Razčistimo z razstrupljanjem: ga rabimo ali ne?

Mario Sambolec
12 januarja, 2022

Vsebine, ki promovirajo razstrupljanje telesa na različne načine, z različnimi izdelki, a s podobno senzacionalističnimi trditvami, so sicer redno prisotne, v času po praznikih, novem letu ali počitnicah, pa se jim je praktično nemogoče izogniti. Tu so jumbo plakati ob cestah, plačane objave vplivnežev in prodajalcev prehranskih dopolnil na socialnih omrežjih, reklame v številnih revijah ter zavajajoči oglasi, od katerih se ne ogradi prav noben televizijski program. 

“Zadovoljno telo potrebuje čisto telo!”, pravi kineziologinja in svetovalka za zdravo prehrano, medtem ko nasmejano reklamira prebavne encime.

Kako shujšati? Z nedavno odkrito “magično” formulo za razstrupljanje jeter in črevesja, če verjamemo enemu oglasu, ali pa s 3-mesečno kuro s pegastim badljem ter korenino regrata, če verjamemo drugemu.

Potem je tu posebno “bio” in “vrhunski” detox paket dveh izdelkov, ki ima neverjetno moč razstrupiti jetra in znebiti se maščobnih oblog na trebuhu. Lahko pa kupimo izjavo najbolj “popolnega” med lažnivimi, ki pravi, da so zamaščena jetra razlog za “maščobne obročke” okoli trebuha in je čiščenje zato obvezno.

Ustavili smo se nekje na polovici, da ne bi namenili preveč prostora takšnim poskusom okoriščanja na račun vseh, ki nimajo potrebnega znanja, v določenem trenutku ne premorejo kritičnega razmisleka, ali stavijo na zaupanje simpatični osebi.

Če se sprašujete kako učinkovite, varne in potrebne so metode razstrupljanja oz. dopolnila za ta namen in ali je detox dejansko potreben, berite dalje.

Kaj mislimo, da je razstrupljanje?

“Razstrupljanje”, tudi detox, je v splošni javnosti nadpomenka za široko kategorijo pristopov in prehranskih dopolnil, s katerimi naj bi svoje telo “očistili” toksinov ter drugih domnevno škodljivih snovi. Slednji naj bi se “nabrali” kot posledica življenja v urbanem okolju, uživanja nehranljive in neekološke prehrane, stresa, … in drugih ohlapno definiranih razlogov. Najbrž se zato detox še posebej izrazito oglašuje ravno v novoletnem obdobju, kot način kako “razstrupiti” našo slabo vest po prenajedanju, lenarjenju in obilnejšem uživanju alkohola.

 

Poznamo številne protokole, po katerih se tovrstno “razstrupljanje” oglašuje:

 • Pitje izključno zelenjavno-sadnih sokov oz. “postenje” z njimi.
 • Uporaba specifičnih prehranskih dopolnil, zelišč ali ekstraktov raznih rastlin.
 • Čiščenje debelega črevesja in hidroterapija.
 • Intenzivno savnanje.

V nadaljevanju članka bomo pod drobnogled vzeli prvi dve točki, ki posegata na področje prehrane.

Kako učinkovito je takšno razstrupljanje?

Raziskave na temo razstrupljanja kažejo, da uporaba diet in dopolnil za ta namen ni posebej učinkovita strategija. Izguba odvečne maščobe je praviloma edina občutna korist, ki jo je moč zaslediti v primeru tovrstnih pristopov. Ampak vzrok za to niso posebni učinki postenja ali zelišč, temveč na splošno znižan vnos energije s hrano, ki takšne protokole skoraj po pravilu spremlja. Razstrupljanje pravzaprav ni nič drugega kot glorificirana in marketinško privlačno predstavljena shujševalna dieta.

Morebitna in povečini kratkotrajna izguba maščobe, kot posledica zmanjšanja energijskega vnosa v obdobju “razstrupljanja”, je torej tisto, kar privede do ugodnih vplivov na različne pokazatelje boljšega zdravja ter počutja. Ne “posebne” sestavine v izdelkih, bolj “čista” jetra ali opevane “čarovnije” posta. 

