V današnjem okolju, kjer je naše zdravje pogosto postavljeno na preizkušnjo zaradi stresnega življenjskega sloga in neprimerne prehrane, se pojavlja zgodba, ki natančno odraža izzive, s katerimi se mnogi soočamo. Predstavljajte si, da ste povabljeni svetovati Robertu, ki je uspešen povsod, razen pri svojem zdravju. Njegov primer kaže kako je možno doseči spremembe, ki prinašajo pozitivne rezultate, ko se zdi, da so slabe navade pregloboko zakoreninjene. Sledi zgodba o tem, kako lahko na videz nezaslišani in preveč enostavni pristopi odklenejo našo pripravljenost na spremembo in izboljšajo zdravje v širši sliki.
Spoznajte Roberta
Bilo je še v tistem davnem času pred korono, ko sem prejel klic z neznane številke. Na drugi strani me je pozdravil prijazen ženski glas – gospa se je predstavila kot tajnica gospoda, ki ga ne smem imenovati, je pa viden predstavnik višjega družbenega sloja, zato mu lahko rečemo kar Robert. Gospa mi je povedala, da ji je njen šef naročil naj me kontaktira in povabi na sestanek v njihovih prostorih. Ko sem poskušal izvedeti več podrobnosti, mi je prijazen glas rekel le, da gre za Robertovo zdravje. Kasneje sem izvedel, da je bil Robert na menedžerskem pregledu, kjer je prejel zelo zaskrbljujoče novice. Privolil sem in se dogovoril za termin. Že naslednji trenutek sem googlal za koga se gre, da bi še pred srečanjem opravil domačo nalogo, kot mi je v navadi. Ampak na to, kar se je zgodilo, se nisem mogel pripraviti.
Ko sem prišel na sestanek, sem prijaznemu telefonskemu glasu najprej dodal še ime. Tatjana je bila, to lahko povem, ker Tatjan je veliko in nihče ne bo vedel za katero se gre. S Tatjano sva si izmenjala nekaj prijaznosti, nakar me je pospremila do gospoda Roberta. Robert je sedel za mizo in sem ga najprej videl samo od prsi navzgor.
Komaj je vstal, da bi se z mano rokoval. Sedla sva in pričela najin pogovor, ki ga povzemam v tri bistvene točke:
- Robert ni bil dobro. Leta je vse podrejal poslovnemu uspehu, najbolj pa je žrtvoval svoje zdravje. To ga je sedaj ujelo in kaznovalo: preiskave so pokazale, da je že z obema nogama v preddiabetičnem stanju, ob tem pa sta bila holesterol in pritisk tako visoka, da mu je zdravnica zabrusila, da ga lahko vsak trenutek kap, zato naj sprejme zdravila ali se spravi v red.
- Pričakoval sem, da bo Robert zato zelo motiviran za spremembo življenjskega sloga, a sem se motil. Bil je pripravljen na kompromise, nikakor pa ne na karkoli takšnega, kar bi od njega zahtevalo stopiti daleč stran od obstoječih navad. To je bilo najbolj očitno pri prehrani, kjer ga ni zanimalo jesti pretirano drugače in se ukvarjati z več sadja in zelenjave.
- Skratka, opravka imamo z nekom, ki nujno potrebuje pomoč, ampak ima nizko stopnjo zaupanja ter pripravljenosti na spremembo. Kaj storiti? Kako se takšnega primera lotiti?
Na neki točki me je prešinilo vprašati: “Robert, kaj pa pijače? Kaj najpogosteje in najraje pijete?”
Odgovoril je: “kokakolo”.
“Ok, kaj še?”, sem nadaljeval.
Rekel je, da pije bolj ali manj samo kokakolo.
“Koliko pa?”, me je zanimalo.
“Pa verjetno kakšno plastenko na dan”.
“Pol litrsko?”, sem firbcal dalje.
“Ah ne, bo kar liter in pol”, me je presenetil.
“Aha, tu je šansa!”, sem pomislil. Tega sicer nisem povedal na glas, ampak vedel sem, da liter in pol kokakole predstavlja približno 600 kalorij, ki jih Robert vsak dan spije povrhu vsega, kar poje. In če se mu s hrano še ni za ukvarjati, morda lahko narediva premik pri pijači.
“Robert, kaj pravite na to, da bi zamenjali kokakolo za kakšno drugo pijačo, na primer vodo ali nesladkan čaj?” Robert me je pogledal, kot da sem mu s tem vprašanjem pohodil psa: “pa ne bi”, je odvrnil in se nasmehnil. Razložil mi je, da mu je hladna kokakola super, ker ga dvigne in razbistri, za vodo pa se sploh ne spomni, kdaj jo je nazadnje pil.
Nasmehnil sem se nazaj in rekel: “ste že poskusili kokakolo zero?” Pritrdil je in dodal, da mu je to praktično ista stvar. Pozval sem ga, da do naslednjega sestanka navadno kokakolo nadomesti s kokakolo zero. Strinjal se je in vprašal, če je to vse. Rekel sem, da ja, in da se slišiva čez dva tedna.
Naslednjič me je poklical kar Robert osebno. Presenečeno je rekel, da je izgubil dva kilograma in vprašal, če se lahko spet vidiva, ko se vrne s poslovne poti.
