Po nasvet o prehrani in vadbi k zdravniku?

Mario Sambolec
3 marca, 2021

Ali res lahko pričakujemo, da nam znajo zdravniki svetovati o vsem – tudi o prehrani in vadbi?

Boli me grlo, srbi me rit, žena me nervira in mož je len ko’ pes. Pričakujemo, da ima zdravnik odgovor za našo vsako muko in vzamemo za sveto, karkoli že reče. Ko sedemo na stol v ordinaciji, pretežki, izven forme in s kričečimi krvnimi izvidi, pogosto slišimo dvoje:

 • Začnite jemati te, tiste in one tablete in/ali,
 • shujšati bo treba, zato dieta in telovadba.

Spoznanje

Feelgood_nasvet-izvid

KAJ!? Tablete me strašijo in raje ne bi, če res ni nuja. Kaj za vraga misli s to »telovadbo«? Naj se prijavim na nek online program? Al’ bi šel raje laufat?

Kaj pomeni (več) telovadi za nekoga, ki je svojo zadnjo skleco opravil pri uri tjelesnog uzgoja v bivši SFRJ? Nič. In zato se pogosto odloči »narobe« – nepripravljen se na glavo vrže v naključno aktivnost, ki ga hitro povozi.

Od tod nepotrebne bolečine, morda celo poškodbe. Takrat si napišemo opravičilo z vsebino veš kaj, sem poskusil s telovadbo in ni zame, od zdravnika pa dobimo napotnico za ortopeda ali travmatologa.

Shujšaj? Kako že? Z dieto? Naj jem samo manj ali česa po novem »ne smem« – mesa, kruha, krompirja, … mah, grem kar na post s sokovi pa šta bude. Podobno kot pri treningu, na vrat na nos v najbolj simpatično ali priporočeno dieto in, ko končno popenim od vseh muk, grem lepo nazaj k tistemu, kar znam.

Feelgood_nasvet-dieta-telovadba

Od tu vodi več poti, a največkrat izbiramo naslednje tri:

 1. Isto opravičilo od prej, na katerem piše veš kaj, sem probal shujšati in ni to zame.
 2. Utapljanje v reki polni samoobtoževanja, slabe vesti in bolečin zaradi neuspelih poskusov.
 3. Iskanje pomoči.

Pomoč

Že dolgo k nam po različnih kanalih prihajajo osebe, ki so izbrale rešitev pod zadnjo točko; poiskale so pomoč pri osebnem zdravniku in dobile napotitev k drugemu zdravniku – samozvanem specialistu za hujšanje.

Več mesecev, pogosto celo let, nešteto eurov in dodatnih stroškov kasneje, so dosegle nekaj kilogramov manj v zameno za brutalno restriktiven jedilnik, vztrajno kritiko in nič znanja ter veščin, s katerimi bi postale sposobne dosežen rezultat samostojno vzdrževati.

Feelgood_nasvet-dieta

(Na)vodilo zaupaj stroki je na področju prehrane res polno lukenj. Nihče ne pravi, da zdravniki niso strokovnjaki. Sprašujem se le ali sta prehrana in vadba zares njihova stroka? In če že pri nekaterih sta, bode v oči kako z njima ravnajo. Predvsem s prvo.
Preberite več: Odprto pismo dietetikom

Zdi se mi, da lahko storim na tej točki največ, če predstavim pasti, ki prežijo na tiste, ki se ali prepoznajo z zapisanim zgoraj ali želijo izogniti slabi izkušnji.

Rumene luči

 1. Nefleksibilen, neprilagojen in neživljenjski jedilnik, ki ga je možno upoštevati le, če se mu povsem podredi nekatere druge vidike splošnega zdravja (ekonomski, družbeni, …).
  Preberite več: Feelgood jedilnik.

 2. Čas trajanja sodelovanja, ki presega 3 mesece. Če vas prehranski strokovnjak v tem času ne uspe opremiti z vsemi potrebnimi znanji, potem ne gre toliko za svetovanje, kolikor za črpanje vaših sredstev.

 3. Zanemarjanje tehnik in veščin, s katerimi bi o prehrani lahko razmišljali na pozitiven oz. proaktiven način tudi in predvsem takrat, ko vam spodrsne. O teh situacijah je potrebno govoriti in pokazati, kako se primerno odzvati. Kritika in prelaganje odgovornosti ne bi smelo biti v domeni strokovnega dela.
  Preberite več: Danes začnem: dejavniki uspešnosti (novoletnih) zaobljub

 4. Prepričevanje v »svoj prav« – svoj model po katerem meni, da bi hujšanje moralo potekati. Najsibo to jedilnik z nevzdržno nizkim vnosom kalorij, odrekanje ogljikovim hidratom (LCHF/KETO), postenje, veganstvo ali kaj drugega.
  Preberite več: Kako postaneš prehranski skrajnež?

 5. Dodatni in neutemeljeni stroški v obliki nepotrebnih preiskav in/ali dopolnil. Koristna in povečini povsem dovolj, bo krvna analiza z določenimi markerji, ki razkrivajo morebitno pomanjkanje katerega od hranil (vitamin D, vitamin B12, železo, …) in izbrano dopolnil z namenom pokrivanja teh potreb, če ne gre s prehrano.

Razumevanje, upoštevanje, iskrenost

Bodimo odkriti; shujšati in spraviti se v vsaj malo boljšo formo znate tudi sami. Keč je v tem kako pristopiti na primeren način, ki omogoča največ zdravstvenih koristi, je obenem dolgoročno vzdržen in podpira preostale prioritete v vašem življenju? To je jackpot vprašanje, na katerega žal ni univerzalnega odgovora, ki bi ponudil idealno rešitev kar za vse. Tak zaključek bi bil do vas podcenjevalen in nespoštljiv, povrh tega, da je očitno izkoriščevalski ter nestrokoven.

Feelgood_poplava-nasvetov

Čutimo stisko vseh, ki tavate iščoč komu zaupati v tem kaosu površne ter enoplastne retorike, do koder so v javnosti zreducirana področja komunikacije o prehrani, vadbi in zdravju nasploh. Kar lahko pri Feelgood ponudimo je morda drugače od vsega, česar ste v svoji situaciji vajeni, a prepričan sem, da je ključne vrednosti. Mislim na razumevanje, upoštevanje in iskrenost. Prva postavlja vprašanje pred nasvet, druga vas pred interese svetovalca, tretja pa se izrazi v jasni komunikaciji o dosegljivosti vaših ciljev.

Preberite več: Feelgood coaching

 

Mario Sambolec
• ustanovitelj podjetja Feelgood
• nutricionist MNU, PN1, ACA
• trener in predavatelj Fitnes zveze Slovenije
Preberi več
Uporaba kolagena kot prehransko dopolnilo za različne namene je trenutno zelo popularno. Pa je kolagen dejansko učinkovit ali gre za še en marketinški trik?
V članku postavimo na prvo mesto dokaze o prehranski vrednosti jajc in pojasnimo kakšen je njihov dejanski vpliv na zdravje.
Obremenjujoči vzorci in neresnične informacije o prehrani, ki jih brezbrižno prejemamo in prenašamo, so kot virusi - neopazni, a kljub temu nevarni.