Kaj pa Herbalife?

Mario Sambolec
27 januarja, 2022

»Zanima me kaj menite o Herbalifu – ga priporočate ali ne? Prebrala sem že veliko različnih mnenj, vendar me zanima predvsem vaše. Hvala!«

Če sledim navodilu, da je bolje biti tiho, ko nimaš za povedati kaj lepega, bo sledila ena mojih najkrajših objav 🙂 Seveda se šalim. Pri maločem namreč obstaja delitev zgolj na črno/belo in za prehranska dopolnila znamke Herbalife verjetno tudi ne. Ker ne morem v eni objavi oceniti čisto vseh, bo ta namenjena njihovemu osrednjemu izdelku – to je seveda F1 šejk.

Ponudba prehranskih dopolnil je izjemno pestra. Predstavljajte si jih kot različne znamke športnih copat – vsaka tekmuje na tržišču z drugačnimi pristopi kako upravičiti svojo ceno ali prepričati potrošnika, da potrebuje prav njihov čevelj in tega nikoli več ne zamenja s konkurenčnim.

Pri Feelgood stojimo za tistimi dopolnili in nadomestki obrokov, kjer imajo proizvajalci zgodovino kvalitetne prakse in odgovornega oglaševanja, še pred tem pa so sestavine v njih znanstveno utemeljene glede podpore zdravju, dobremu počutju ter telesnih zmogljivosti.

MARIO SAMBOLEC

To zaokroži navzgor dejanska uporabna vrednost dopolnila oz. nadomestka za posameznikov cilj. Pogosto se namreč zgodi, da določen izdelek zaradi različnih razlogov ne ustreza uporabniku, kot ne ustreza vsakomur enak model športnih copat, če se za hip vrnem k prejšnji prispodobi.

Prevod deklaracijske nalepke šejka F1

Feelgood_kaj-pa-herbalife-prehranske-vrednosti

Ena porcija, ki vsebuje 26 g Herbalife F1 šejka (Formula 1 Nutritional shake mix, okus vanillia creme 2019) in se pomeša z vodo, vsebuje približno:

  • 103 kalorije (kcal),
  • 9 g beljakovin,
  • 9 g ogljikovih hidratov,
  • 2 g maščob.
  • 30-50 % minimalnih dnevnih priporočenih potreb po različnih vitaminih in mineralih, z izjemo nekaterih, ki so prisotna v bistveno manjših količinah (vitamin B2, vitamin B12, kalij in kalcij).

Na deklaraciji se predlaga priprava šejka raje kot z vodo, s sojinim napitkom ali delno posnetim mlekom in temu so prilagojeni tudi izračuni vsebnosti hranil in kalorij. To bi že lahko šteli kot poskus zavajanja, ker pušča vtis, da je šejk sam po sebi občutno bolj hranljiv, kot dejansko je, saj so mu všteta hranila, ki so lastna mleku oz. obogatenemu sojinemu napitku. Povrhu tega, slednje seveda ni všteto v ceno izdelka, ampak je potrebno dokupiti.

Pri ocenjevanju izdelka je potrebno upoštevati, da je vsebnost posameznih sestavin navedena v padajočem vrstnem redu, ter da učinke vitaminov in mineralov, poleg količin, določajo tudi njihove oblike. Na deklaraciji izdelka vidimo, da je šejk pretežno sestavljen iz sojinih beljakovin, fruktoze, inulina, ovsenih vlaknin, sojinega olja in nekaj vitaminov ter mineralov. Nabor slednjih je sicer dober, so pa nekateri prisotni v oblikah, ki so slabše razpoložljive.

Upoštevanje osnovnih sestavin in njihove nizke nabavne cene, ovrže argumente, ki se v poskusu opravičevanja visoke cene tega izdelka sklicujejo na njegovo kvaliteto.

F1 šejk in hujšanje

Po splošnih priporočilih ponudnika, se šejk za namen hujšanja največkrat svetuje užiti namesto vsaj enega, ali celo dveh obrokov v dnevu. Naj opomnim, da vsebuje ena porcija šejka, pomešanega z vodo, vsega 100 kalorij, oziroma dobrih 200, če se ga pripravi s posnetim mlekom ali sojinim napitkom.

Tako nizka energijska vrednost v celoti pojasni zakaj zadeva sploh lahko deluje. En obrok šejka je po energijski vrednosti primerljiv z jabolkom in nekaj požirki jogurta. Veste kaj, lahko mi populite vse kocine na nogah, če ne uspete shujšati s takšno količino hrane namesto dveh obrokov v dnevu.

