• Menu
  • Skip to left header navigation
  • Skip to right header navigation
  • Preskoči na glavno vsebino
  • Preskoči na primarno stransko vrstico
  • Preskoči do noge

Before Header

+386 31 724 320 | [email protected] |

  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • YouTube

Feelgood

Feelgood smo ekipa strokovnjakov s področja gibanja in prehrane, ki vam bomo pomagali doseči dolgotrajne rezultate za bolj kvalitetno življenje. #pozdravipameti

  • STORITVE
    • COACHING
    • PREHRANA
      • Enkratni posvet
      • Jedilnik
      • Športniki
    • VADBA
      • Z osebnim trenerjem
      • Priprava programa
  • PRODUKTI
    • Mojster svoje prehrane
    • Treniram doma
    • Prehranski priročniki
    • Webinarji
    • Prehranska dopolnila
  • ZA PODJETJA
  • VSEBINE
    • Top 15
    • Prehrana
    • Vadba
    • Recepti
      • Zajtrki
      • Malice
      • Kosilo ali večerja
      • Sladice
      • Smuti
      • Vegetarijansko
    • Življenjski slog
    • Podcast
    • YouTube
  • O NAS
    • O nas
    • Ekipa
    • Reference
  • KONTAKT
  • Košarica
  • Isklanik
  • STORITVE
    • COACHING
    • PREHRANA
      • Enkratni posvet
      • Jedilnik
      • Športniki
    • VADBA
      • Z osebnim trenerjem
      • Priprava programa
  • PRODUKTI
    • Mojster svoje prehrane
    • Treniram doma
    • Prehranski priročniki
    • Webinarji
    • Prehranska dopolnila
  • ZA PODJETJA
  • VSEBINE
    • Top 15
    • Prehrana
    • Vadba
    • Recepti
      • Zajtrki
      • Malice
      • Kosilo ali večerja
      • Sladice
      • Smuti
      • Vegetarijansko
    • Življenjski slog
    • Podcast
    • YouTube
  • O NAS
    • O nas
    • Ekipa
    • Reference
  • KONTAKT
  • Košarica
  • Isklanik
Feelgood_riževi-vaflji

Kaj pa vaflji?

// 7. januarja, 2019 // Avtor: Mario Sambolec// Objavljeno v: Prehrana //

Poznate te hrustljave krog’ce, ki so pogosto pakirani po ducat? Ime jim je riževi, koruzni, pirini, ajdovi, … in se pišejo vaflji.

Slišijo tudi na vzdevek stiropor.

Pogosto je vprašanje kaj menim o njih: So le »cuker« v preobleki, ki bo povzdignil krvni sladkor zaradi visokega glikemičnega indeksa? Je strah in trepet pred njimi upravičen, ker vsebujejo domnevno visoke koncentracije arzena?

Sledeč je najkrajši možen odgovor, ki ga nosim s seboj za primere poizvedovanj o tem kako »zdravi« vaflji dejansko so:

V bistvu gre za prenosen riž. Ali polento za s seboj. To je vse.

Prehranska vrednost vafljev bo praktično identična žitu iz katerega je narejen.

V vsakem primeru gre za skoraj izključen vir ogljikovih hidratov in na ta račun precej bogat vir energije.

Na srečo so (pusti) vaflji sami po sebi (za večino) neokusni oz. je njihov okus odvisen od tega s čim jih jemo ali kaj se nahaja povrh. Če je to čokoladni obliv, potem nas bo večina morala prikazati dobro mero samokontrole v želji, da se jih ne prenajemo.

Kot rečeno so vaflji dober vir energije iz naslova ogljikovih hidratov. Povsem možno in v številnih situacijah zelo priročno jih je sestaviti v celovit obrok. Slednje pomeni, da ogljikovih hidratom dodamo zadostno mero beljakovin, nekaj pomembnih hranil iz prostranega sveta zelenjave in sadja ter primerno (ne pretirano) količino maščob.