Do takrat je Robert izgubil že 5 kilogramov. Zanimalo ga je, kaj se dogaja. Pojasnil sem mu, da je v njegovem stanju najbolj koristno, če izgubi nekaj odvečnih kilogramov, za kar je neobhodno, da začne uživati manj kalorij, kot jih je v preteklosti. V dani situaciji sem ocenil, da je pragmatično, če zamenjava kalorično pijačo, tj. originalno kokakolo, za nekalorično različico, ki je kokakola zero. Tako na tedenski ravni doseževa toliko kaloričnega minusa, da se to mora poznati v izgubi odvečnih kilogramov.
Vprašal me je: “se lahko tikava?” Pritrdil sem in v sebi proslavil ta majhen izkaz zaupanja. “Prebrisan si. Zdaj mi pa povej, kaj lahko še naredim?” Kdor dela z ljudmi ve, da je bil ta zadnji Robertov stavek prelomen trenutek v najinem sodelovanju.
Čez tri mesece je imel Robert spet zdravniški pregled. Do takrat je z dodatnimi prilagoditvami izgubil še nekaj kilogramov. Izvidi so pokazali izrazito izboljšanje praktično vseh krvnih markerjev – glukoze na tešče, holesterola in pritiska. Robert je v približno pol leta izgubil 15 kilogramov, kar uspešno vzdržuje do danes. Njegovo zdravje se je vidno izboljšalo, prav tako ostaja brez zdravil. Še vedno redno pije kokakolo zero.
To ni zgodba o kokakoli zero
To je zgodba o širši sliki. Veliko ljudi namreč zaradi različnih nemoči prenapihuje učinke malenkosti, v katere so neomajno prepričani. Takšne malenkosti so sladila, barvila, gazirane pijače, aditivi, sladkor, vpliv na črevesni mikrobiom, stopnja procesiranja določenih živil in tako dalje. Nihče ne pravi, da je vse to povsem nepomembno, je pa nesporno dejstvo, da imajo na naše zdravje neprimerljivo večji vpliv številne druge stvari – na primer energijski vnos, ki, če je prevelik, vodi v kopičenje odvečne telesne maščobe, kar ima daleč najmočnejše posledice na naše zdravje.
Odvečna telesna maščoba, četudi se zredimo zaradi presežka samih “zdravih” živil, ima najbolj negativen vpliv na dejavnike zdravstvenega tveganja. Ko izgubimo odvečno telesno maščobo, čeprav umestimo v za to nujen kalorični deficit kakšno “nezdravo” živilo ali pijačo “zero”, se vrednosti krvnih markerjev izboljšajo – s tem pa se izboljša tudi naše zdravstveno stanje oz tveganje.
To je ena najbolj temeljnih in pomembnih ugotovitev prehranske znanosti, ki jo mnogi, tudi strokovnjaki, s težavo sprejemamo zaradi lastnih pristranskosti; ali strahu, da bomo izgubili del sebe, če odkrito priznamo, da je tista ena ideja, okoli katere smo zgradili svoj “brand” (anti-sladila, lchf/keto, veganstvo, postenje, …), v širši sliki in v številnih pogledih veliko manj pomembna, kot si mislimo in se trudimo prikazati.
Širša slika
Različne ljudi odklepajo različni ključi. Kako bi prišli do Roberta, če bi se ga na primer trudili prepričati v keto oz. vegansko prehrano, ali bi mu težili zaradi kokakole in ga odvračali od uporabe sladil? Nikamor ne bi prišli na tak način, razen v konflikt.
Zvestoba svoji ozkoglednosti nas tako stane iskrene pomoči ljudem, ki našo pomoč močno potrebujejo, a je ne prejmejo, ker smo preveč zatopljeni samo v en vidik, svoj vidik, in ne vidimo dveh bistvenih delov problema v širši sliki:
- V Sloveniji ima že dve tretjine ljudi prekomerno težo. Ta je najmočnejši dejavnik tveganja za srčno-žilne bolezni, raka in diabetes tipa 2. Zdravstveno tveganje ni tako odvisno od količine sladkorja ali sladil, mesa, glutena ali mlečnih izdelkov v prehrani, kot od pretirane zamaščenosti oz debelosti, do katere pride, ko se se imajo naše genetske predispozicije možnost izraziti v debelilnem okolju, polnem visoko-kalorične hrane in manjka telesne dejavnosti.
- Vpliv prehrane na zdravje oz zdravstveno tveganje s tem ne zavisi od posameznih živil ali sestavin, marveč od skupnega vnosa kalorij in ključnih hranil – konkretno beljakovin, vlaknin ter deleža nasičenih maščob. Večina ljudi užije veliko premalo vlaknin, ima težave z doslednim doseganjem količine beljakovin, ki je primerna za njihove cilje, in večkrat presega smernice za vnos maščob, posebej nasičenih maščob, s čimer mimogrede tudi preseže svoje energijske potrebe.
Pomembno je torej, da čeprav nas osebno fascinirajo podrobnosti, pri delu z ljudmi premoremo dovolj odgovornosti, da ohranjamo fokus na bistveno in najprej dosežemo tisto, kar jim bo v njihovi situaciji najbolj koristilo.
Želiš prehransko obravnavo? Naroči se na posvet!
Te zanima več o zdravi prehrani? Preberi ta članek: Zdrava prehrana ne pomeni kar večina misli