Veganski riž z jogurtom in beljakovinami

Mario Sambolec

Vas zanima kaj priporočam športnikom za zajtrk?

Sestavine:

  • 250 g sojinega jogurta,
  • 30 g poljubnih rastlinskih beljakovin v prahu,
  • 50 g riža ali pšeničnega zdroba,
  • poljuben kos sadja (npr. eno jabolko),
  • jedilna žlica javorjevega sirupa.

Priprava:

  1. V vodi skuhamo riž ali zdrob po navodilih in ko je kuhan, primešamo beljakovine v prahu. 
  2. Nato riž/zdrob z beljakovinami dodamo jogurtu in dodamo narezan kos sadja. 
  3. Vse skupaj dobro premešamo.

To bo solidna osnova za večino. Dovolj beljakovin in ogljikovih hidratov za začetek dneva. Ampak pozor, to je zgolj osnova na kateri gradimo zgodbo dalje.

V primeru, da je to zadnji obrok pred treningom, bi namesto navadnega sojinega jogurta raje izbral takega z okusom, ki vsebuje več enostavnih ogljikovih hidratov. Lahko bi tudi izpustili sojin jogurt in povečali količino dodanega riža/gresa ter dodali še kakšno dodatno žlico sirupa ali drugega sladila (npr. navaden sladkor, marmelado ipd.). Tak obrok lahko še dodatno energijsko obogatimo s kozarcem soka.

V primeru nižjih energijskih potreb in/ali da ta zajtrk ne predstavlja zadnjega obroka pred treningom, pa bi obroku dodal še vir (idealno nenasičenih) maščob v obliki peščice oreškov ali semen. V takih situacijah lahko kot osnovo namesto riža/gresa uporabite tudi ovsene kosmiče.

Mario Sambolec
• ustanovitelj podjetja Feelgood
• nutricionist MNU, PN1, ACA
• trener in predavatelj Fitnes zveze Slovenije
Preberi več
To je zapis, ki se ne bi smel zgoditi. Dejansko že nekaj časa nalagam plasti izgovorov, s potuho katerih bi prekinil tradicijo zbiranja t.i. »Lekcij...
Na kaj pomislite ob godu sv. Martina? Starejši med vami morda na zahvalo za dobro letino, preobrazbo “grešnega” v “pravo” vino, morda kak žgvacet. Četudi...
Ledeni obkladki se že leta uporabljajo kot tretma v primeru akutnih poškodb, denimo udarcev in zvinov. Ampak zakaj? Kdo si je to izmislil? Kako hlajenje...