Dieta po krvnih skupinah: dejstva proti mitom

Mario Sambolec
10 maja, 2022

Ideja o prehranjevanju po krvnih skupinah je prvič močneje pretresla splošno javnost pred približno petnajstimi leti. Od takrat se pojavi kot občasni sunek, ko se o njej razgovori kdo od številnih influencerjev, ali se v katerem od medijev odločijo zakrpati vsebinske luknje z obujanjem preživelih mitov.

Ta članek ne bo dolg, niti filozofski. Kot boste spoznali v nadaljevanju so dokazi o učinkih t.i. diete po krvnih skupinah že dolgočasno ponavljajoči in nedvoumni. Te predstavljamo na nazoren in karseda uporaben način, v pomoč pri razumevanju bistva o tej prehranski ideji. Veseli bomo, če s tem uspemo komu od zapriseženih vernikov razširiti obzorja, ampak glede na dosedanje izkušnje polagamo v to zelo malo upanja.

Kaj je dieta po krvnih skupinah?

Med vsemi prispevki in knjigami, napisanimi o tej temi, je ime Peter D’Adamo zagotovo najbolj znano in prolifično.

Naturopat dr. D’Adamo je v svoji originalni knjigi iz leta 1996 postavil premiso, da naj bi vsak posameznik presnavljal hranila v odvisnosti od svoje krvne skupine.

Na tej osnovi je D’Adamo predlagal različno dieto oz. prehranska priporočila za vsako izmed krvnih skupin, s čimer naj bi posameznik pozitivno vplival na svoje zdravje, splošno počutje (energijo) in celo zmanjšal tveganje pojava raka, srčno-žilnih zapletov ter drugih pogostejših bolezni modernega časa. Drzne trditve, ni kaj.

Priporočila za posamezno krvno skupino

S slikama spodaj predstavljamo katera živila so, skladno s to prehransko idejo, pri posamezni krvni skupini “dovoljena” in katera “prepovedana”:

Slika, ki vsebuje besede besedilo, bela tehnika

Opis je samodejno ustvarjen

“Nule” so kao lovci, zaradi česar naj bi preferirali meso, ribe in zelenjavo, omejevali pa žita, stročnice in mlečne izdelke. Osebe s krvno skupino 0 imajo po mnenju idejnega vodje tudi slab želodec, preprosto rečeno, zaradi česar jim priporoča uporabo dopolnil, ki jih na nikogaršnje presenečenje prodaja pod svojo blagovno znamko.

Za “a-jevce” naj bi veljalo ravno kontra. Se pravi nič mesa, žig odobritve pa v tem primeru dobijo poleg zelenjave, tudi sadje, žita in stročnice. Ampak vse le “nešpricano” in “eko/bio”, ker naj bi imeli lastniki krvne skupine A slabši imunski sistem. Seveda le po mnenju gospoda Petra.  

“B-jevci” bi morali še malo bolj komplicirati. Koruza, pšenica in ajda imajo ne, stročnice tudi, enako paradajz, sezam ter arašidi. Iz nekega razloga je po mnenju avtorja diete problem tudi perutnina. So pa ok zelenjava, jajca, manj mastni mlečni izdelki in določene vrste mesa.

Za “kombinirance” – skupino AB – velja nek čuden miks priporočil, ki vključuje tofu, ribe, mečne izdelke in bolj ali manj zeleno zelenjavo, izključuje pa večino ostalega, skupaj s kofeinom, alkoholov ter dimljenimi živili.

Kaj pravijo dokazi?

Kot smo nakazali že v uvodu, predstavljena “pravila” prehrane po krvnih skupinah nimajo ne osnove, ne potrditve v znanosti. Pravzaprav so je ta dieta zavržena s koreninami vred, čemur med drugim priča tudi obsežen sistematični pregled literature iz leta 2013, v katerem so vzeli v obzir preko 1400 relevantnih člankov o tej temi.

Feelgood_deita-po-krvnih-skupinah-dokazi

Obstaja znanstveni konsenz, da dieta po krvnih skupinah nima dokazov v podporo svojim trditvam o neposrednih zdravstvenih koristih, niti o koristih na prebavo ali za izboljšanje ravni energije.

Poleg tega ne moremo zanemariti dejstva, da tak način prehranjevanja ne upošteva posameznikovih preferenc, ciljev, moralnih in etičnih načel ter njegove zdrave pameti, v bistvu. Vendar, če smo fer, se po vsem tem ne razlikuje od vseh preostalih diet, v družbi katerih se nahaja.

