Ima res vsakdo pravico do mnenja o prehrani?

Mario Sambolec
11 julija, 2019

Lahko imamo (ločena) mnenja in odraslo debatiramo o določenih (abstraktnih) rečeh, ki še niso dobro razumljena ali temeljito pojasnjena s strani (prehranske) znanosti. V nasprotnem je pravilen odgovor ne: Menim, da nihče nima ali vsaj ne bi smel imeti pravico trositi naslednjih in podobnih neresnic …

Nimamo pravice trditi, da:

Feelgood_teža-dokazov

Če nekdo trdi karkoli od zgoraj naštetega to ni izkaz njegovega mnenja, ampak zavestna odločitev ignorirati dejstva, ki jih predstavlja vrh piramide znanstvenih dokazov.

Četudi nekdo (v tem trenutku) verjame kaj zgrešenega še ne pomeni, da si zasluži napad. Morda (še) ne ve bolje. Zato mu ponudimo priložnost, da si premisli ob predstavitvi trdnejših argumentov. Vsi smo se že znašli v zmoti, na tem ali drugem področju, zato lahko cenimo potrpežljivost ter razumevanje, ko uvidimo napako.

Odločilna bo reakcija, ki sledi, ko je nekdo predstavljen dejstvom. Če se skrije za »se pač strinjava, da se ne strinjava« in »vsak ima pravico do svojega mnenja«, potem je to očiten znak obrambe lastnih dogmatičnih prepričanj in izkaz, da mu je za slednja mar bolj, kot za resnico.

MARIO SAMBOLEC
Mario Sambolec
• ustanovitelj podjetja Feelgood
• nutricionist MNU, PN1, ACA
• trener in predavatelj Fitnes zveze Slovenije
Preberi več
Vadba za moč v največji meri omogoča pridobivanje in ohranjanje mišične mase ter kostne mineralne gostote.