.

 

Mario Sambolec
• ustanovitelj podjetja Feelgood
• nutricionist MNU, PN1, ACA
• trener in predavatelj Fitnes zveze Slovenije
Preberi več
V članku postavimo na prvo mesto dokaze o prehranski vrednosti jajc in pojasnimo kakšen je njihov dejanski vpliv na zdravje.
Obremenjujoči vzorci in neresnične informacije o prehrani, ki jih brezbrižno prejemamo in prenašamo, so kot virusi - neopazni, a kljub temu nevarni.
Vadba za moč v največji meri omogoča pridobivanje in ohranjanje mišične mase ter kostne mineralne gostote.