Satira o industriji fitnesa in zdravja: Premislite, preden nam odprete vrata

Mario Sambolec
8 avgusta, 2022

Satira o industriji zdravja in fitnesa, objavljena v Nedelu (6.8.2022).

V nadaljevanju preberite:

Vaše kompleksne probleme na področjih zdravja, borbe z odvečnimi kilogrami, težav s samopodobo in bolečinami, znamo odpraviti na karseda preproste načine, ki so skladni z našimi vrednotami – zaslužek, prepoznavnost in egoističnost.

Z drugimi besedami: Važno je, da zaslužimo, postanemo vplivni in ne odstopamo od svojih prepričanj, vi pa nam lahko pri tem pomagate, če nas lajkate, šerate in od nas kupujete.

Da bi svoje cilje lažje in hitreje dosegli, raje vlagamo v oglaševanje, kot v znanje in etično delovanje. Oboje bi zahtevalo postaviti vaše interese v ospredje, kar se nam, iskreno, ne splača.

Feelgood_manipulacija v industriji fitnesa in zdravja

Pri delu se držimo treh osnovnih načel:

 1. Naš cilj opravičuje vsa uporabljena sredstva. Zato nam ni problem v svojih vsebinah zavajati, tudi neposredno lagati in uporabljati celoten spekter priučenih marketinških taktik za namen povečevanja dosega ter prodaje.
 2. Če želimo prodati »rešitev«, ki ne deluje, moramo najprej ustvariti problem, ki ne obstaja. Ste opazili, da smo uspeli še tako splošen pojav, kot so prehodna napihnjenost, občasen krč, glavobol in utrujenost, vzročno povezati s probiotiki, prebavnimi encimi, magnezijem, razstrupljanjem, kandido, zakisanostjo ter kopico drugih, kobajagi »vzrokov«?
 3. Ko nekdo pokaže na strokovno in etično spornost našega početja, to osebo psihološko zmanipulirano (»gaslightamo«) na način, da jo prikažemo kot nasilneža, ki posega v našo pravico do dela ter osebnega mnenja.

 

Le peščica naših referenc iz obdobja zadnjih nekaj let:

 • Gluten, ki je problem za zelo majhen odstotek prebivalstva, smo napihnili do te mere, da se ga mnogi izogibate kar tako, za vsak slučaj. Še več, z uporabo moči sugestije smo vas prepričali, da se po naših »brez glutenskih« alternativah počutite boje in so vredne višje cene ter kompliciranja.
 • Sladkor smo nabili na križ. Množice hranimo z idejami o tem, da je bel cuker »strup« in povzroča odvisnost. Najbolj ponosni smo, da se ga izogibajo tudi športniki, s čimer aktivno promoviramo motnje prehranjevanja in zdravstvene posledice zaradi prenizkega vnosa energije.
 • Z neposrednimi lažmi, da je z 20-30 minutno vadbo ali tretmajem možno »pokuriti« od 1200 pa vse do 4000 kalorij, se delamo norca tako iz naše stroke, kot tudi iz vas. To je dober prikaz kako daleč smo pripravljeni iti, da bi pritegnili vašo pozornost.
 • Sistematično smo v družbo vgradili ideal »fit« telesa, svojega telesa, ki je produkt mnogih žrtev, s katerimi se sami nimamo poguma soočiti. Z izpostavljanjem zadnjice in poziranjem na socialnih medijih promoviramo vizijo o takšni postavi; da jo lahko dosežejo tudi drugi, če bodo le trenirali kot mi, uporabljali enake pripomočke kot mi in sledili našemu jedilniku.
 • Namesto, da bi laično javnost ob soočanju s slabo razumljivimi pojmi, kot so na primer aditivi, konzervansi, hormoni in nekalorična sladila, poskušali pomiriti ter opolnomočiti, raje poglabljamo strah. Tako prispevamo k informacijski zmedi in potrošniški odvisnosti od nas, kar s pridom izkoriščamo za promocijo svoje agende.
 • Ustvarili smo klimo, v kateri vlada absolutna strokovna neobzirnost. Z našimi izdelki ali metodami, najsi bodo to prehranska dopolnila, določene diete, posebne tehnike dihanja, treninga ali kopanja, posegamo na področje zdravljenja bolezni. Še več, impliciramo celo, da lahko z našimi pristopi »zdravimo«, s čimer stopamo na povsem drug nivo pokvarjenosti.
 • Prehrani prisujemo moralne oznake in vas čustveno izsiljujemo s poskusi prepričevanja, da bo za vaše zdravje, za okolje, za naravo, za živali, za karkoli že, najbolje, če iz prehrane izločite celotne skupine živil. Odgovornosti do morebitnih posledic v širši sliki zdravja, od psiholoških, družbenih, ekonomskih in lahko tudi zdravstvenih zaradi pomanjkanja določenih hranil, ne sprejemamo. Vsak naj se odloči zase. Mi vam samo nabijamo slabo vest.
 • Ko smo že pri slabi vesti, tu smo v rangu najboljših v ligi. Redkokateri drugi industriji uspe praktično vsakodnevno vstopati v glave njenih potrošnikov in povzročiti toliko občutkov stiske, samoobtoževanja, jeze in razočaranja nad sabo, kot to zmoremo mi.

 

Feelgood_strah-pred-hrano

A veste, tisto malo špehca, ki ga na svojem trebuhu komajda učipnete? No, mi smo povzročili, da se zaradi tega danes počutite slabše, kot kadarkoli.

Prisopihate na Šmarko in ne upate spiti čaja, ker je že sladkan? Mhm, naša zasluga.

Plačujete štirikrat več za rastlinsko »mleko« namesto navadnega, čeprav s slednjim nimate nikakršnih težav? Tudi tukaj imamo prste vmes.

Imate polno omarico različnih prehranskih dopolnil, a zelo malo pojma o prehrani – koliko energije sploh potrebujete in kaj določena hrana sploh vsebuje? Ups, spet mi.

Mislite, da vam ne gre slediti programu treninga in jedilniku, ki smo vam ju dali, ker »vam ni dovolj pomembno«, ste nemotivirani, leni in šibkega karakterja? Jah, kaj češ. En mora biti kriv in to ne bomo mi.

Skratka, shekali smo sistem. Mislite, da smo tu za vas, a v bistvu ste le sredstvo za doseganje naših ciljev, ki smo se ga naučili spretno izrabljati.

Ampak, ne bit’ jezni na nas. Tudi mi smo žrtve. Žrtve končne miselnosti in samoprevare. Prva nam preprečuje doumeti kakšni so daljnosežni vplivi naših odločitev. Zaradi druge pa ne vidimo, da smo del problema, in da ta industrija v bistvu ni naša, ampak je vaša.

Vaše zdravje je vaš dom. Zato premislite, preden nam odprete vrata. Mnoge »rešitve«, ki jih ponujamo, se očitno lahko izkažejo za rop.

Preberite več: Kakšno je zdravo telo? 

Mario Sambolec
• ustanovitelj podjetja Feelgood
• nutricionist MNU, PN1, ACA
• trener in predavatelj Fitnes zveze Slovenije
Preberi več
Uporaba kolagena kot prehransko dopolnilo za različne namene je trenutno zelo popularno. Pa je kolagen dejansko učinkovit ali gre za še en marketinški trik?
Obremenjujoči vzorci in neresnične informacije o prehrani, ki jih brezbrižno prejemamo in prenašamo, so kot virusi - neopazni, a kljub temu nevarni.
Vadba za moč v največji meri omogoča pridobivanje in ohranjanje mišične mase ter kostne mineralne gostote.