Kaj pa matcha?

Mario Sambolec
4 februarja, 2022

Navdušenci nad matcho in njeni prodajalci, tej vrsti čaja radi pripišejo, da:

  1. je bogata z vitamini,
  2. vsebuje »zdravilne« spojine,
  3. veča jasnost misli, spodbuja naravno sprostitev in je odličen vir energije (to se sicer malo tepe med seboj, ampak nima veze, mača može sve),
  4. je zakladnica antioksidantov, s čimer ščiti pred »prostimi radikali«,
  5. povečuje naravno imunsko zaščito telesa, …

Imajo prav?

Zgornjih pet trditev sem našel samo na prvi strani slovenskih zadetkov, ko sem v brskalnik vpisal »matcha«. Takšna površnost in pristransko izpostavljanje najbolj senzacionalističnih ter oglasno zanimivih trditev, je odličen prikaz stanja, v katerem se trenutno nahaja prehrana. Kontekst ni važen, niti primerno vrednotenje dokazov o učinkovitosti. Važno je, da se prodaja in vsi, ki opozarjamo, da cilj v tem primeru ne opravičuje uporabljenih sredstev prepričevanja, smo v bistvu samo zateženi hejterji.

Pa naj se vrnem k matchi in poskusim postaviti najpogostejše trditve o njej v bolj objektivno luč:

1. Matcha ni bogat vir vitaminov.

No, tako lahko izpade, če matcho primerjaš z drugimi čaji, ampak dejstvo v širši sliki ostaja, da čaji pač niso dobri viri vitaminov. Priporočen dnevni vnos za vitamin C je okoli 100 mg in več, matcha ga vsebuje približno 5 mg na skodelico. Kot liz pomaranče, torej. Vitamine iz skupine B vsebuje matcha zgolj na papirju, saj s skodelico zelo verjetno ne dosežemo niti odstotka dnevnih priporočenih vrednosti. Enako velja za vitamine A, D in K, da se ne ponavljam.

Feelgood_matcha

Da lahko v javnem prostoru o prehrani ali določenemu živilu rečemo, kar nam ustreza, da bi ga s tem »olepšali« oz. kar o njem menimo sami, velja že dlje časa in tudi ne vidim, kako bi se lahko spremenilo. Vidim pa, kako takšno početje močno otežuje razumevanje osnovnih prehranskih pojmov in prioritet. Predstavljajte si, da bi si matematično poštevanko vsak razlagal malo po svoje in računal s številkami tako, da bi na koncu dobil tisto, kar si želi. Pa to bi bil kaos. Podoben kaos, kot ga spodbujamo pri prehrani, ko govorimo o avokadu kot beljakovinskem živilu, pravimo špinači dober vir železa, … ali pišemo o čajih, da so »polni vitaminov«.

2. Matcha nima zdravilnih učinkov.

Hrana nasploh nima »zdravilnih« učinkov, ker ni zdravilo. S tem v prvi vrsti mislim, da prehrana, ali sprememba le te, načeloma nima tako ciljanega, akutnega in močnega fiziološkega učinka. Zato je pripisovanje sposobnosti »zdravljenja« določenemu živilu, tudi dieti, v primeru različnih stanj ali bolezni, zelo tvegano, saj s tem zlahka pustimo vtis enakovrednosti z zdravili.

Uporaba živil namesto zdravil se v praksi največkrat izkaže za neučinkovito, ne glede na našo sposobnost relativizacije tega dejstva in poskusov poveličevanja izjemnih primerov. Matcha ni klasificirana kot zdravilo, ne zaradi upora farmacevtskih lobijev, ampak zato, ker ne deluje kot zdravilo. Živilo je in kot tako ima lahko določene koristne učinke, tudi preventivne, vendar ne zdravilnih.

Pripisovanje zdravilnih učinkov prehrani morda lahko v splošnem služi kot način kako prepoznati nestrokoven vir informacij.