  • Vaflji lahko postanejo sendvič, če dodate povrh malo sira, pršuta, šinka ali druge puste mesnine in list solate ter kolobar paradižnika.
  • Lahko se po njih premaže ribji ali avokadov namaz.
  • Morda jih komu tekne pripraviti »na sladko« in jih premaže s skuto iz posnetega mleka in domačo marmelado.
  • Športniki jih pogosto uporabljajo kot priročen vir energije, ki ga sestavijo v prigrizek pred/po športno aktivnostjo s kosom sadja in beljakovinskim napitkom.

Namesto zaključka lahko pojasnimo dva mita, ki vztrajata okoli vafljev: Glikemični indeks ter arzen.

Glikemični indeks je za veliko večino ljudi nepomemben (izjema so diabetiki).

Glikemični indeks (GI) je relativna sposobnost ogljikovih hidratov (OH) v živilu, da povzdigne količino sladkorja v krvi.

GI odziv na določeno hrano nam je pod prvo alinejo lasten, pod drugo močno povezan s skupno količino OH in pri tretji občutno odvisen od prisotnosti beljakovin, vlaknin ter maščob v obroku.

Čim na kruh namažeš puter, postaviš povrh šnito pršuta in sira, ali z njim pospremiš pečeno jajce, postane GI za večino* preprosto rečeno brezvezna mera.
* Izjema bi lahko bili sladkorni bolniki.

V tem trenutku bi bilo strašenje pred arzenom znanstveno neutemeljeno.

Arzen je kovina, ki jo »na hitro« razdelimo na organsko in neorgansko obliko. Obe sta v različnih deležih naravno prisotni v vodi, zraku, zemlji in posledično tudi v rastlinah.

Potencialen zdravstveni problem (predvsem za dojenčke, za odrasle niti ne) je slednja – neorganska oblika, ki se v večjih količinah nahaja v cigaretnem dimu, pitni vodi, žitih in določenih izdelkih iz (predelanih) žit, kamor spada tudi riževo mleko.

Splošno priporočilo se glasi »pozdravipameti: Temelj vaše prehrane naj predstavljajo primerne količine poljubnih, vendar minimalno predelanih živil iz naslednjih treh skupin:

  1. Zelenjava in sadje,
  2. Beljakovine, ki so na voljo v jajcih, pustih kosih mesa, ribah, mlečnih izdelkih iz posnetega mleka in stročnicah,
  3. Dodatna energija v obliki polnovrednih žit, oreščkov in olj.

Dokler vam bo večino časa uspevalo ustreči temu kriteriju, vam na poti do zdrave (primerne) prehrane ne more do živega ne arzen v vaflju, niti katerokoli drugo strašilo.


Mario Sambolec,
ustanovitelj podjetja Feelgood,
trener in predavatelj FZS,
nutricionist MNU, ACA in PN1
www.feel-good.si
[email protected]
Prejšnja objava: «Feelgood_veseli-december Kako v veseli december po (zdravi) pameti?
Naslednja objava: Lekcije preteklega leta: 2018 Feelgood_lekcije-2018»

Primarna stranska vrstica

Feelgood
Feelgood smo ekipa strokovnjakov s področja gibanja in prehrane, ki vam bomo pomagali doseči dolgotrajne rezultate za bolj kvalitetno življenje. #pozdravipameti

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Iz bloga

  • Top 15
  • Prehrana
  • Vadba
  • Recepti
    • Zajtrki
    • Malice
    • Kosilo ali večerja
    • Sladice
    • Smuti
    • Vegetarijansko
  • Življenjski slog
  • Podcast
  • YouTube

Iskanje

Iz trgovine

  • Feelgood prehrana
  • Feelgood vadba
  • Paketi
  • Predavanja in delavnice
  • Prehranski priročniki
  • Treniram doma
  • Webinarji

Košarica

Footer

Hitre povezave

  • Feelgood prehrana
  • Feelgood vadba
  • Feelgood predavanja
  • Blog

Trgovina

  • Trgovina
  • Moj račun
  • Košarica
  • Zaključek nakupa

Prijava na novičke

Trenutek...

Veseli smo, da ste se nam pridružili!

Site Footer

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • YouTube

Vse pravice pridržane © 2022 FeelGood · Splošni pogoji · Intelektualna lastnina · Zasebnost

Za najboljšo uporabniško izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke. Z nadaljnjim brskanjem po spletni, sklepamo, da se strinjate z uporabo.OkPolitika zasebnosti in piškotki