Preberite več:
Čustveno ali razumsko odločanje: Kako sprejemati bolj kvalitetne odločitve na področju našega zdravja?

Dieta po krvnih skupinah v praksi

Imaš rad kruh, ampak si krvna skupina O? Sorči, jaz pa naturopat Peter misliva, da je bolje zate, če ga iz prehrane izločiš. Pa ne samo kruh, kar vsa žita, za vsak slučaj. Bo veliko bolje za tvoje zdravje, boš videl. Samo verjet’ moraš. Tako kot midva.

Si težko privoščiš kupovati samo eko/bio? Lej, vse je stvar prioritet. Saj imajo zdaj banke posojila z nizkimi obrestmi. Zdravje pač stane, ni druge.

Kaj, kavo bi? Ne, raje se odvadi. Pa nič več koktejlov s prijateljicami. Nima veze koliko ti to pomeni. Krvno skupino AB imaš, zato naroči zeliščni čaj, ali imej pa slabo vest, ker ne upoštevaš navodil.

Feelgood_prehrana-po-krvnih-skupinah

Smešno ali žalostno, primeri ne glede razkrivajo zakaj se ta, kot druge diete, ki temeljijo na smeš/ne smeš pristopu, na dolgi rok ne obnesejo. Kratkoročno pa lahko koristijo le, če nekomu zaradi vseh na novo vpeljanih omejitev uspe shujšati za nekaj odvečnih kilogramov, zaradi česar se posledično pojavijo izboljšave zdravje ter počutja.

Diete nasploh, ta pa še posebej, se lahko močno zataknejo ob cilje športnikov in tiste z osebnimi razlogi prehranjevati se pretežno ali izključno rastlinsko.

Kaj bi z ozirom na dieto po krvnih skupinah rekli posamezniku, ki se želi iz osebnih razlogov prehranjevati rastlinsko (plant-based), vendar pripada skupini 0? Ali vrhunskemu športniku s krvno skupino A, ki je po navodilih diete po krvnih skupinah soočen s pokrivanjem svojih izrazito visokih energijskih in hranilnih potreb z izključno eko/bio nepredelano zelenjavo, polnovrednimi žiti, stročnicami in gomolji?

Z ozkoglednimi prehranskimi prepričanji si je mnogo lažje nakopati več zdravstvenih težav, predvsem na daljši rok, kot pa teh odpraviti.

Preberite več:
Kako sestaviti veganski krožnik – iz teorije v prakso.
Prehrana mladega športnika.

Dieta po krvnih skupinah: zaključek

Vse skupaj ne pomeni nič novega oz. česar vaš razum ne bi že vedel. Edini situaciji, ko bi nekomu svetovali omejiti ali iz prehrane izločiti določeno živilo, sta sledeči:

  1. Obstaja diagnosticirana alergija ali intoleranca, ki to zahteva.
  2. Živilo nekomu ni všeč ali uživanje tega ni skladno z njegovimi osebnimi prepričanji.

V obeh primerih je potrebno upoštevati kaj se izloča in kako ustrezno nadomestiti hranila v izločenem živilu (recimo kalcij pri mlečnih izdelkih, železo in vitamin B12 pri živilih živalskega izvora, idr.).

Preberite več:
Mikrohranila v veganski prehrani

Če nimate težav s paradižnikom, stročnicami, z mlečnimi izdelki, mesom, vstavite po želji, in vam je to živilo ljubo, potlej se mu nima smisla odrekati zgolj na podlagi ideje izpred dvajsetih let, ki ni bila do danes nikoli potrjena, pravzaprav večkrat ovržena.


Viri

  • Cusack L, De Buck E, Compernolle V, Vandekerckhove P. Blood type diets lack supporting evidence: a systematic review. Am J Clin Nutr. 2013 Jul;98(1):99-104. doi: 10.3945/ajcn.113.058693. Epub 2013 May 22. PMID: 23697707.
  • https://www.webmd.com/diet/a-z/blood-type-diet (dostopano 2022).
Mario Sambolec
• ustanovitelj podjetja Feelgood
• nutricionist MNU, PN1, ACA
• trener in predavatelj Fitnes zveze Slovenije
Preberi več
V članku postavimo na prvo mesto dokaze o prehranski vrednosti jajc in pojasnimo kakšen je njihov dejanski vpliv na zdravje.
Obremenjujoči vzorci in neresnične informacije o prehrani, ki jih brezbrižno prejemamo in prenašamo, so kot virusi - neopazni, a kljub temu nevarni.