Ampak, jogurt in jabolko, ki sem ju povsem naključno izpostavil, sodeč po argumentih zagovornikov nista “uravnotežen in zdrav obrok”. Šejk ima vitamine, minerale, vsa potrebna hranila … samorogove solze sreče in prav vse barve mavrice.

Feelgood_kaj-pa-herbalife

To (si) lahko govorimo, če nam pomaga pri sprenevedanju, vendar ni res. Res je, da gre za mešanico proteinov, cukra, vlaknin in olja, ki je blago začinjena z vitamini in minerali. To je pač to. Žal mi je, če sem s tem komu razblinil iluzijo.

Če sem že pri tem, lahko razblinim še eno. Energijski vnos je najpomembnejši dejavnik, ko govorimo o usodi telesne mase in odvečne maščobe. Debata o kvaliteti je relevantna (za zdravje), vendar ni odločilna (za izgubo telesne mase), pa tudi vprašanje kvalitete smo že pojasnili.

Hujšanje ni posledica delovanja čudežnih sestavin v F1 šejku, temveč dejstva, da ta reč vsebuje res zelo malo kalorij.

Povrhu vsega je v šejku problematična tudi nizka vsebnost beljakovin (B), ki imajo pri hujšanju še posebej pomembno vlogo. V procesu hujšanja je namreč zelo smiselno vnos B malo zvišati, da bi pristali bližje območju dveh gramov na kilogram telesne mase na dan. S tem se lahko prepreči izgubo kilogramov na pretiran račun puste mase (mišične in kostne mase), kar je neugodno tako iz vidika presnovnega zdravja, kot videza. Takšna količina B, ki predstavlja na primer za 80 kg težko posameznico vsaj 120 g B na dan, je praktično nedosegljiva. Porcija šejka vsebuje skromnih 9 g B. Tudi, če se užije dve porciji dnevno, dosežemo s tem vsega 20 g B oz. 40 g v primeru, da šejk pripravimo z mlekom. Še vedno ostane zelo velika možnost, da dnevnih potreb ne dosežemo.

Trenerji in športno bolj dejavni posamezniki imajo s tem manj težav, ker a) redno vadijo z bremeni, kar poleg zadostnega vnosa beljakovin prav tako pripomore k ohranjanju mišične mase, ter b) šejku dodajajo beljakovine. Slednje vse skupaj še dodano podraži, kar ni zanemarljivo.

Preberite več: Beljakovine v prehrani

Razsodba

V treh opornih točkah:

  1. Da bo hujšanje zdravo in rezultat dolgoročno vzdržen, ne bo dovolj enega ali par obrokov nadomestiti z napitkom. Tak pristop resda lahko privede do hitro opaznih rezultatov, kot posledica drastične omejitve energijskega vnosa, vendar je za večino zelo težko vzdržen. Ne le iz psihološkega vidika, ki upošteva vlogo hrane v širšem družbenem kontekstu, ampak tudi upoštevajoč naše fiziološke potrebe, da večji del hrane prežvečimo in ne spijemo. Slednje ima pomembno vlogo pri lažjem uravnavanju apetita (občutka sitosti).
  2. F1 šejk po deklarirani energijski in hranilni sestavi ne upravičuje visoko-letečih pridevnikov, ki jih o njem širijo njegovi zagovorniki. Zvečjega vsebuje mešanico proteinov, cukra, vlaknin in olja, ki je blago začinjena z vitamini in minerali. Cena je na podlagi kvalitete neupravičeno visoka, ampak to pojasni sistem, po katerem se prodaja.
  3. En obrok šejka je po energijski vrednosti primerljiv z jabolkom in nekaj požirki jogurta. Tako nizka vsebnost kalorij praktično samostojno pojasni zakaj tak izdelek lahko “deluje” v smislu hujšanja, dokler na tak način nadomeščamo obroke, ki so praviloma občutno bogatejši z energijo. Dobesedno bi dobili več za svoj denar, če bi namesto tega šejka spili ene proteine in si poleg privoščili poljuben kos sadja.
Mario Sambolec
• ustanovitelj podjetja Feelgood
• nutricionist MNU, PN1, ACA
• trener in predavatelj Fitnes zveze Slovenije
Preberi več
Mednarodni kongres Fitnes zveze Slovenije spada med največje strokovne dogodke na našem področju dela, zato si seveda štejem v čast in privilegij, da lahko prispevam...