Feelgood_detox-izdelki-so-nateg

Potencialen in trenuten pozitiven učinek “razstrupljanja” na način, da se izgubi delež odvečne maščobe s časovno omejenim restriktivnim protokolom (izločanje živil živalskega izvora in uživanje bolj ali manj le zelenjavnih jedi, sokov ali kar ničesar z izjemo vode), praviloma vodi do tega, da ponovno pridobimo izgubljene kilograme. Z drugimi besedami: Telo je kot kazino. Na koncu vedno zmaga.

Če se pretiramo stradamo ali omejujemo, bomo razvijali vedno močnejšo potrebo kompenzirati za nazaj. Ampak saj, potem bo čas za nov detox protokol. Saj tisti iz uvoda itak pravijo, da je treba zadevo ponoviti večkrat letno. Zanimivo, a ne?

Detox pristope ne označuje le neposredno pomanjkanje učinkovitosti, ampak tudi nevarnosti, o katerih žal redko slišimo.

Kako varni so razni detox protokoli?

Poleg posledic pretirane energijske restrikcije (ne, slabše počutje se ne pojavi, ker gredo strupi ven iz telesa, ampak zato, ker se telo bori s pomanjkanjem energije) in pomanjkanja določenih hranil, je detox lahko nevaren tudi na račun drugih dejavnikov:

 • Določeni detox pristopi se oglašujejo za zdravljenje specifičnih bolezni, kar je ne samo nevarna, temveč tudi skrajno podla praksa, ki lahko nosi trajne posledice. 1:0 za “detoxerje”, saj pade odgovornost v takšnih primerih izključno na pleča “osla” (uporabnika) in ne tistega, ki ga je na ta “led” speljal (prodajalca).   
 • Nekateri detox programi zajemajo uporabo odvajal, kar se lahko kaže v negativnih učinkih na črevesno zdravje (driska, bolečine v želodcu) in dehidraciji.
 • Postopki čiščenja debelega črevesja imajo lahko hujše posledice, še posebej za posameznike, ki niso vešči uporabe teh postopkov in/ali imajo zgodovino gastrointestinalnih težav, težav s hemoroidi, ledvicami ter srcem.
 • Uživanje večjih količin tekočine, brez hrane, kot je to pogosto pri “postenju” s sadno-zelenjavnimi sokovi, lahko privede do elektrolitskega neravnovesja.

Kaj zares pomeni razstrupljanje? 

Razstrupljanje v našem telesu poteka kot konstanten proces na nivoju različnih organov in poti, z namenom preprečevanja vstopa, nevtralizacije in izločitve različnih snovi – od okoljskih toksinov in presnovkov, do težkih kovin in zdravil.

Kot rečeno, je v celovito razstrupljanje vključeno več različnih organov, a osrednjo vlogo imajo vendarle jetra. To je zlahka očitno že na osnovi sklepanja o oglaševanju, ki poganja izdelke in protokole za “čiščenje” jeter.

What is “Detox”? – Healthy Living SG
Vir: odomhealthandwellness.com

Postopek razstrupljanja v jetrih lahko za namen lažjega razumevanja laično razdelimo v dve fazi. V prvi fazi se s pomočjo posebnih encimov (iz naddružine citokromov P450) “nevtralizira” snovi, kot so kofein, alkohol, steroidni hormoni, farmacevtiki, idr.

Ker so stranski produkti prve faze razstrupljanja lahko še vedno nevarni, če se nabirajo in zastajajo v jetrih, je tu še druga faza, znana tudi kot konjugacijska faza, po kateri se te iz telesa dokončno izloči.

Da bi ti, kot tudi drugi procesi telesu lastnega razstrupljanja potekali nemoteno in učinkovito, je na naslovu prehrane potrebno zagotoviti okolje primerne prehranjenosti, tako iz vidika energijskega vnosa, kot potrebnih hranil.