Preberite več: Hrana ni zdravilo

3. Matcha ne vpliva na ravni energije in kognitivne sposobnosti bistveno drugače oz. slabše od zelenega čaja ali kave.

Pozitiven vpliv na kognitivne sposobnosti (pozornost, koncentracija, spomin) velja za kombinacijo kofeina in aminokisline L-teanin. Oboje je na voljo tako v matchi, kot v zelenem in drugih čajih, ponekod celo v višjih količinah.
Beseda energija je pa itak kraljica oglasnih zapisov. Vse je »odličen vir energije«, od oreškov do čajev. Ampak pustimo to, da ne zaidem predaleč.

Za trenutno povišanje ravni energije oz. zmanjšanje občutka utrujenosti, je primarno odgovoren kofein. Slednjega je več v kavi kot v matchi in so poskusi razlage, da kofein iz matche deluje »dolgo časa«, dočim občutek energije po kavi »hitro pade«, podobno zavajajoči kot tisti grafi iz Herbalife sestankov o padcu inzulina med obroki in skladiščenju maščobe. Skratka, ustvariš problem, ki sicer ne obstaja, in ponudiš svojo rešitev, ki to v bistvu ni.

Feelgood_matcha-2

Preberite več:
Kaj pa kava?
Kaj pa čaj?

4. Matcha je boljši vir antioksidantov od zelenega čaja, ampak to v širši sliki sploh ni tako pomembno.

Čaji so nasploh dober vir antioksidantov. Matcha je pridobljena iz iste rastline, kot zeleni čaj in drugi pravi čaji, s to razliko, da se v primeru matche užije dehidrirane in uprašene liste, pri ostalih čajih pa le poparek iz njih. Posledično je vsebnost določenih antioksidantov pri matchi dejansko višja, kar se v komunikaciji zmotno izpostavlja kot absolutno koristno. Med reaktivnimi kisikovimi spojinami (ROS) iz skupine prostih radikalov, najdemo tudi takšne, ki spodbujajo delovanje imunskega sistema. Osnoven primer tega so fagociti, ki sproščajo ROS z namenom obrambe pred patogenimi mikrobi.

Scenarij o antioksidantih in »prostih radikalih« torej ni črno-bel, kjer so prvi nesporni junaki in drugi zlikovci, ter se zgodba srečno konča, ko povsem zatremo vnetja.

5. Matcha sama po sebi ne bo imela občutnega vpliva na imunski sistem.

Imunsko delovanje našega telesa ni pogojeno s posameznimi snovmi, izvlečki ali antioksidanti, temveč z razpoložljivostjo energije, zadostnim vnosom beljakovin ter zagotavljanjem potreb po ključnih mikrohranilih. Če bi bil na imunski sistem hiša, bi ti trije dejavniki predstavljali temeljno gradnjo. Vpliv matche je v tej primerjavi zavesa v sobi za goste – sicer koristna, vendar nikakor ključna.

Preberite več: Jačanje imunskega sistema

Zaključek

Z napisanim nikakor nisem želel sporočiti, da je matcha zanič, ker ni. Čaj je pač, podoben kot zeleni, ampak malo bolj specialen in potenten. Na primeru matche sem poskusil le prikazati koliko osnovnega strokovnega znanja, širine in konteksta, ki so sicer potrebni za celovito in objektivno razumevanje neke teme – recimo učinkov določenega živila na naše zdravje – se prikladno zanemari v pristranskih oglasno-promocijskih zapisih, ki za večino predstavljajo pomemben vir informacij, s katerimi gradijo svoje znanje o prehrani. Na žalost povsem narobe.

Mario Sambolec
• ustanovitelj podjetja Feelgood
• nutricionist MNU, PN1, ACA
• trener in predavatelj Fitnes zveze Slovenije
Preberi več
Uporaba kolagena kot prehransko dopolnilo za različne namene je trenutno zelo popularno. Pa je kolagen dejansko učinkovit ali gre za še en marketinški trik?
V članku postavimo na prvo mesto dokaze o prehranski vrednosti jajc in pojasnimo kakšen je njihov dejanski vpliv na zdravje.
Obremenjujoči vzorci in neresnične informacije o prehrani, ki jih brezbrižno prejemamo in prenašamo, so kot virusi - neopazni, a kljub temu nevarni.