Alkoholni maček in 5 strategij kako ga odgnati

Nenad Kojić
1 januarja, 2022

Ta članek si v uvodu zasluži izjavo o omejeni odgovornosti. Njegov namen namreč ni spodbujanje uživanja alkohola.

Ker pa ne maramo pridigarstva in razumemo, da vsakdo včasih sprejme kakšno manj idealno življenjsko odločitev, ter ker želimo biti v pristopu karseda življenjski in pragmatični, se nam vseeno zdi primerno nasloviti in pomagati sanirati tudi problematiko, ki sliši na ime “alkoholni maček”.

Če si nalijemo kozarec čistega vina (piva ali viskija), se je tistemu, ki ga zanima prebrati ta članek, vsaj enkrat v življenju zgodilo, da je z alkoholom malo pretiraval in se naslednji dan boril z vsemi znanimi posledicami.

Kaj storiti v takšnem primeru? Razen tega, da globoko razmislimo o svojih življenjskih odločitvah na splošno in si s tem tovrstno izkušnjo v prihodnje morda prihranimo. Ampak, ker ne maram moralizirati in sem velik zagovornik svobodne izbire, poleg tega pa sem še rad pragmatičen, bom ponudil par napotkov tudi za reševanje takšnega, akutnega problema.

Torej, kaj lahko storimo, da saniramo bolečino in trpljenje po razvratnem popivanju oz. t.i. “alkoholnega mačka”?

Verjetno te zanima ali obstaja kakšna posebna prehranska ali druga strategija?

Najprej, kaj sploh je alkoholni maček?

Alkoholni maček, hangover po angleško ali veisalgia po medicinsko (iz norveškega kveis = “nelagodje po razvratu” in algia = “bolečina ali trpljenje”), se nanaša na psihološke in fiziološke učinke po uživanju večjih količin alkohola, ki jih povzročijo škodljivi učinki alkohola in ostalih v alkoholnih pijačah prisotnih hlapnih snovi (kongenerjev). Zanj so značilni neprijetni občutki, ki vključujejo glavobol, utrujenost, zaspanost, slabost in v skrajnih primerih bruhanje.

Feelgood_alkoholni-maček

Simptomi mačka se stopnjujejo s tem, ko se koncentracija etanola (alkohola) iz močno povišanih ravni začne približevati ničli.

Alkoholni maček zobe po navadi pokaže šele, ko večina alkohola že zapusti krvni obtok. Zakaj točno se simptomi pojavijo z zamikom in kakšni so natančni mehanizmi, ki vodijo do njihovega razvoj zaenkrat še ni dobro pojasnjeno. Domnevamo pa, da lahko simptome in stopnjo njihove “ostrosti” v glavnem pripišemo trem glavnim dejavnikom:

  1. Genetiki posameznika (nekateri so za mačka nekoliko bolj dovzetni kot drugi).
  2. Neposrednim učinkom alkohola.
  3. Ostalim v alkoholni pijača prisotnim snovem  (predvsem kongenerjem, pa tudi določenim biološko aktivnim spojinam – metanolu ali etil formatu).

 

Načeloma velja, da več kongenerjev – neželenih stranskih produktov pri pridelavi alkoholnih pijač – tvoje izbire vsebujejo, večja je verjetnost, da te bo naslednji dan obiskal alkoholni maček.

Preventiva

V splošnem vemo, da je preventiva najboljša kurativa. Le v praksi to redko upoštevamo. Kar se uživanja alkohola tiče zato priporočamo zmernost, ki temelji na načelih, ki so povzeta v sledeči infografiki:

Feelgood_alkohol-priporočila

Preberite več:
Kaj pa vino?
Kaj pa pivo?
Kaj pa žgane pijače?

 

Preventiva se v tem kontekstu nanaša predvsem na “kulturno” pitje. To ne pomeni, da moramo nujno abstinirati od alkohola, temveč ohranjati pitje znotraj predstavljenih strokovnih smernic. Če močno prekoračimo te smernice, potem nam naslednji dan ne bo nič pomagalo.

Poleg zmernosti bi lahko med preventivo umestili tudi energijsko in hranilno ustrezno prehrano skozi dan. Tu imamo v mislih predvsem dva scenarija, ki se jima je smiselno izogniti:

  1. Najslabša možna situacija se največkrat zgodi, ko popivamo sestradani.
  2. Načrtno uživanje energijsko, še posebej maščobno bogatega obroka, kot dobra “podlaga” za kasnejše pitje. Pa saj niste na tekmovanju v tem kdo dlje zdrži in več popije.

 

Feelgood_mastna-hrana-alkohol

Preberite več: Kaj pa alkohol?

Kurativa

Kaj storiti, če pride maček na obisk? Tu je nekaj nasvetov, ki vam znajo koristiti: 

1. Ne kaznujte se

… v smislu pretiranega omejevanja energije in “uničevanja” na treningu ter kurjenja vseh možnih kalorij s telesno dejavnostjo. 

Zmanjšanje porcije obrokov, ali njihovo izpuščanje, je smiselno, če nimate apetita. Vendar ne izpuščajte obrokov načrtno, lakoti navkljub.