Tega razni detox praški in drugi omenjeni protokoli ne naslavljajo. Če kaj, potem nas njihova uporaba kvečjemu oddaljuje od doseganja primernega prehranskega statusa. Slednji je najlažje dosegljiv tistim, ki:

 • ohranjajo telesno maso in stopnjo zamaščenosti znotraj normalnih okvirjev (po standardih ITM in odstotkih maščobe),
 • iz prehrane ne izključujejo večjih skupin živil, ali ustrezno nadomeščajo ključna hranila, katerih vnos so s prehranskimi omejitvami bistveno zmanjšali,
 • v prehrano dosledno vključujejo polnovredno rastlinska živila (zelenjava, sadje, gomolji, stročnice in žita), ki so nenadomestljiv vir različnih zdravju koristnih fitokemikalij,
 • poskrbijo za pravočasno prepoznavanje in dopolnjevanje tistih hranil, ki jih je v določenih situacijah praktično nemogoče zagotoviti s prehrano (vitamin D, železo pri vzdržljivostnih športnikih, idr.).

Preberite več: Kaj v resnici pomeni zdrava in uravnotežena prehrana?

Razstrupljanje: zaključek

Detox, kot ga reklamirajo, ni ne nujen, ne koristen. V bistvu je na podlagi ugotovitev prehranske znanosti celo odsvetovan, saj ne kaže ugodnih učinkov in ima lahko številne negativne posledice. Da ne omenjamo miselnosti, na kateri temelji in jo spodbuja, da si lahko “kupimo” instant odpustek po obdobjih manj ugodnih prehranjevalnih in življenjskih navad. Povrhu nas detox ne nauči absolutno ničesar o naših energijskih in hranilnih potrebah, ter kako te zadovoljiti z redno prehrano.

Torej pustite telesu, da opravlja svoje delo. Očitno ima za namen razstrupljanja številne in zelo učinkovite mehanizme. Namesto investicij v neučinkovite in potencialno nevarne pristope ter dopolnila, predlagamo poučiti se o zase primerni prehrani in veščinah, s katerimi boste zmogli sprejemati boljše odločitve tudi v praksi.

Preberite več: Postani mojster svoje prehrane!


Literatura

 • Kesavarapu, K., Kang, M., Shin, J. J., & Rothstein, K. (2017). Yogi Detox Tea: A Potential Cause of Acute Liver Failure. Case reports in gastrointestinal medicine, 2017, 3540756. https://doi.org/10.1155/2017/3540756
 • Klein, A. V., & Kiat, H. (2014). Detox diets for toxin elimination and weight management: a critical review of the evidence. Journal of Human Nutrition and Dietetics, 28(6), 675–686. doi:10.1111/jhn.12286 
 • Kim, M. J., Hwang, J. H., Ko, H. J., Na, H. B., & Kim, J. H. (2015). Lemon detox diet reduced body fat, insulin resistance, and serum hs-CRP level without hematological changes in overweight Korean women. Nutrition Research, 35(5), 409–420. doi:10.1016/j.nutres.2015.04.001
 • Hodges, R. E., & Minich, D. M. (2015). Modulation of Metabolic Detoxification Pathways Using Foods and Food-Derived Components: A Scientific Review with Clinical Application. Journal of nutrition and metabolism, 2015, 760689. https://doi.org/10.1155/2015/760689
Mario Sambolec
• ustanovitelj podjetja Feelgood
• nutricionist MNU, PN1, ACA
• trener in predavatelj Fitnes zveze Slovenije
Preberi več
V članku izveste kakšna je razlika med navadami in rutinami, ter katere tri so najpomembnejše za cilje s področja preoblikovanja telesa in izboljšanja zdravja.
Uporaba kolagena kot prehransko dopolnilo za različne namene je trenutno zelo popularno. Pa je kolagen dejansko učinkovit ali gre za še en marketinški trik?
V članku postavimo na prvo mesto dokaze o prehranski vrednosti jajc in pojasnimo kakšen je njihov dejanski vpliv na zdravje.