Če obrok zmanjšate, storite to na račun “energijskega dela”, predvsem maščobe, niti slučajno pa ne na račun “beljakovinskega dela” in zelenjave.

Opomba o “samokaznovanju” se prenese tudi na vadbeni del. Telovadbo na silo, zgolj zaradi slabe vesti, v takšni situaciji ne bo konstruktivna.

2. Poskrbite za uravnotežene obroke

… v prvem planu naj bodo predvsem beljakovine ter ogljikovi hidrati iz sadja in škrobnih živil.

Eden izmed stranskih učinkov alkoholnega mačka je lahko tudi nizek oz. neurejen krvni sladkor. Obroki, ki temeljijo na beljakovinah in primernih porcijah kakovostnih virov ogljikovih hidratov bodo pri tem v največjo pomoč.

Intervenciji, za kateri obstaja nekaj dokazov, da bi lahko pomagali ublažiti simptome alkoholnega mačka, sta:

  • Vnos živil, ki vsebujejo fruktozo, na primer sadje in sadni sokovi, kaže največji potencial.
  • Vnos živil, ki vsebujejo kompleksne ogljikove hidrate, recimo škrobna živila kot so kruh, krompir, riž, testenine, ipd., bi tudi lahko pomagal.

 

3. Pijte dovolj tekočine

… ampak po občutku žeje, ki pa bi znal biti povečan v dnevu po popivanju zaradi diuretičnega učinka alkohola.

Posebne zeli, takšni ali drugačni napitki (iz kumaric, limonin sok z ingverjem in medom, idr.), definitivno niso esencialni in vas ne bodo bolj učinkovito rehidrirali.

Pomaga pa lahko dodatek soli oz. natrija v hidracijski tekočini (500 – 1000 mg/L). Čeprav, tudi to ni nujno, ali pa je celo odsvetovano, v kolikor je včerajšnji razvrat spremljala večja količina (pre)slane hrane v obliki slanih prigrizkov, burekov, kebabov, pic in/ali druge hitre hrane.

4. Ne, klin se NE zbija s klinom.

Sicer drži, da so simptomi mačka blažji, ko je v krvi prisotnega nekaj alkohola oz. da se maček v vsej svoji resnosti pojavi šele, ko je alkohol skoraj popolnoma odstranjen iz obtoka.

Strategija “klin se s klinom izbija” le podaljša muke in lahko na dolgi rok še poslabša počutje in simptome mačka.

Tudi raznorazni specialni “razstrupljevalni” zvarki ne bodo prinesli odrešitve – razne multivitaminski in/ali superživilski koktejli nimajo nobenih dokazanih učinkov na zmanjšanje simptomov mačka.

5. Morda lahko pomaga kofein?

Ta del strategije ni podprt z dokazi, temveč je več ali manj utemeljen zgolj na anekdotah. Ampak …

Kofein je močan psihostimulans in antagonist receptorja za adenozin, zaradi česar je priljubljen in dokazano učinkovit pri lajšanju utrujenosti, zaspanosti in slabega počutja. Poleg tega so zanj pokazani tudi blagi analgetični oz. “protibolečinski” učinki, kar je tudi razlog, da se ga pogosto dodaja tudi v zdravila za lajšanje glavobola.

Kofein najverjetneje ne bo vplival na alkoholnega mačka neposredno. Lahko pa pomaga prebroditi kritično obdobje, dokler ne uspete normalizirati svoje fiziologije z ustrezno prehrano in zadostnim počitkom.

V povzetku: Klin se torej najbolj učinkovito zbija s počitkom, vodo in prehrano z dovolj beljakovinami, sadjem in zelenjavo. Lahko tudi kofeinom, mogoče. Najbolj učinkovito od vsega pa je, seveda, izogibanje razvratnemu popivanju.

Preberite več: Zdrava prehrana ne pomeni to, kar večina misli


Viri

  • Verster, J. C., Vermeulen, S. A., Loo, A., Balikji, S., Kraneveld, A. D., Garssen, J., & Scholey, A. (2019). Dietary Nutrient Intake, Alcohol Metabolism, and Hangover Severity. Journal of clinical medicine, 8(9), 1316. https://doi.org/10.3390/jcm8091316
  • Srinivasan, S., Dubey, K. K., & Singhal, R. S. (2019). Influence of food commodities on hangover based on alcohol dehydrogenase and aldehyde dehydrogenase activities. Current research in food science, 1, 8–16. https://doi.org/10.1016/j.crfs.2019.09.001
Nenad Kojić
• nutricionist MNU
• mag. študent Prehrane (Biotehniška fakulteta)
• komunikator znanosti
Preberi več
V članku izveste vse o magneziju: kako resnično je prepričanje, da deluje proti krčem, v kateri hrani se nahaja in ali res potrebujemo dopolnilo?
V članku izveste kakšna je razlika med navadami in rutinami, ter katere tri so najpomembnejše za cilje s področja preoblikovanja telesa in izboljšanja zdravja.
Uporaba kolagena kot prehransko dopolnilo za različne namene je trenutno zelo popularno. Pa je kolagen dejansko učinkovit ali gre za še en marketinški trik?